stnicholasschoolghana
Advertisement

Ένα ελληνικό σχολείο στη Γκάνα, σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, προσφέρει ελπίδα και ευκαιρία σε εκατοντάδες παιδιά που διαφορετικά θα κατέληγαν να γίνουν συλλέκτες απορριμμάτων.

Το St. Nicholas Preparatory School, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2012, είναι το “πνευματικό παιδί” του καπετάνιου Αλκιβιάδη Καπά και της Φιλέλληνα φίλης του Ντέμπορα Ελεάζαρ. Βρίσκεται στην πόλη Tema New Town, κοντά στην πρωτεύουσα της Ακράς της Γκάνα.

Advertisement

Το σύνθημα της σχολής είναι η φράση “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση”.

Η Κατερίνα Κάππα, κόρη του Αλκιβιάδη, είναι τώρα εθελοντής στο σχολείο. Λέει στο greekreporter ότι «τα παιδιά ζουν σε κακές συνθήκες. Εάν δεν υπήρχε το σχολείο, οι περισσότεροι πιθανότατα θα τριγυρνούσαν στους δρόμους. ”

Εκτός από ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών όπως υποδεικνύει το υπουργείο Παιδείας της Γκάνα, τα παιδιά μαθαίνουν ελληνική γραμματική, ιστορία, ποιήματα – ακόμα και ελληνικούς χορούς.

“Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα. Έχουμε την ελληνική σημαία τόσο αγαπητή σε μας », λέει ο διευθυντής Emmanouel Dongo.

Κάθε παιδί διαθέτει δύο σχολικές στολές, μαζί με σχολικά εγχειρίδια και υλικά γραφής. Το σχολείο προσφέρει επίσης πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στους μαθητές. «Είναι πιθανώς τα μόνα γεύματα που τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η Κατερίνα Κάππα.

Οι γονείς τους είναι συχνά τόσο φτωχοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να παρέχουν τα βασικά για τα παιδιά τους. Το σχολείο παρέχει επιπλέον σε καθένα από αυτά ιατρική κάρτα υγείας.

“Τα παιδιά έχουν τώρα την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον”, λέει ο ευεργέτης του σχολείου και η εθελόντρια Μάτα Καβαρλίνου. “Ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ζήσουν τη χώρα από πρώτο χέρι”, προσθέτει.

Ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος λειτουργεί εξ ολοκλήρου από εθελοντικές δωρεές, δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Το πρώτο σχολικό κτήριο χτίστηκε με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου σε γη δωρεά του Ομίλου Τσάκου.

Δεκάδες οργανισμοί, σχολεία και άτομα από όλο τον κόσμο στέλνουν χρήματα και  αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων και σχολικών στολών. Ένας δωρητής προσέφερε ηλεκτρική κιθάρα, μαζί με ενισχυτή και μικρόφωνο, ενώ η Μυτιληναίος Α.Ε., μια ελληνική βιομηχανική εταιρία ετερογενών δραστηριοτήτων χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου ένα μπλοκ τριών τάξεων.


Το όραμα του σχολείου για το μέλλον περιλαμβάνει την επέκτασή του στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γυμνασίου, με αποκορύφωμα την ανάπτυξη ενός επαγγελματικού κολλεγίου. Το επαγγελματικό κολέγιο θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν τις πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να βρουν δουλειά στο τέλος της εκπαίδευσής τους.

Η δασκάλα που διδάσκει ελληνικά στην Γκάνα

Η Μαρία Ασμαριανάκη, με καταγωγή από την Κρήτη μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις εμπειρίες της με τα παιδιά στην αφρικανική χώρα.

«Έχουν μία τεράστια δίψα να μάθουν τι είναι αυτός ο λαός, που είναι αυτή η χώρα, τι συμβαίνει. 

Η ανάγκη να δημιουργηθεί το σχολείο γεννήθηκε καθώς βλέπαμε τα παιδιά να περιπλανούνται στον δρόμο χωρίς κάποιο σκοπό. Τα πιο πολλά μένουν σε ένα σπίτι που στην ουσία είναι ένα δωμάτιο από ξύλο, πλαστικό ή οτιδήποτε άλλο βρουν. 

Τα παιδιά αυτά απλά θέλουν να προοδεύσουν στη ζωή και θέλουν να έχουν μία ευκαιρία σε ένα μέλλον. Τους αρέσει οτιδήποτε έχει να κάνει με τα ελληνικά. Ό,τι κι αν είναι αυτό αμέσως το μαθαίνουν, το κάνουν δικό τους» λέει από την Γκάνα η κ. Ασμαριανάκη.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην Τέμα, με την αφορμή της επίσκεψής του στην Γκάνα, όπου συμμετέχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΗΕ για την Υποστήριξη των Επιχειρήσεων Ειρήνης. Μαζί του ήταν και δυο γνωστοί ποδοσφαιριστές για την θητεία τους στα ελληνικά γήπεδα, ο Πίτερ Οφορίκουε και ο Κόφι Αμπονσά.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο σχολείο:

«Ήταν σήμερα μια μεγάλη χαρά, τολμώ να πω μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης για μένα, να έρθω πάλι εδώ στην Τέμα της Άκκρα, στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, παραμονή της γιορτής του Αγίου και να γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά εδώ την αυριανή μεγάλη γιορτή.

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω, κατ’ αρχάς, όσους συνεισφέρουν σε αυτήν τη μοναδική προσπάθεια, τον Καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και το Ίδρυμά του, τον Βαγγέλη Μυτιληναίο και το Ίδρυμά του, όλους τους πολλούς εθελοντές που έχουν δημιουργήσει μία ζεστή, ελληνική, φιλόξενη γωνιά, για τα παιδιά αυτής της δύσκολης να επιβιώσεις περιοχής.

Να επαναλάβω και πάλι ότι το ελληνικό Κράτος και η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια και να την υποστηρίζει. Υποσχέθηκα ήδη ότι θα δώσουμε τα υπόλοιπα χρήματα για να τελειώσει το γήπεδο “Γιάννης Αντετοκούνμπο”, ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίζουν μπάσκετ και μετά θα φτιάξουμε και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι εδώ δυο παλιοί παίκτες (Πίτερ Οφορίκουε και Κόφι Αμπονσά), οι οποίοι θα βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να μάθουν ποδόσφαιρο και να δημιουργήσουν δύο πολύ καλές ομάδες, μία στο μπάσκετ και μία στο ποδόσφαιρο.

Να σας πω και πάλι ότι είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ».

Δείτε το βίντεο

Advertisement