Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

Το 2009 βραβεύτηκε για τον πρωτότυπο σχεδιασμό της αλλά δυο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2011, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό. Πρόκειται για την εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης, ένα σχεδόν κατάλευκο κτίριο και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Yi, καλύπτει μια έκταση 20 στρεμμάτων και μοιάζει με κύβο που η κάθε πλευρά του φτάνει σε μήκος τα 45 μέτρα.
 
Το κτίριο είναι προσβάσιμο και από τις τέσσερις πλευρές ενώ οι εννέα όροφοι πάνω από το έδαφος αλλά και οι δυο κάτω από αυτό προσφέρουν χώρο για τουλάχιστον μισό εκατομμύριο βιβλία!
Η μορφή και η συμμετρία της εισόδου του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από το «κενοτάφιο για τον Newton» του Étienne Boullée, ενώ το εσωτερικό της βιβλιοθήκης στην ουσία είναι ένας εντελώς άδειος χώρος, που αν και χωρίζεται σε επίπεδα, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ενιαίο κομμάτι.

Ένα κεντρικό φως στο ταβάνι του κτιρίου έχει τοποθετηθεί για να φωτίζει όλο τον χώρο ενω ένα μικρό συντριβάνι 1 τετραγωνικού μέτρου βρίσκεται εκεί για να προσφέρει μια στοχαστική διάθεση. Το κόστος κατασκευής της βιβλιοθήκης ανήλθε στα 80 εκατομύρια ευρώ και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

 

Η εντυπωσιακή νέα βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης

Πατήστε: