Ένα «εξωγήινο μνημείο» στη μέση της ερήμου. Βρίσκεται στο πιο ξηρό σημείο του πλανήτη..

«Το χέρι αυτό υπενθυμίζει σε όλους την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου, τον αγώνα για την επιβίωση», γράφει ο καλλιτέχνης.
Ένα «εξωγήινο μνημείο» στη μέση της ερήμου. Βρίσκεται στο πιο ξηρό σημείο του πλανήτη..
Το «θαμμένο» χέρι στην έρημο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του πλανήτη. Το τεράστιο γλυπτό που παριστάνει μια παλάμη στραμμένη προς τον ουρανό έχει χαρακτηριστεί ως «εξωγήινο μνημείο», λόγω του μεγέθους, αλλά και της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται. «Το χέρι» βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, που θεωρείται το πιο ξηρό σημείο του πλανήτη. Η έρημος είναι μια τεράστια άνυδρη λεκάνη η οποία περιβάλλεται από τις Άνδεις και φτάνει έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα και φτάνει τα 181.300 τετραγωνικά μέτρα. Η ξηρασία είναι χειρότερη από της Σαχάρας, ενώ στο παρελθόν έχει συμβεί να περάσουν 400 ολόκληρα χρόνια χωρίς να βρέξει καθόλου στην περιοχή. Ο Χιλιανός γλύπτης Μάριο Ιραραζάμπαλ επέλεξε την έρημο Ατακάμα για να τοποθετήσει το έργο του, που φτάνει τα 11 μέτρα. Το κατασκεύασε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με χρηματοδότηση του ιδρύματος Pro Antofagasta και εγκαινιάστηκε την 28η Μαρτίου του 1992.
Ένα «εξωγήινο μνημείο» στη μέση της ερήμου. Βρίσκεται στο πιο ξηρό σημείο του πλανήτη..
Ο γλύπτης θέλησε να δείξει την ανθρώπινη μοναξιά, την αδικία και τη θλίψη που υπάρχουν στον κόσμο. Το τεράστιο μέγεθος της παλάμης τονίζει, σύμφωνα με τον Ιραραζάμπαλ, την αδυναμία του ανθρώπου. Το μνημείο είναι φτιαγμένο από σίδερο και τσιμέντο. Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά το «εξωγήινο μνημείο» και να βγάλουν μια εντυπωσιακή αναμνηστική φωτογραφία. Το χέρι δεν έχει γλυτώσει από το γκράφιτι. Η φύλαξη του δεν είναι δυνατή, καθώς οι συνθήκες στην έρημο δεν επιτρέπουν την πολύωρη ανθρώπινη παρουσία σε ένα σημείο. Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή το πρωί, ενώ τη νύχτα πέφτει στους -20. Η ξηρασία είναι τόσο έντονη, ώστε δεν έχει καταγραφεί ίχνος ζωής στην περιοχή, εκτός από τους παροδικούς επισκέπτες. Ακόμα και οι κάκτοι δεν επιβιώνουν στην Ατακάμα.

Κατά περιόδους καθαρίζεται από ειδικά συνεργεία. Στην έρημο Ατακάμα συνέβη κάτι πολύ σπάνιο και εντυπωσιακό τον Οκτώβριο του 2015. Η μεγαλύτερη της έκταση άνθισε και η άνυδρη κοιλάδα έγινε ένα τεράστιο λιβάδι. Αιτία για την άνθιση ήταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προκάλεσε έντονη βροχόπτωσή στην περιοχή.
Ένα «εξωγήινο μνημείο» στη μέση της ερήμου. Βρίσκεται στο πιο ξηρό σημείο του πλανήτη..
Κάτω από την άμμο της ερήμου είναι θαμμένοι σπόροι σπάνιων φυτών και λουλουδιών, που περιμένουν το θαύμα, δηλαδή τη βροχή, για να ανθίσουν. Το εντυπωσιακό φαινόμενο συνέβη για τελευταία φορά πριν από 18 χρόνια. Οι επισκέπτες, αλλά και οι επιστήμονες που μελετούν τη γεωλογία της Ατακάμα έσπευσαν να το απαθανατίσουν.