Ένα παιδί χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει φαγητό στην αδερφή του. Θα του δίνατε;

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο με ένα αγόρι στο Όσλο της Νορβηγίας που καθόταν μόνο του με ελάχιστα ρούχα μέσα στην καρδιά του χειμώνα σε μια στάση λεωφορείου.

dinfo.gr - Ένα παιδί χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει φαγητό στην αδερφή του. Θα του δίνατε;

Το βίντεο ήταν μέρος ενός κοινωνικού πειράματος για να διαπιστωθεί κατά πόσο είμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην θέα κάποιου και ειδικά ενός παιδιού που μας έχει ανάγκη. Δημιουργήθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει για την κατάσταση των παιδιών στην Συρία, πολλά από τα οποία πεθαίνουν από το κρύο. Η αντίδραση των Νορβηγών είναι αυτή που θα περίμενε ο καθένας μας. Αποχωρίστηκαν με ευκολία μέρος της ενδυμασίας τους για να ζεσταθεί το παιδί που το είχε ανάγκη.

 

 

Λίγες ήμερες πριν το πείραμα είχε συνέχεια. Αυτή τη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δημιουργήθηκε ένα νέο βίντεο «κοινωνικό πείραμα» αυτή τη φορά σε μια καλή περιοχή της Αμερικής γεμάτη από κόσμο και ακριβά καταστήματα. Πρωταγωνιστής αυτήν την φορά ένα μικρό αγόρι που προσποιούμενο πως είναι άστεγο, αναζητά λίγα χρήματα με σκοπό να αγοράσει φαγητό για στην αδελφή του.

dinfo.gr - Ένα παιδί χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει φαγητό στην αδερφή του. Θα του δίνατε;

Οι αντιδράσεις του κόσμου ή καλύτερα η αδιαφορία του κόσμου είναι απλά σοκαριστική. Ο δημιουργός του βίντεο εμπνευσμένος από το αντίστοιχο βίντεο με το μικρό αγόρι στην Νορβηγία ξεκίνησε το εγχείρημα του με σκοπό να αποδείξει την καλοσύνη που υπάρχει γύρω μας. Αυτό όμως που εξέλαβε ήταν βαθιά απογοήτευση για το ανθρώπινο είδος.

Ακόμη και το ίδιο το αγόρι που έλαβε μέρος στο πείραμα συγκινήθηκε και αναρωτήθηκε τι δεν πάει καλά με τον κόσμο. Τα γυρίσματα διήρκεσαν μια ολόκληρη ημέρα και το αγόρι κατάφερε να μαζέψει μόλις 2.10 δολάρια τα οποία φυσικά επιστραφήκαν στους δωρητές τους.

Ο όλος προβληματισμός που δημιουργήθηκε δεν ήταν σχετικά με το εάν το αγόρι φαίνεται αρκετά ταλαιπωρημένο για να είναι άστεγο ή εάν πρόκειται για απατεώνα. Το δυσάρεστο ήταν ότι κανείς δεν αρκέστηκε έστω να ενδιαφερθεί για το τι συμβαίνει στο αγόρι αυτό, να το ρωτήσει ένα χρειάζεται κάτι , που βρίσκονται οι γονείς του και που η αδελφή του. Όλοι απλά το προσπέρασαν αδιάφορα συνεχίζοντας την βόλτα και τα ψώνια τους.

Είναι πραγματικά σπαρακτικό να βλέπει κανείς τέτοιες εικόνες. Πολλά παιδιά καθημερινά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν και οι περισσότεροι από εμάς απλά δεν έχουμε ιδέα ή αδιαφορούμε. Ένας άνθρωπος δυστυχώς δεν μπορεί από μόνος του να αλλάξει τον κόσμο, όλοι μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος ( όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας).

Προσπαθήστε να προετοιμαστείτε όσο μπορείτε καλύτερα ψυχολογικά και δείτε το βίντεο..