Ο άνθρωπος σίγουρα δεν είναι και το πιο αισιόδοξο ον που υπάρχει. Η τάση του προς τον αρνητισμό είναι έμφυτη και αν σε αυτή προσθέσουμε την απογοήτευση για τις συνθήκες που επικρατούν στον κόσμο μας τότε το μείγμα είναι ιδανικό για να «ανθίσει» μια εσχατολογία χωρίς όρια. Η ανάγκη για μια δικαίωση που θα βάλει τέλος στην μιζέρια του παρόντος, θα αποκαταστήσει τις αδικίες και θα κάνει «επανεκκίνηση» στις ζωές μας οδηγεί σε μια άκρατη καταστροφολαγνεία.

Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για ένα τέλος που θα αποτελέσει νέα αρχή ή ένα πέρασμα σε μια πνευματική κατάσταση. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θεωρούν πως δεν υπάρχει ύστερα και είτε λόγω ότι απλά ήρθε η ώρα μας είτε λόγω κάποιας θρησκευτικής τιμωρίας πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο μας.

Στις μέρες μας, με την… απειλή του 2012 να βρίσκεται στο πίσω μέρους του μυαλού πολλών, οι θεωρίες για το τέλος του κόσμου ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια. Πρόσφατα κάποιος ιεροκήρυκας στις ΗΠΑ μας έδωσε ελάχιστο χρόνο καθώς προφήτευσε πως στις 22 Μαΐου όλα τελειώνουν. Είτε γιατί κάποιος θέλει να πουλήσει βιβλία, είτε γιατί έχει φάει βαριά το βράδυ ή γιατί απλά ήπιε ένα μπουκάλι ουίσκι «πετάει» τη δική του θεωρία «πατώντας» στις ανθρώπινες φοβίες.

Μέσω της φυσικής ή της θρησκευτικής οδού λοιπόν το τέλος έρχεται, όπως βέβαια είχε έρθει και πριν 11, πριν 111 ακόμα και πριν 1011 χρόνια. Μέσα σε όλη αυτή την ιστορία το τραγικό είναι πως κάποιοι πίστεψαν τόσο πολύ στο τέλος που θα τα άλλαξε όλα και έφυγαν πριν καν αυτό έρθει.

Οι… επιστημονικές θεωρίες

Ακόμα και οι πιο σκεπτικιστές τρομάζουν από θεωρίες που έχουν επιστημονικό υπόβαθρο. Το δημοφιλέστερο αλλά και πιο βάσιμο σενάριο είναι η σύγκρουση με έναν αστεροειδή. Έχει γίνει στον παρελθόν και δεν είναι απίθανο να γίνει ξανά στο μέλλον. Η «Nasa» τονίζει ότι μέχρι το 2036 η μόνη «πέτρα» που μας απειλεί είναι ο «Απόφι» με τις πιθανότητας να μας χτυπήσει να είναι μια στις 37. Πάντως θεωρείται πιθανό, αν ο αστεροειδής δεν είναι γιγάντιος, να μπορέσουμε να τον κομματιάσουμε ή να αλλάξουμε την πορεία του με πυρηνικά όπλα. (Στο http://neo.jpl.nasa.gov/ μπορείτε να δείτε αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από τον πλανήτη)

Η επόμενη απειλή είναι ένας εσωτερικός εχθρός. Η έκρηξη ενός υπερηφαιστείου μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή. Το ηφαίστειο στο Yellowstone των ΗΠΑ είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες. Πάντως μια τέτοια έκρηξη είναι σπάνια καθώς οι μελέτες μιλούν για 1-2 κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. (Στο http://topdocumentaryfilms.com/supervolcanoes/ μπορείτε να δείτε ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για το θέμα). Η τρίτη επικρατέστερη επιστημονική θεωρία καταστροφής είναι μια πανδημία που θα σαρώσει τον πλανήτη. Η φτώχεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν και να γιγαντώσουν έναν λοιμό. Αυτό το σενάριο επίσης δεν θεωρείται απίθανο.

Υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για την μακρινή εποχή που ο Ήλιος θα σβήσει. Σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια είναι αλήθεια ότι ο Ήλιος θα εξαντλήσει τα καύσιμα του. Οι επιστήμονες όμως τονίζουν πως το μέγεθος του είναι μικρό για να γίνει σουπερνοβα και να εκραγεί. Έτσι απλά θα αποδυναμώνεται σταδιακά έως ότου γίνει μια παγωμένη πέτρα. Τέλος δύο ακόμα θεωρίες μιλούν για μια πλήρης αντιστροφή της πολικότητάς του πλανήτη και για καταστροφή από μια μαύρη τρύπα που θα ρουφήξει τη Γη. Μάλιστα κάποιοι λένε πως ίσως το πείραμα που πραγματοποιείται στο ερευνητικό κέντρο CERN να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί τον πλανήτη μας.

Το θρησκευτικό τέλος

Στις θρησκείες το τέλος αντιμετωπίζεται σαν λύτρωση και ώρα της κρίσης. Οι κακοί θα τιμωρηθούν και οι καλοί θα ανταμειφθούν για τον σεμνό τους βίο. Το εντυπωσιακό είναι πάντως πως σχεδόν όλες οι θεωρίες έχουν κοινά στοιχεία. Στον Χριστιανισμό η εσχατολογία βασίζεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου. Το τρομερά γεγονότα που περιγράφει θα οδηγήσουν στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και την τελική κρίση. Η θεωρία του Ισλαμισμού δεν απέχει πολύ από την Χριστιανική καθώς μιλάει για τεράστιες καταστροφές, ένα κτήνος που θα κυριαρχήσει και τελικά τον Ιμάμ Μαντχί που θα διδάξει και θα ιδρύσει την αυτοκρατορία του Αλλάχ πάνω στη Γη. Ο Ιουδαισμός μιλάει για το τέλος των ημερών. Ο κόσμος με τη σημερινή του μορφή θα διατηρηθεί για 6.000 χρόνια και το τέλος του κόσμου ορίζεται στο 2240 μ.Χ.. Όλοι οι Εβραίοι του κόσμου θα συγκεντρωθούν στο Ισραήλ και οι εχθροί του θα αφανιστούν. Οι προφητείες μιλούν για ανακατασκευή του Ναού του Σολομώντα, ανάσταση των νεκρών και την εμφάνιση του Μεσσία που θα γίνει Βασιλιάς του Ισραήλ.

Τότε θα γίνει ο Αρμαγεδδών, ο πόλεμος του Γωγ και του Μαγώγ, με παρέμβαση του Θεού και επικράτηση των Εβραίων. Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι βαθμιαία η ανθρωπότητα θα χειροτερεύει και τα σκοτεινότερα ένστικτα των ανθρώπων θα βγουν στην επιφάνεια. Όμως ένας Άβαταρ, ο Καλκί, θα αποκαταστήσει τις αδικίες και ένας χρυσός αιώνας, ο Κρτα Γιούγκα θα ανατείλει. Ο Βούδας τώρα είχε προφητεύσει ότι οι διδασκαλίες του θα ξεχνιούνταν σε 500 χρόνια, αλλά μεταγενέστεροί του, όπως ο Μπούνταγκόσα μετέθεσαν το χρονικό διάστημα στα 5000 χρόνια. Αφού ξεχαστούν τα πάντα ένας νέος Βούδας, ο Μετρέγια, θα εμφανιστεί, αφού ενσαρκωθεί από τον Παράδεισο που βρίσκεται και θα βοηθήσει ξανά τους ανθρώπους να βρουν το δρόμο προς τη Νιρβάνα.

Ο Ζωροαστρισμός μιλάει για μια μάχη μεταξύ των καλών και των κακών και στη συνέχεια την τελική κρίση. Οι κακοί θα τιμωρηθούν για τρεις ημέρες αλλά τελικά θα συγχωρεθούν. Σύμφωνα με τους Ινδιάνους Χόπι το τέλος του κόσμου θα σημάνει ο ερχομός του λευκού ανθρώπου, οπότε και η γη θα μαστιγώνεται από σιδερένια φίδια, πέτρινα ποτάμια και δίχτυα αράχνης, ενώ η θάλασσα θα γίνει μαύρη. Ένα μπλε αστέρι θα πέσει στη γη και θα ξεκινήσουν πόλεμοι αλλά όσοι κατανοήσουν τις προφητείες και ζήσουν στις περιοχές των Χόπι, θα σωθούν.

