Έφτιαξαν τον δικό τους ήλιο με γιγάντια κάτοπτρα
Advertisement

Τρία γιγάντια κάτοπτρα εγκαταστάθηκαν στα βουνά της μικρής πόλης Rjukanis, στα βάθη μιας στενής κοιλάδας στη Νορβηγία, με αποστολή να φέρουν το φως του ήλιου στους κατοίκους, οι οποίοι για έξι μήνες τον χειμώνα ζουν στη σκιά.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον καλλιτέχνη Martin Andersen ο οποίος ζει στην περιοχή και ξεκίνησε την εκστρατεία για τη χρηματοδότηση του έργου. Τα κάτοπτρα, επιφάνειας 51 τετραγωνικών μέτρων, είναι συνδεδεμένα με ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ακολουθεί τον Ήλιο.

Advertisement

Έχουν ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και τον χειμώνα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν κανονικά, αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου από τη βουνοκορυφή στην κεντρική πλατεία και δημιουργώντας έναν φωτεινό κύκλο 185 τετραγωνικών μέτρων. Με κόστος λιγότερο από ένα εκατομμύρια δολάρια, το έργο «Sun Mirror» αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής 3.000 ανθρώπων.

Όπως δήλωσε ο κ. Andersen, στην ουσία πρόκειται για τρεις ηλιοστάτες που εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την προάσπιση της υγείας και την ενίσχυση της ευημερία των ανθρώπων που ζουν στη σκιά. Σύμφωνα με τον project manager, Oystein Haugan,  οι κάτοικοι της πόλης είναι ενθουσιασμένοι, τραβούν φωτογραφίες στην πλατεία και δείχνουν να περνούν καλά.

Μέχρι σήμερα η πρόσβαση στο φως του ήλιου γινόταν μόνο μέσω τελεφερίκ που τους μετέφερε στην κορυφή του βουνού. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε υλοποιήσει το 2006 η ιταλική πόλη Βιγκανέλα στις Άλπεις, αλλά και το Ράτενμπεργκ της Αυστρίας.

Δείτε το βίντεο..

via

Advertisement