agrofelis.com
Advertisement

Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός “The Hackaday Prize” διοργανώνεται από τo Hackaday.com, έναν δικτυακό τόπο που παρουσιάζει καθημερινά δημιουργικά παραδείγματα χρήσης της τεχνολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού, είναι ένα ταξίδι στο διάστημα ή το χρηματικό ποσό των 200.000 δολαρίων.

Στον διαγωνισμό κατά καιρούς συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έτσι και στο πρόσφατο Hackaday Prize 2023, μια ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις. Ανάμεσα στους φιναλίστ της κατηγορίας Save the World Wildcard, βρέθηκε το Agrofelis Robot, ένα ρομποτ για γεωργικές εφαρμογές υψηλής ακρίβειας.

Advertisement
agrofelis.com

Τι είναι το Agrofelis 

Το Agrofelis είναι ένα προγραμματιζόμενο γεωργικό ρομπότ χαμηλού κόστους που μπορεί να εκτελέσει διάφορες εργασίες σε αγροκτήματα που είναι πολύ μικρά για τις ογκώδεις διαθέσιμες λύσεις γεωργικού αυτοματισμού που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Κατασκευασμένο με εξαρτήματα και εργαλεία που μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο εμπόριο, το ρομπότ μπορεί να εκτελέσει πολλές λειτουργίες: Χλοοκοπτικές εργασίεςψεκασμό χωραφιού και διασπορά σπόρων ή λιπασμάτων. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς πυρόσβεσης – μια ικανότητα που προσφέρει επιπλέον χρηστικότητα στην κατασκευή για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειώσουμε πως οι κατασκευαστές του ρομπότ προσφέρουν δωρεάν τα μηχαναλογικά σχέδια κατασκευής του ρομπότ αλλά και τον κώδικα στην πηγή ανοικτού κώδικα Github.

Το όραμα της Ελληνικής ομάδας

Η ομάδα του Agrofelis Robot σχεδίασε το project αυτό με γνώμονα τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, παρατηρώντας τα κενά που υπάρχουν στην γεωργική καθημερινότητα. Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη δυσκολία στην εξεύρεση εποχικών εργατών, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν το κλιμακούμενο κόστος καλλιέργειας. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα οριακά κέρδη, μη συγκομισμένες σοδειές, ακόμη και εγκαταλελειμμένες φάρμες. Για την καταπολέμηση αυτών των εμποδίων, δημιουργείται η ανάγκη για μια προσιτή και αποτελεσματική πλατφόρμα που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών τρακτέρ και των φορητών εργαλείων και πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα ενός ανειδίκευτου εργάτη γης.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών. Καθώς οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν συχνότερες πυρκαγιές, η ανάγκη για ένα προσιτό όχημα που μπορεί να υπηρετήσει σε ολοκληρωμένο ρόλο με τις πυροσβεστικές μονάδες στις αγροτικές περιοχές για τη μείωση του φόρτου εργασίας και την παροχή ασφάλειας από την έκθεση στη θερμότητα είναι κρίσιμη.

agrofelis.com

Επομένως, είναι απαραίτητο να προσφερθεί η δυνατότητα κατασκευής ενός βασικού οχήματος χαμηλού κόστους μέσα από τοπικά μηχανουργεία, με δυνατότητα παραγωγής μεμονωμένων τεμαχίων και μικρό όγκο, το οποίο θα είναι ενεργειακά αποδοτικό και ευέλικτο και θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τοπικές προκλήσεις στους τομείς της γεωργίας και της δημόσιας ασφάλειας. Το συγκεκριμένο, πρωτότυπο ρομποτικού οχήματος ανοικτού κώδικα επιχειρεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες μέσω της ποικιλίας των εφαρμογών που παρέχει. Σημαντικό μέλημα του σχεδιασμού του είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί και να κατασκευαστεί από μεμονωμένους αγρότες, γεωργικούς συνεταιρισμούς, πυροσβεστικές υπηρεσίες, δήμους και όχι μόνο.

Δείτε το Agrofelis robot επί το έργον

Advertisement