Ένας καθηγητής δημιούργησε το πρώτο δέντρο στον κόσμο που παράγει 40 διαφορετικά φρούτα!
Φανταστείτε ένα δέντρο που παράγει όχι μόνο ένα είδος φρούτου αλλά μια ολόκληρη ποικιλία! Ο καθηγητής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, Sam Van Aken έκανε αυτό το όνειρο πράξη με το “Δέντρο των 40 Φρούτων”!
Το μοναδικό στον κόσμο δέντρο αποτελεί ένα πείραμα γεωπονίας αλλά παράλληλα και μία καλλιτεχνική δημιουργία του καθηγητή, ο οποίος για να το δημιουργήσει ακολούθησε μια αρχαία και πολύ γνωστή τεχνική στους αγρότες όλου του κόσμου.
Ο καθηγητής ακολούθησε την γνωστή μέθοδο του «κεντρώματος» σύμφωνα με την οποία μέσα σε ένα δέντρο μπορεί να «φυτευτεί» ένα άλλο είδος.
Η συνήθης πρακτική αυτής της τεχνικής αφορά ομοειδή φυτά (παράδειγμα η μετατροπή της άγριας ελιάς σε ήρεμη που γίνεται εκτεταμένα στην χώρα μας), όμως ο εν λόγω καθηγητής κατάφερε να εξελίξει αυτή την μέθοδο στα άκρα της.
Έτσι δημιούργησε ένα δέντρο το οποίο παράγει περίπου 40 διαφορετικά είδη φρούτων. Αρχικά επέλεξε ένα βασικό δέντρο «εργασίας» πάνω στο οποίο με την μέθοδο του κεντρώματος ενσωμάτωσε δεκάδες νέα φυτά.
Η μέθοδος αυτή, για όσους δεν γνωρίζουν, γίνεται με ένα μικρό σχίσιμο σε ένα κλαδί του δέντρου, μέσα στο οποίο ενσωματώνεται ένα κλαδάκι από το δέντρο που θέλουμε να ενσωματώσουμε.
Το «μόσχευμα» δένεται απλά με ταινίες πάνω στο δέντρο, και εναπόκειται στην μαστοριά του εκάστοτε αγρότη (ή καθηγητή στην περίπτωσή μας) και στην τύχη ώστε να βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτή την διαδικασία.
Μαστοριά και τύχη που φαίνεται να διαθέτει ο εν λόγω καθηγητής, καθώς έχει καταφέρει πάνω από 40 φορές να επιτύχει στην προσπάθειά του.
Δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα που πέρα από το γεωπονικό ενδιαφέρον έχει και μια καλλιτεχνική διάσταση.
Το οπτικό αποτέλεσμα -ιδίως την άνοιξη- είναι αρκετά εντυπωσιακό, με κάθε κλαδί του δέντρου να έχει διαφορετικό λουλούδι και τελείως διαφορετικό χρώμα.
Για την δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου δέντρου (και μερικών ακόμα που έχει καταφέρει να ολοκληρώσει) χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.
Όμως το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και του National Geographic που του αφιέρωσε το βίντεο που ακολουθεί.