Salted and Roasted Pistachios in a Bowl
Advertisement

Το 2023, όπως και το 2022 το  φιστίκι Αιγίνης, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Άτλαντα τροφίμων tasteatlas.com, αναδείχθηκε  συγκεντρώνοντας  βαθμολογία  4.7, ως ο καλύτερος ξηρός καρπός στον κόσμο.

Μια πολύ σημαντική διάκριση για τον Ελληνικό καρπό που άφησε πίσω του, φιστίκια που καλλιεργούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, όπως του Gaziantep στην Τουρκία και του Bronte στη Σικελία. 

Advertisement

Συγκεκριμένα το taste atlas αναφέρει για το φιστίκι της Αίγινας:

Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την  ποικιλία Αιγινήτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ, ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. 

Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο και αφού επιλεγούν χειρωνακτικά τα καλύτερα φιστίκια, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό. 

Depositphotos

Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους. 

Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η “Γιορτή Φιστικιού”.

Αυτή τη γιορτή απολαμβάνουν ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, κατά την οποία παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα”.

Φιστίκι Αιγίνης ο καρπός της Ζωής

Φιστίκι Αιγίνης: Ένας μικρός διατροφικός θησαυρός

Για αιώνες, τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται από τους πιο πολύτιμους ξηρούς καρπούς στον κόσμο, κερδίζοντας το ψευδώνυμο «μικρός πράσινος θησαυρός».

Και αυτό γιατί όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά προσφέρουν, παράλληλα, ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, που έχουν αναγνωριστεί από ειδικούς στον επιστημονικό τομέα παγκοσμίως. Από την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς έως τη βελτίωση της πέψης και την υποβοήθηση της απώλειας βάρους, τα οφέλη των φιστικιών Αιγίνης είναι ποικίλα.

Φιστίκι Αιγίνης – Καλλιέργεια, συγκομιδή και αποφλοίωση

Τα θρεπτικά συστατικά των φιστικιών Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης φημίζονται για την εξαιρετική διατροφική τους αξία, όπως η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Αυτή είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου και των τριγλυκερίδιων στο αίμα και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, με μία χούφτα τους να περιέχει περισσότερο κάλιο από το ήμισυ μιας μεγάλης μπανάνας! Πιο συγκεκριμένα, μία μερίδα (περίπου μία χούφτα) φιστικιών Αιγίνης περιέχει τα ακόλουθα συστατικά:

 • Θερμίδες: 159
 • Υδατάνθρακες: 8 g
 • Φυτικές ίνες: 3 g
 • Πρωτεΐνη: 6 g
 • Λιπαρά: 13 g
 • Κάλιο: 6% της ημερήσιας αξίας (DV)
 • Φώσφορος: 11% της DV
 • Βιταμίνη Β6: 28% της DV
 • Θειαμίνη: 21% της DV
 • Χαλκός: 41% της DV
 • Μαγγάνιο: 15% της DV

Προώθηση των υγιών βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με μία μερίδα να περιέχει 3 γραμμάρια. Αναλυτικότερα, οι ίνες αυτές κινούνται μέσω του πεπτικού μας συστήματος, ως επί το πλείστον άπεπτες, ενώ ορισμένοι τύποι χωνεύονται από τα καλά βακτήρια στο έντερό μας, ενεργώντας ως προβιοτικά.

Στη συνέχεια, τα βακτήρια του εντέρου «ζυμώνουν» τις ίνες και τις μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης πεπτικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Μείωση του σακχάρου στο αίμα

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν μεγάλες αιχμές σακχάρου στο αίμα. Πολυάριθμες μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση έξι σχετικών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φιστίκια Αιγίνης θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο.

Depositphotos

Συμβάλλουν στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Το ενδοθήλιο είναι η εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά, καθώς η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έτσι και τα φιστίκια Αιγίνης είναι πηγή του αμινοξέος L-αργινίνη, το οποίο μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου όταν εισέρχεται στον οργανισμό μας. Ως εκ τούτου, αυτοί οι μικροί ξηροί καρποί περιέχουν το «φάρμακο» κατά της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας, προωθώντας την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Πληροφορίες: healthline.com

Advertisement