Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα

Αν έχετε πάει ποτέ στη Νάξο και περάσατε από τον παραλιακό δρόμο προς τον Ορκό, τότε σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας ένα «παράξενο» κτίριο να ατενίζει το πέλαγος..
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Η εξοχική κατοικία των 280 τ.μ. βρίσκεται σε ένα βραχώδες κεκλιμένο οικόπεδο 9,000 τ.μ., στην περιοχή Ορκός Νάξου και σχεδιάστηκε από την Head Architect για μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων και τους καλεσμένους τους.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Οι λειτουργίες της κατοικίας οργανώνονται σε δύο κτιριακούς επιμήκεις επάλληλους όγκους, παράλληλους με την κλίση, που περιέχουν ανάμεσα τους σε ζώνες την αυλή και την πισίνα, αφήνοντας μπροστά από τον κατώτερο και πιο ιδιωτικό όγκο των υπνοδωματίων ένα ανοιχτό μπαλκόνι προς τη θέα.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Η απλή αυτή διάταξη διασχίζεται από μία κάθετη σκάλα πλάτους 3.10 μ., που συνδέει όλα αυτά τα μέρη του σπιτιού μεταξύ τους λειτουργώντας έτσι ως κατακόρυφη είσοδος και διασφαλίζοντας την επικοινωνία στην εξέλιξη της οικίας από άνω προς τα κάτω.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Η κλίμακα προσδίδει θεατρικότητα σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθώς επίσης προσφέρεται και ως κάθισμα/ χώρος στάσης που εποπτεύει.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Οι εσωτερικοί χώροι είναι όλοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα για τη μέγιστη ψύξη του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Όλο το συγκρότημα εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα περιμετρικό τείχος, που περιορίζει και προστατεύει την κατοικία, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο οικόπεδο να είναι μέρος του παρθένου τοπίου.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Παράλληλα με την κλίση οι κτιριακοί όγκοι είναι αυτοί που δημιουργούν μαζί και την μάντρα, ενώ κάθετα σε αυτήν δύο παράλληλοι μαντρότοιχοι επικλινείς εγκιβωτίζουν το σύνολο του συγκροτήματος.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Την κλίση των τοίχων αυτών ακολουθούν και τα φυτεμένα δώματα έτσι ώστε το σπίτι να μεταλλάσσεται σε διαμόρφωση εδάφους παρόμοια με τις ξερολιθιές του κυκλαδίτικου τοπίου.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Η κατοικία σχεδιάστηκε με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα
Οι στέγες έχουν φυτευτεί, για την ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας.
Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέαΤο παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα Το παράξενο σπίτι στη Νάξο με την ανεπανάληπτη θέα