By el lobo shutterstock
Advertisement

Ότι και αν διαβάσετε στη συνέχεια για καταγάλανα νερά, λευκή αμμουδιά και μαγευτικά τοπία, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει αυτό που πραγματικά θα νιώσετε αν δείτε από κοντά αυτή την παραλία.

By el lobo shutterstock

Τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας έχουν όμορφα χρώματα σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Σε πολλά σημεία εκεί που σκάει το κύμα η άμμος έχει μία εξαιρετική ροζ απόχρωση, μοναδικό χαρακτηριστικό αυτής της ξεχωριστής παραλίας

Advertisement
Pavel Špindler / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)

Το Ελαφονήσι βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ από την πόλη των Χανίων και 43 χλμ από το Καστέλι. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι που απέχει μόλις 200 μέτρα από την ακτή.

By Josef Skacel shutterstock

Ανάμεσα σε νησί και Κρήτη υπάρχει μια ρηχή λιμνοθάλασσα με βάθος το πολύ ενός μέτρου. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να φτάσουν στο Ελαφονήσι δεν έχουν παρά να.. περπατήσουν στη θάλασσα!

By Pantelis Chadoulis shutterstock

Η γοητεία του, η εξωπραγματική ομορφιά του, η ροζ απόχρωση στην άμμο και τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, αναδεικνύουν το Ελαφονήσι σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο εμβληματικές παραλίες της Κρήτης. Μια πολυφωτογραφημένη παραλία που φιγουράρει σε αμέτρητες καρτ-ποστάλ.

Image by jarekgrafik

Όλη η περιοχή, ένα σκηνικό σχεδόν εξωτικό, εντάσσονται στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 και στην ακτή θα βρείτε πολλούς χώρους που έχουν περιφραχθεί για την προστασία της βλάστησης.

By elxeneize shutterstock

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ίσως σας φανούν υπερβολικά, αλλά ο μεγάλος αριθμός τουριστών που προσέρχονται στην παραλία τα καθιστά μάλλον ανεπαρκή. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται να πειράξετε κάποιο από τα φυτά, καθώς και να συλλέξετε τη σπάνια ροζ άμμο από την ακροθαλασσιά.

Photo by Marina T

Βλέποντας αυτή την εξωπραγματική ομορφιά που έκανε το Ελαφονήσι διάσημο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει συνδέσει το όνομα του με τραγικά γεγονότα.

By Stefano Zaccaria shutterstock

Το Πάσχα του 1824 εδώ σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους 850 άνθρωποι. Η σφαγή έγινε καθαρά για λόγους εκδίκησης και τιμωρίας για τον επαναστατημένο Κρητικό λαό, καθώς τα θύματα ήταν κυρίως γυναικόπαιδα.

Photo by Stelios Xenakis

Αλλά και τον Φεβρουάριο του 1907 στο Ελαφονήσι προσέκρουσε το αυστριακό πλοίο Imperatrix και τα 38 θύματα του ναυαγίου φημολογείται ότι έχουν θαφτεί εκεί. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός τον οποίο θα συναντήσετε επάνω στο νησί μαζί με ένα εκκλησάκι και ένα μικρό φάρο στη νοτιοδυτική πλευρά.

By Chawranphoto shutterstock

Δυστυχώς, για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στο Ελαφονήσι. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο.

Γιατί η άμμος είναι ροζ….

Photo by Tabea Damm

Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα τα μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.

By Rejja shutterstock

Το Ελαφονήσι από ψηλά.. ( Βίντεο: HOLIDAY EXPERTS – nik pap – Sarantos Nikos)

 

Advertisement