Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Διαφήμιση
Αρχική Τέχνες “Άστην να λέει”: Η ιστορία του τραγουδιού και ο όρος που έβαλε...

“Άστην να λέει”: Η ιστορία του τραγουδιού και ο όρος που έβαλε ο Καρράς στους Πυξ Λαξ για να το τραγουδήσει

Advertisement

Ο Μάνος Ξυδούς αρχικά έγραψε το τραγούδι  “Άστην να λέει” για τον Στράτο Διονυσίου, αλλά δεν πρόλαβε να το τραγουδήσει γιατί έφυγε από τη ζωή, έτσι επέλεξαν τον Βασίλη Καρρά

Ο Καρράς θεωρούσε το τραγούδι πολύ ”ροκ” για τα δικά του δεδομένα και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί.

Advertisement

Η δισκογραφική εταιρεία τους είχε προειδοποιήσει ότι η επιλογή ενός λαϊκού τραγουδιστή θα ζημίωνε την καριέρα τους και θα μπέρδευε το κοινό τους. Όσο για τον Καρρά πείστηκε και κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πραγματοποιώντας την ηχογράφηση ξενυχτισμένος και υπό έναν όρο. Στο στούντιο να τον περιμένει ένα ουίσκι. Το κομμάτι ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις 6 λεπτά και κι έκανε γνωστούς τους Πυξ Λαξ στο ευρύ κοινό.

Ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς σε συνέντευξή του στον Κώστα Μπαλαχούτη, για το περιοδικό «Όασις» είχε πει: Εμείς τότε είχαμε κάνει αυτό το τραγούδι με το συγκρότημα και θέλαμε κάποιον λαϊκό τραγουδιστή. Είχαμε στο μυαλό μας τον Βασίλη Καρρά αλλά ήταν δύσκολο να τον πλησιάσουμε. Μεσολάβησε ο Αχιλλέας Θεοφίλου -σε αυτόν οφείλεται η παραγωγή του τραγουδιού- που το βρήκε καλή ιδέα. Θέλω να πω κάτι που έζησα όσον αφορά τον άνθρωπο Βασίλη Καρρά. Αν κάποιος γεμίζει ένα μαγαζί, δε λέει τίποτα. Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, ο Καρράς εμφανιζόταν σ’ ένα μαγαζί στη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ στο καμαρίνι έτυχα μάρτυρας μιας σκηνής που αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα. Ήρθαν τρία άτομα από τον σύλλογο παιδιών της Βέροιας με προβλήματα για να μιλήσουν για μια συναυλία που θα συγκέντρωναν χρήματα. Τους άκουσε και στο τέλος τους ρώτησε με πόσα χρήματα θα ήταν ευχαριστημένοι από τα έσοδα της συναυλίας. Τα παιδιά θα ήταν ικανοποιημένα με 300.000 δραχμές. Τότε εκείνος φωνάζει τον συνεργάτη του, τον Λέλεκα, και του λέει «κόψε ένα χαρτί». Όταν λέμε «ένα χαρτί» εννοούμε ένα εκατομμύριο. Έδωσε την επιταγή στο ένα παιδί και είπε «αν μάθει κανείς τίποτα θα σου κόψω το λαρύγγι». Από ‘κεί και πέρα δεν μπορεί να μου πει κανείς τίποτα για τον Βασίλη Καρρά».

Advertisement
Don`t copy text!