Η Πύλος, η πατρίδα του Νέστορα, η μυθική πρωτεύουσα ενός χαριτωμένου βασιλείου. Η Πύλος της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, των χρυσών και δαντελένιων θαλασσών, των μνημείων και της ιστορίας, σε κάνει να αναρωτιέσαι, μα, πόσο όμορφη μπορεί να είναι μια πόλη; 

By Ae rial-motion shutterstock

Η απάντηση είναι.. αφόρητα.

Image by Ioannis Ioannidis

Η πολιτεία της Πύλου μπορεί να σε μαγέψει, όχι μόνον με τα τοπία της, τα μνημεία της, τις θάλασσες, τους καταρράκτες της και τα δάση της, αλλά με την συνολική της ενέργεια, με την γλυκύτητα της ατμόσφαιρας και των ανθρώπων της, με την σαγηνευτική της ιστορία.

Image by Ingrid und Stefan Melichar

Ένα ταξίδι στην Πύλο, τόσο εύκολο από άποψη πρόσβασης, είναι είσοδος σε μια ανέγγιχτη Ελλάδα, που στέκεται τόσο κοντά μας…


Ένας μύθος που αποδείχτηκε πραγματικότητα
Η υπόθεση του παλατιού του Νέστορα και όλου του ηρωικού παρελθόντος της Πύλου, έτσι όπως αναδύεται από τις σελίδες του Ομήρου, αλλά και από τις μυστηριακές πινακίδες της μυκηναϊκής Γραμμικής Α, στα μάτια των ερευνητών φάνταζαν μυθικές. Το παλάτι του Νέστορα όμως, είναι υπαρκτό, είναι εδώ, επισκέψιμο, στέκει από τον 13ο αιώνα προ Χριστού και προκαλεί την φαντασία.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Ένας φωτισμένος ερασιτέχνης, ο περίφημος Μάικλ Βέντρις, που δεν ήταν γλωσσολόγος αλλά αρχιτέκτονας, αποκρυπτογράφησε με επιτυχία τις μυκηναϊκές πινακίδες, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο ευημερίας, γαλήνης και προκοπής – όλες οι πινακίδες της Πύλου μιλάνε για την πλούσια παραγωγή σε λάδι, ελιές, κρασί, για ένα ανθηρό εμπόριο σε ένα βάθος χρόνου χιλιετιών. Κρίμα που ο Βέντρις σκοτώθηκε σε ατύχημα πριν αποκρυπτογραφήσει και την Γραμμική Β, θ είχαμε πολύ περισσότερα κομμάτια του αρχαίου ελληνικού παζλ.

By De Visu shutterstock


Ένα τοπίο σαν παραμύθι

Το τοπίο που ανοίγεται γύρω από την Πύλο μοιάζει φτιαγμένο από αραχνοΰφαντα υλικά. Ο κόλπος με το Ιόνιο να χρυσίζει, συναντάει την ενδοχώρα με τα «νυμφαία» δάση, με τους καταρράκτες και τις κρυφές λόχμες.

By Lupiphoto shutterstock

Και ενδιάμεσα, ελιές και αμπέλια, μυριόχρωμα λιβάδια και χωριά, δημιουργούν την εικόνα μιας γης «απ’ αλλού φερμένης» όπως θα έλεγε ο Ελύτης. Κάθε φορά που ερχόμαστε στην Πύλο, απορούμε ειλικρινά πώς θα αντέξουμε να φύγουμε! Ο γάλλος δημοσιογράφος και περιηγητής Ρενέ Πυώ, που έγραψε το βιβλίο ταξιδιωτικών εντυπώσεων με τίτλο Ελλάδα, γη αγαπημένη των θεών σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Ο δρόμος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζει πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραμμή των βουνών της Μεσσηνίας. Δεξιά, κατά διαστήματα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες, αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεμίας και των μεγάλων οριζόντων».

Image by Ioannis Ioannidis

Όντως οι μεγάλοι ορίζοντες εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη, όπως και τους περιηγητές όλων των αιώνων. Η θέα από το Νιόκαστρο, οι απέραντες αμμουδιές που χρυσίζουν με θέα το Ναυαρίνο, η γλυκύτητα και τα ανοίγματα του τοπίου, δημιουργούν αίσθηση απέραντης γαλήνης.


Η πόλη του Μαίζονα

Η σύγχρονη Πύλος, κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Αγίου Νικολάου, με θέα το νησί της Σφακτηρίας και τον κόλπο του Ναυαρίνου, κτίστηκε με απόφαση του Μαίζονα, το 1828.

By Rudmer Zwerver shutterstock

Η πόλη πήρε διάφορα ονόματα έκτοτε, την είπαν Ναυαρίνο, Ζόγκλον, Νεόκαστρο, αλλά τελικά η ιστορία της επιβλήθηκε. Με χτυπητό νησιώτικο χρώμα, χαριτωμένη ρυμοτομία, πανέμορφα σπίτια και αρχοντικά, αποτελεί ιδανική βάση ια εξερευνήσεις. Ένα από α πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να βρεθείτε με ένα βαρκάκι στην Σφακτηρία, για να δείτε τα ναυάγια και τα μνημεία από την σημαντική μάχη του Ναυαρίνου, αλλά και να επισκεφθείτε το χαριτωμένο νησάκι, το Χελωνάκι, που στέκει στην είσοδο του λιμανιού σαν στολίδι.

Ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του κόσμου βρίσκεται στην Πελοπόννησο

Περιήγηση σε μια αιώνια επικράτεια

Τόσο η πόλη της Πύλου όσο και η φύση γύρω αποπνέει αυτήν την αίσθηση αιώνων. Ίσως φταίνε τα δύο κάστρα που δεσπόζουν στις κορυφές, το Νιόκαστρο και το Παλιόκαστρο. Μια περιήγηση στις ομορφιές της Πύλου είναι ταυτόχρονα περιήγηση στον χρόνο. Στο Νιόκαστρο, στο «Κτίριο του Πασά» θα μπορέσετε να μάθετε πολλά για την ιστορία της Πύλου μέσα από ην μόνιμη έκθεση με τίτλο «Ναυάγια», που αφορά όχι μόνον τις πολεμικές συγκρούσεις που έγιναν στην θαλάσσια περιοχή αλλά και τα εμπορικά ναυάγια από την τεράστια ιστορία μιας και η συγκεκριμένη θάλασσα ήταν πάντα πολυσύχναστη.

Image by Ingrid und Stefan Melichar

Κάντε μια περιήγηση στο Νιόκαστρο γενικά, θα δείτε και τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, που αρχικά κτίστηκε ως τζαμί. Στο Μουσείο της Πύλου αρχίζει η επαφή με τα θαύματα! Είναι στο κέντρο της πόλης, και φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές της αρχαίας Πυλίας αλλά και της Μεθώνης, σημαντικά κτερίσματα πό μυκηναϊκούς τάφους, αγεία, κοσμήματα, έναν ολόκληρο και ζωντανό κόσμο.

Image by Ioannis Ioannidis

Tο Παλαιόκαστρο, κτισμένο τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους, προσφέρει μοναδική θέα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και του όρμου του Ναυαρίνου. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας πρέπει οπωσδήποτε να μπει στις εκδρομές σας.

By Pit Stock shutterstock

Είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Πελοποννήσου, και πέρα από΄α ενδημικά είδη, ζει εδώ και ο χαριτωμένος αφρικανικός χαμαιλέοντας, που τον έφεραν μαζί τους τα στρατεύματα του Μαίζονα! Θα δείτε βέβαια και τους στρατώνες του Μαίζονα, στέκουν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Αλλά φυσικά πρέπει να δείτε το μοναδικό, μυστηριακό Σπήλαιο του Νέστορα, το οποίο δεσπόζει στον βράχο του Παλαιόκαστρου, με απέραντη θέα. Είναι το ίδιο σπήλαιο στο οποίο ο Ερμής έκρυψε τα βόδια που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα. Με πανέμορφους σταλακτίτες, αλλά και ίχνη κατοίκησης από την προνεστόριο περίοδο, είναι ένα μαγικό σημείο. Αφού περιηγηθείτε στις ομορφιές της Πύλου, αφού θαυμάσετε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, τις περίφημες Καμάρες, και δείτε και το όμορφο αρχοντικό του ήρωα και αθλητή Τσικλητήρα, απολαύστε μια χαλαρή βόλτα στην Πλατεία ταξιαρχών, που είναι το κέντρο της πόλης. Θα βρείτε στην πλατεία πολλά όμορφα καφέ και παραδοσιακά εστιατόρια, αλλά και μαγαζιά με τοπικά βιολογικά προϊόντα που αξίζουν να τα αγοράσετε.


Έξω από την Πύλο

Η φύση έξω από την πόλη της Πύλου είναι τόσο πλούσια, που θα σας μαγέψει. Πριν αφεθείτε στις διάσημες παραλίες, στην Γιάλοβα, την περίφημη Βοϊδοκοιλιά και τα άλλα στολίδια του γιαλού, δείτε τους καταρράκτες Καλαμάρη, πολύ κοντά στην Γιάλοβα.

By Pit Stock shutterstock

Θα τους εντοπίσετε μέσα σε ένα απίστευτα όμορφο τοπίο, με κατεύθυνση την Σχοινόλακκα. Ένα στενό μονοπάτι, με πλούσια βλάστηση, θα σας οδηγήσει σε ένα υδάτινο τοπίο δύναμης και ομορφιάς, που ταιριάζει σε νύμφες και νεράιδες. Πλούσια δροσιά και απέραντη γαλήνη θα σας ανταμείψουν για την πεζοπορία!

By Andrew Mayovskyy shutterstock

Και μετά βέβαια, κατηφορίστε στις παραλίες της Πύλου, αφεθείτε στην μαγεία των κυμάτων, στην κυκλική Βοϊδοκοιλιά που μοιάζει με λίμνη, στην Γλώσσα που η παραλία της εισχωρεί στην θάλασσα, νιώστε την απέραντη γαλήνη αυτής της τόσο μα τόσο προικισμένης γωνιάς της Μεσσηνίας…

Ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του κόσμου βρίσκεται στην Πελοπόννησο
By Oleg Znamenskiy shutterstock

Δείτε τα βίντεο

 

 

Πηγή: newsit