Ένα ελληνικό τυρί στα 10 καλύτερα στον κόσμο
Τη λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο ανακοίνωσε για το 2024 το γνωστό online γαστρονομικό περιοδικό Taste Atlas, το οποίο συχνά αναφέρεται ως το «Google Map του φαγητού».
Αν και θεωρούμε πως η Γαλλία είναι η χώρα του καλού τυριού, η νέα κατάταξη των 100 καλύτερων τυριών στον κόσμο που δημοσίευσε πρόσφατα η πλατφόρμα δίνει τα σκήπτρα στα ιταλικά τυριά, που μονοπωλούν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη. Η Γαλλία βρίσκεται στην 7η θέση με το τυρί Saint-André.
Αλλά ποιο βρίσκεται στην κορυφή; Φαίνεται πως το καλύτερο τυρί στον κόσμο για φέτος είναι η παρμεζάνα. Χρησιμοποιείται συχνά σε πολλά ιταλικά πιάτα και είναι γνωστή για την εξαιρετική της ποιότητα. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η mozzarella di bufala, η οποία δεν χρειάζεται συστάσεις, και το Crescenza stracchino, ένα ιταλικό τυρί που προέρχεται από τη Λομβαρδία.
Στην τέταρτη θέση, όμως, έχουμε ελληνική εκπροσώπηση. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε η γραβιέρα Νάξου, ένα εξαιρετικό σκληρό τυρί, που ξεχωρίζει για τη γεύση του. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο και κατσικίσιο.
Εκτός δεκάδας, στη θέση 14 βρίσκουμε ακόμη ένα ελληνικό τυρί, το μελίχλωρο Λήμνου. Το μελίχλωρο τυρί αποτελεί παραδοσιακό προϊόν τοπικής τυροκομίας και παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Λήμνου. Αμέσως μετά την τυροκόμιση έχει υφή κρεμμώδη στην οποία οφείλει και το όνομά του.
Στην λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά στον κόσμο πάντως βρίσκουμε αρκετές ακόμη ελληνικές παρουσίες.
Στην 23η θέση είναι η γραβιέρα Κρήτης, στην 31η το Κρασοτύρι της Κω, στην αμέσως επόμενη θέση το Καλαθάκι της Λήμνου, η κεφαλογραβιέρα στην 41η πρώτη θέση και ακολουθούν:
Στην 46η θέση το Κεφαλοτύρι, 51η το Αρσενικό Νάξου, 55η το Ανθότυρο, 56η το Μετσοβόνε, 67η το Μαστέλο, 71η το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, 74η η Φορμαέλα Αράχωβας, 78η η Γραβιέρα Αγράφων, 80η η Μυζήθρα, 82η το Κασέρι, 83η το Σαν Μιχάλη Σύρου, 88η η Φέτα και 99η η Σφέλα Μεσσηνίας.