Ένα Αυστριακό χωριό.. «Made in China»

Έναν κλώνο αξίας 940 εκατομμυρίων δολαρίων απέκτησε πρόσφατα στην νότια κινεζική επαρχία Γκουανγκντόνγκ ένα από τα γραφικότερα χωριά της Αυστρίας, το Hallstatt.

Σε ένα έθνος γνωστό για την ικανότητά του να κατασκευάζει απομιμήσεις προϊόντων, η κατασκευή ενός χωριού, που έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, ήταν μάλλον το μεγάλο στοίχημα.

Η «Made in China» έκδοση του χωριού περιλαμβάνει ένα ακριβές αντίγραφο του πύργου του ρολογιού της εκκλησίας, ξύλινα σπίτια σχεδιασμένα με βάση το ευρωπαϊκό στυλ και άλλα ακίνητα που θα πωληθούν σε επενδυτές.

Το έργο, το οποίο σχεδιάστηκε από έναν Κινέζο μεγιστάνα των ορυχείων, προκάλεσε αρχικά έκπληξη και στην συνέχεια οργή στους κατοίκους του Hallstatt. Όταν έμαθε για πρώτη φορά το σχέδιο των Κινέζων ο δήμαρχος της Hallstatt Alexander Scheutz εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Κινέζοι θα αντιγράψουν τα πάντα, ακόμα και την Εκκλησία. Σήμερα πλέον όμως έχει αλλάξει στάση. Ίσως επειδή είδε χιλιάδες Κινέζους τουρίστες να συρρέουν στο αυθεντικό Hallstatt σε σύγκριση με τους μόλις 50 που το είχαν επισκεφτεί το 2005. Η κατασκευή του χωριού κλώνου αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία μάρκετινγκ στην καρδιά μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές του κόσμου και αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι οι κάτοικοι του Hallstatt.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, και τώρα, μόλις ένα χρόνο αργότερα, το χωριό κλώνος είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.  Παλαιότερα η πρόσβαση στο απομονωμένο Hallstatt γίνονταν μόνο με βάρκα και με μονοπάτια που διέσχιζαν τις Άλπεις. ο πρώτος δρόμος στο χωριό κατασκευάστηκε μόλις το 1890, αλλά τώρα το Hallstatt στην Αυστρία αλλά και ο κλώνος του στην Κίνα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.