Advertisement

«Μία πιο ήρεμη εναλλακτική από τα υπερτουριστικά νησιά της Ελλάδας, αναπτύσσεται ραγδαία και γίνεται όλο και πιο διάσημη»

Ωδή στην Πάρο από το Forbes το οποίο κατατάσσει το ελληνικό νησί στους τρεις κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί το φετινό καλοκαίρι μαζί με τον Μαυρίκιο και τη Σρι Λάνκα.

«Με χιλιάδες νησιά, εκπληκτική θέα και αστραφτερά μεσογειακά νερά, η Ελλάδα είναι ένας αιώνια δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Δέχεται 31,3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, γεγονός που την καθιστά τη 13η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο», σημειώνει το Forbes και συνεχίζει: 

Advertisement

«Η δημοτικότητά της δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης και αν οι ταξιδιωτικές τάσεις του περασμένου έτους αποτελούν ένδειξη, η Ελλάδα θα είναι και φέτος πολυσύχναστη το καλοκαίρι. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι πιο δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας ήταν, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, υπερπλήρεις».

Depositphotos

«Η Ακρόπολη κατακλύστηκε από τόσους πολλούς επισκέπτες που οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών σε 20.000. Τεράστιες ουρές για φωτογραφίες σχηματίστηκαν σε εμβληματικά σημεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης», επισημαίνει επίσης το Forbes.

«Αντί να παλέψουν με τα πλήθη, όσοι επιθυμούν μια δόση χαλάρωσης εμπνευσμένης από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να αναζητήσουν την Πάρο, μια εναλλακτική λύση χαμηλών τόνων σε σχέση με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη».

Το περιοδικό συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα κυκλαδίτικο νησί, όπως ακριβώς και τα δύο άλλα πιο διάσημα, οπότε η γοητεία του είναι η ίδια. Διαθέτει ασβεστωμένα κτίρια ντυμένα με μπουκαμβίλιες και όμορφες παραλίες στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και μια ελκυστική ποικιλία από εστιατόρια, ξενοδοχεία και μέρη για ψώνια.

Depositphotos

Η εξερεύνηση με σκάφος, η επίσκεψη στην Αντίπαρο (το μικροσκοπικό αδελφό νησί της) για γαλήνιες, παρθένες παραλίες, η απόλαυση τοπικών πιάτων με θαλασσινά και η επίσκεψη σε αρχαία ερείπια είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ».

Λίγα λόγια για την Πάρο

Η Πάρος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση.

Φτάνοντας κάποιος στο λιμάνι της Παροικιάς, και αφού περάσει μερικές στιγμές χαλάρωσης στα όμορφα καφενεία που φιλοξενούν τα γραφικά σοκάκια του νησιού, μπορεί να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου για μια σύντομη γνωριμία με την ιστορία του νησιού, που χάρη στην καίρια γεωγραφική του θέση στο Κεντρικό Αιγαίο κατοικήθηκε από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου.

Depositphotos

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, προσβάσιμο από το λιμάνι με τα πόδια, στεγάζεται σε σύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Το Μουσείο της Πάρου είναι από τα σημαντικότερα στο Αιγαίο, καθώς διαθέτει μια πλούσια συλλογή έργων πλαστικής των αρχαϊκών και των κλασικών χρόνων.

Εκτός από τα έργα παρίων γλυπτών ιωνικής παράδοσης από το περίφημο παριανό μάρμαρο, στεγάζει ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τα τέλη του 19ου αι. έως σήμερα και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή (τέλος 5ης χιλιετίας) ως και τη ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ.- 324 μ.Χ.).

Ξεχωρίζουν σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, όπως το ακέραιο μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (μέσα 6ου αι. π.Χ.), μια Νίκη (μέσα 5ου αι. π.Χ.), που δίνει την εντύπωση πως ακόμη αιωρείται στους αιθέρες, και δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες (τέλη 6ου αι. π.Χ.) από το Ηρώο του Αρχίλοχου – ταφικό μνημείο προς τιμήν ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λυρικής ποίησης, ο οποίος καταγόταν από την Πάρο. Από ιστορικής απόψεως, σημαντικό είναι το «Πάριο χρονικό», μια μαρμάρινη επιγραφή γραμμένη σε αττική διάλεκτο, στην οποία αναγράφονται σπουδαία ιστορικά και φιλολογικά γεγονότα.