Έπειτα, ο Παχάνα, ο μεγάλος λευκός αδελφός θα έρθει στη γη για να διδάξει τους ανθρώπους. Τέλος στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η πίστη ότι η κυριαρχία του Δία δεν θα είναι παντοτινή. Ο πατέρας Θεών και ανθρώπων θα εκθρονιστεί από έναν απόγονό του, ακριβώς όπως είχε συμβεί με τον πατέρα του Κρόνο και τον παππού του Ουρανό, αιώνες παλιότερα. Το όνομα του νέου Θεού δεν αποκαλύπτεται αλλά είναι ένα τρομερό μυστικό που γνωρίζει μόνος ο Προμηθέας.

Οι θεωρίες που έπεσαν έξω

1000: Τότε περίμεναν για πρώτη φορά την Αποκάλυψη που όμως δεν ήρθε.

1033: Η Αποκάλυψη μετατέθηκε για τα 1000 χρόνια από την σταύρωση του Χριστού αλλά και πάλι τίποτα

20 Φεβρουαρίου 1524: Ένας κατακλυσμός 8α αφάνιζε τον κόσμο σύμφωνα με τον Γερμανό Γιόχανες Στέφλερ.

19 Μαΐου 1719: Ο Ελβετός μα8ηματικός Ζακ Μπερνούλι προέβλεψε τη σύγκρουση ενός κομήτη με τη Γη.

1732: Το… πρώτο Τέλος του Κόσμου,σύμφωνα με τον Νοστράδαμο.

1834.: Ο αμερικάνος μεθοδιστής Ουίλιαμ Μίλερ ανακοινώνει πως στις 3 Απριλίου επιστρέφει ο Χριστός. Τελικά μεταθέτει την ημερομηνία για τις 7 Ιουλίου και στη συνέχεια για τις 21 Μαρτίου 1844. Τελικά καταλήγει στις 22 Οκτωβρίου 1844. Κατάφερε να συγκεντρώσει 50.000 που μάταια περίμεναν τον Μεσσία.

1874: Οι «Μάρτυρες του Ιαχωβά» περίμεναν την τελική μάχη του Αρμαγεδδώνα που τελικά πήρε αναβολή.

1910: Ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη και κάποιοι είναι σίγουροι ότι θα μας χτυπήσει. Τελικά πέρασε σε τόσο μεγάλη απόσταση που ίσα που ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού.

1914: Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» περιμένουν και πάλι τη μάχη του Αρμαγεδδώνα αλλά αναβάλλεται ξανά.

1982: Οι αστρονόμοι Γκρίμπιν και Πλάγκερμαν γράφουν σε ένα βιβλίο του ότι στις 10 Μαρτίου του 1982 η ευθυγράμμιση των πλανητών θα διαλύσει τα πάντα. Αφού δεν συμβαίνει τίποτα βγάζουν και δεύτερο βιβλίο που τονίζουν ότι τελικά η ευθυγράμμιση είχε γίνει το 1980 χωρίς να συμβεί κάτι.

1992: Ο Νοτιοκορεάτης Λι Γιάνγκ Λιμ έχει προβλέψει το τέλος του κόσμου για τις 28 Οκτωβρίου. Τελικά αποδεικνύεται πως έχει καταχραστεί τα χρήματα των 100.000 οπαδών του.

1999: Οι οπαδοί του Νοστράδαμου περίμεναν το τέλος στις 11 Αυγούστου.

2000: Οι χριστιανοί περίμεναν την Δευτέρα Παρουσία ενώ υπήρξε και η απειλή του «ιού της χιλιετίας» Τελικά τίποτα δεν χάλασε το ρεβεγιόν.

