Οι συνδαιτυμόνες κάθονταν γύρω από το τραπέζι και συζητούσαν για τη ζωή. Ένας από αυτούς, ένας Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας, αποφάσισε να αναλύσει το πρόβλημα με την εκπαίδευση.
Ένας πλούσιος προσέβαλε μια γυναίκα γιατί δεν έβγαζε αρκετά χρήματα. Η απάντηση της; Ανεκτίμητη!
Υποστήριξε: “Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί από κάποιον που αποφάσισε ότι η καλύτερη επιλογή στη ζωή του, ήταν να γίνει δάσκαλος;”

Στη συνέχεια στράφηκε σε μια γυναίκα της παρέας: “Εσύ Σούζαν, δεν είσαι δασκάλα; Πες μου αλήθεια, τι κάνεις όλες τις ώρες σου στη δουλειά;”

Η Σούζαν, η οποία φημίζονταν για την ευθύτητα και την ειλικρίνεια της, του απάντησε:

“Θέλεις εσύ να μάθεις τι κάνω εγώ στη δουλειά μου;

Βοηθάω τα παιδιά να εργάζονται σκληρότερα από ό, τι έχουν σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαν. Μπορώ να κάνω κάποιο παιδί που του έβαλα χαμηλό βαθμό, να νιώθει ότι μόλις πήρε το ανώτερο μετάλλιο και ένα παιδί που του έβαλα άριστα να αισθάνεται ότι έφαγε χαστούκι στο πρόσωπό, αν ξέρω ότι δεν προσπάθησε όσο μπορούσε.

Θέλεις να μάθεις τι μπορώ να κάνω;

Κάνω τα παιδιά να αναρωτιούνται.

Τους κάνω ερωτήσεις.

Τα βοηθάω να αποκτήσουν κριτική.

Τα μαθαίνω να ζητούν συγνώμη και να το εννοούν.

Τα μαθαίνω να γράφουν.

Τα παροτρύνω να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν..

Τα προτρέπω να βάζουν τα δυνατά τους στα μαθηματικά και να μην κάνουν λάθη στις τελικές εξετάσεις.

Τα παροτρύνω να αποκτήσουν εμπειρίες στη μουσική, στην τέχνη και στο θέατρο, ώστε η ζωή τους να είναι πλούσια, γεμάτη καλοσύνη και πολιτισμό και να είναι υπερήφανα για τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους.

Τα βοηθάω να καταλάβουν ότι αν έχεις το μυαλό, στη συνέχεια μπορείς να ακολουθήσεις την καρδιά σου και αν κάποιος προσπαθήσει να σε κρίνει για αυτό που κάνεις, να μην του δίνεις καμία σημασία.

Ήθελες να μάθεις τι κάνω; Εγώ κάνω τη διαφορά.

Με την ευκαιρία, εσύ τι κάνεις στη δουλειά σου;”

Εκείνος χαμήλωσε το βλέμμα του και άλλαξε αμέσως θέμα.

Μην διδάσκετε στα παιδιά σας πως να αποκτήσουν πλούτο. Να τους εξηγήσετε ποια είναι αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή. Και πραγματική αξία, έχουν αυτά που δεν αγοράζονται με χρήματα..