Depositphotos

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής, ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο. Ανασκαφές επιβεβαίωσαν την παράδοση ότι ο αρχικός ναός ανεγέρθηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, ενώ τη σημερινή του μορφή απέκτησε, σε μεγάλο βαθμό, τα χρόνια του Ιουστινιανού, γύρω στα μέσα του 6ου αι. Το παλαιοχριστιανικό κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από την κεντρική μεγάλη σταυρική τρουλαία βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το σύγχρονό της παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στα βορειοανατολικά και το μεταγενέστερο Βαπτιστήριο στα νότια. Μπορεί κανείς να θαυμάσει την ποιότητα της κατασκευής και της διακόσμησης της κεντρικής εκκλησίας, η οποία αποτελεί έναν από τους ελάχιστους σωζόμενους παλαιοχριστιανικούς ναούς σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Την ιστορική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία εποχή και τους Μεσαιωνικούς χρόνους μαρτυρούν τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία παρατηρεί κανείς στην τοιχοποιία των ναών. Το συγκρότημα πλαισιώνεται από μικρά παρεκκλήσια και κελιά σε διώροφο κτήριο του 17ου και 18ου αι. Στην Εκατονταπυλιανή φιλοξενούνται δύο σημαντικές συλλογές: η μία συνίσταται σε παλαιοχριστιανικά γλυπτά και επιγραφές της Πάρου, ενώ στα κελιά εκτίθεται μικρή, αλλά χαρακτηριστική ως προς τη νησιωτική παράδοση, συλλογή από μεταβυζαντινές εικόνες.

Depositphotos

Η Πάρος δεν φημίζεται μόνο για τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά αξιοθέατα της αλλά και για τις φυσικές ομορφιές της. Μια καλή ιδέα είναι να εξερευνήσετε την παραλία Κολυμπήθρες, ένα φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Η παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάουσα και διακρίνεται για τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων που την πλαισιώνουν. Οι βράχοι από γρανίτη μοιάζουν με φυσικά γλυπτά, διαμορφωμένα με το πέρασμα των χιλιετιών και την επαφή με τις φυσικές δυνάμεις της θάλασσας, του ανέμου και του ήλιου.

Depositphotos

Η παραλία αποτελείται από διαδοχικούς μικρούς αμμουδερούς κολπίσκους, με ζεστά και ρηχά νερά ιδανικά για οικογένειες ή επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ κάποιες είναι τόσο μικρές που μόλις φιλοξενούν 2-3 άτομα.

Depositphotos

Η γύρω περιοχή είναι ιδανική αν σας αρέσει η πεζοπορία, αφού μπορείτε να ακολουθήσετε τη σχετικά εύκολη διαδρομή μέχρι τη μυκηναϊκή ακρόπολη των Κουκουναριών ή την παραλία του Μοναστηριού. Αν πάλι επισκεφτείτε το κοντινό Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου να είστε βέβαιοι ότι θα ενθουσιαστείτε με την ομορφιά του τοπίου και τις καλόγουστες υποδομές που έχει σχεδιάσει ο δήμος Πάρου.

Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές αποτελούν αφορμή για παραδοσιακά πανηγύρια, όπου ρέει άφθονο το περίφημο παριανό κρασί (Μονεμβασιά και Μαντηλαριά). Κυριαρχεί φυσικά η γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο με επίκεντρο το ναό της Εκατονταπυλιανής.

Depositphotos

Μοναδική εμπειρία είναι και το Πάσχα στο νησί με την κατανυκτική ατμόσφαιρα και την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού (στα χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα και Πρόδρομο). Το φθινόπωρο στην Πάρο τα ρακιδιά παίρνουν φωτιά, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Αϊ-Γιώργη του Μεθυστή ή Σποριάρη, οπότε και ανοίγει το νέο κρασί, γεγονός που τιμάται δεόντως!

Depositphotos

Γνωρίστε την Πάρο

Advertisement