Ένα υπέροχο τραγούδι, γεμάτο συναίσθημα, ρομαντισμό και νοσταλγία για μιαν άλλη εποχή…

φωτο: ysterografonews

«Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ’ αγέρι, τον δρόμο κι αν τον σκέπασ’ η βροχή, για μας είν’ ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι…»

Το Θυμήσου τον Σεπτέμβρη είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο ατμοσφαιρικά ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Ένα τραγούδι βγαλμένο από μια άλλη εποχή. Όχι του παρελθόντος, αλλά της εποχής που θα θέλαμε να ζήσουμε.

Την μουσική έγραψε ο Γιάννης Σπανός και τους στίχους ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Γράφτηκε για την παράσταση του «Private Lives» του Νόελ Κάουαρντ που στα ελληνικά θα έμενε γνωστό με τον τίτλο «Θυμήσου το Σεπτέμβρη». Το έργο ανέβηκε το 1967-1968 στο Θέατρο Διονύσια με πρωταγωνιστές την Ελλη Λαμπέτη και τον Κώστα Καρρά.

«Το έργο ήταν αγγλικό, μια κομεντί του Νόελ Κάουαρντ και στο θίασο της Έλλης συμμετείχαν ο Κώστας Καρράς, ο Κώστας Καζάκος, η Δέσποινα Νικολαΐδου και η νεαρή Νένα Μεντή. Η Eλλη ήθελε να τελειώνει το έργο με τραγούδι, που με τη φωνή του Κώστα Καρρά θα ακουγόταν από τα μεγάφωνα καθώς θα έφευγε ο κόσμος απ`το θέατρο. Με δική της παραγγελία λοιπόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, γράψαμε με τον Γιάννη Σπανό το τραγούδι Θυμήσου τον Σεπτέμβρη, μια και έτσι θα λεγόταν και το έργο», αφηγείται ο ίδιος ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Το τραγούδι υπάρχει ηχογραφημένο από την εποχή του θεατρικού τόσο με τη φωνή του Κώστα Καρρά όσο και με τη φωνή της Ελλης Λαμπέτη

Το 1985 ο Κώστας Καραγιάννης γύρισε μια βιντεοταινία με τον ίδιο τίτλο «Θυμήσου το Σεπτέμβρη», με τον Κώστα Καρρά ζευγάρι εδώ με την Ελενα Ναθαναήλ, σε σενάριο της Μέλπως Ζαρόκωστα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Κώστας και η Στέλλα που τρώγονται σαν το σκύλο με την γάτα και τελικά χωρίζουν. Ακολουθούν άλλοι έρωτες αλλά ο Σεπτέμβρης θα είναι πάντα εκείνος που τους ενώνει για πάντα..

Το χέρι δώσ’ μου, δώσ’ μου την καρδιά σου
και πάμε, αν θέλεις, ως τον ουρανό.
Τραγούδι του Σεπτέμβρη είν’ η ματιά σου,
αυτά τα μάτια πόσο τ’ αγαπώ.

Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ’ αγέρι,
τον δρόμο κι αν τον σκέπασ’ η βροχή,
για μας είν’ ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι,
η αγάπη σου φωτίζει όλη τη γη.

Στα χέρια μου έλα τώρα και κοιμήσου
κι εγώ τις νύχτες θα σου τραγουδώ.
Κι αν κάποτε χωρίσουμε θυμήσου:
Σεπτέμβρη σου `χα πει πως σ’ αγαπώ
.