Σκέψεις

Ά. Χόπκινς: Μου είπαν ότι έχω Άσπεργκερ αλλά δεν το πιστεύω. Καταστρέψαμε το σύστημα βάζοντας ταμπέλες στα πάντα

advertisement

Mε αφορμή τον ρόλο του στην ταινία «The Father» με συμπρωταγωνίστρια την Ολίβια Κόλμαν για τον οποίο έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου (το δεύτερο αγαλματίδιο της Ακαδημίας στην καριέρα του), ο 86χρονος σήμερα Anthony Hopkins είχε δώσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο «GQ». Μεταξύ άλλων είχε μιλήσει για τη διάγνωσή του με Άσπεργκερ, αλλά και για την αληθινή αξία των βραβεύσεων.

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός είχε αναφέρει ότι κάποιος γιατρός τον ενημέρωσε ότι πάσχει από Άσπεργκερ, προσθέτοντας ωστόσο πως ο ίδιος «δεν το πιστεύει»:

«Δεν νιώθω διαφορετικός. Ίσως και να κάνω λάθος. Ίσως να μην έχω ιδέα. Το αποκαλούν νευροδιαφορετικότητα. Είναι μια εντυπωσιακή ονομασία. Από μια άποψη, είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Το παρατηρώ όταν βρίσκομαι σε εστιατόρια, αλλά αυτή είναι η συμπεριφορά μου. Νομίζω ότι έχουμε καταστρέψει το σύστημα βάζοντας ταμπέλες στα πάντα. Υπάρχει ένα υπέροχο ρητό, που λέει ότι όλοι είμαστε διαταραγμένοι. Πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε. Ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή είναι διαταραγμένη. Διαφορετικά, δεν θα είχαμε αιματοχυσίες και πολέμους, σε όλους τους αιώνες, αν ήμασταν τόσο έξυπνοι. Έχουμε έναν θαυμαστό εγκέφαλο αλλά καταστρέψαμε τον μισό πλανήτη, οπότε δεν είμαστε και τόσο έξυπνοι. Είναι εντυπωσιακό το πώς μας διέλυσε ένας μικρός, αόρατος ιός, σκεφτείτε το λοιπόν».

«Ολόκληρη η ανθρώπινη φυλή είναι διαταραγμένη. Διαφορετικά, δεν θα είχαμε αιματοχυσίες και πολέμους, σε όλους τους αιώνες, αν ήμασταν τόσο έξυπνοι».

Με αφορμή την βράβευσή του με Όσκαρ την ώρα που κοιμόταν, απάντησε:

advertisement

«Τα βραβεία είναι διασκεδαστικά, αλλά σε τελική ανάλυση, ανούσια. Και τι γίνεται με όλους τους νοσηλευτές και τους χειρουργούς και τους γιατρούς στα νοσοκομεία και τους φροντιστές; Πού είναι τα δικά τους βραβεία; Έσωσαν ζωές. Εμείς οι ηθοποιοί δεν ξέρουμε τίποτα. Νομίζουμε ότι είμαστε έξυπνοι. Δείτε όλους όσους εργάζονται σκληρά, σερβίροντας σε εστιατόρια. Αυτοί είναι οι ήρωες. Δουλεύουν για να κρατήσουν το σύστημα στη θέση του. Αυτούς που καθαρίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Τους δίνουμε κανένα βραβείο; Αυτό είναι τώρα που με θυμώνει».

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button