2008: Ένας Ρώσος προβλέπει το τέλος του κόσμου τον Μάιο του 2008. Περίπου 40 άτομα κλείνονται σε μια σπηλιά και περιμένουν. Τελικά βγαίνουν μετά από πέντε μήνες.

Τα θύματα της εσχατολογίας

Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που η ανάγκη του να πιστέψουν τους οδηγεί στην παράνοια και σε ένα τραγικό τέλος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η σέχτα «Πύλη του Παραδείσου» που έπεισε τα μέλη της ότι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να πάρουν τις ψυχές του οι εξωγήινοι. Το 1997 λοιπόν σε ένα ράντσο στη Σάντα Φε η αστυνομία βρήκε τα πτώματα 39 ατόμων που είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους. Είχαν όλοι στις τσέπες τους το διαβατήριο τους και πέντε δολάριο θεωρώντας πως πάνε κάποιο ταξίδι. Τέσσερα χρόνια πριν ο Ντέιβιντ Κορές πείθει τους οπαδούς του πως η αστυνομία που έχει κυκλώσει το ράντσο είναι σατανικές δυνάμεις. Ακολουθεί μαζική αυτοκτονία και φωτιά με 75 θύματα. Το Μαρτίο του 2000 οι ηγέτες της «Κίνησης για την αποκατάσταση των Δέκα Εντολών του Θεού» στην Ουγκάντα ανακοινώνουν ότι η Παναγία του ενημέρωσε πως έρχεται το τέλος. Στις 17 Μαρτίου 778 μέλη αυτοκτονούν μαζικά (όσοι προέβαλαν αντίσταση στραγγαλίστηκαν). Τέλος για αρκετά χρόνια ο Ρος Θεριό είχε πείσει μια ομάδα γυναικών πως είναι ο προφήτης. Τις βίαζε, σκότωσε μια, έκοψε το χέρι από μια άλλη και ευνούχισε δύο παιδιά πριν συλληφθεί.

Μην κανονίσετε τίποτα…

Οι ημερομηνίες που προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου

22 Μαΐου 2011: Ο ιεροκήρυκας Χάρολντ Κάμπινγκ «θυμήθηκε» στα 89 του να μας ενημερώσει ότι σε λίγες μέρες ο κόσμος τελειώνει. Το 2% του πληθυσμού πάει στον Παράδεισο και οι υπόλοιποι στα καζάνι.

21 Δεκεμβρίου 2012: Οι Μάγιας προφητεύουν πως μια κίνηση του πλανήτη βάζει τέλος στα πάντα. Κάποιοι μιλούν για αλλαγή των πόλων. Κάποιοι μελετητές διαφωνούν πάντως για την ημερομηνία.

Δεκέμβριος 2012: Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πράβδα» ένα γιγάντιο εξωγήινο διαστημόπλοιο θα φτάσει στη Γη (είναι αυτή την στιγμή στον Πλούτωνα) και θα τα διαλύσει όλα.

9 Σεπτεμβρίου 2017: Σύμφωνα την φυλή Ζάποτέκ από το Μεξικό ένας τεράστιος κατακλυσμός θα μας πνίξει όλους

2017: Η αδελφότητα «Ξίφος του Θεού» λέει ότι ο άγγελος Γαβριήλ θα κατέβει μια μέρα και δεν θα αφήσει κανέναν ζωντανό. Εκτός φυσικά από τα μέλη της αδελφότητας.

28 Σεπτεμβρίου 2020: Ο δόκτωρ Τζορτζ Μαντράι προέβλεψε το τέλος για αυτή την ημερομηνία.

8 Ιουλίου 2022: Εδώ έχουμε και ώρα καθώς σύμφωνα με τη θεωρεία των New Age στις 18:42 θα εισβάλουν εξωγήινοι από τον πλανήτη 3 Reticuli

3 Απριλίου 2033: Ο Ήλιος πάει στον 13ος ζωδιακό αστερισμό, λένε οι Σουμέριοι, και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

2033: Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2000 ετών από την σταύρωση του Χριστού καταστρέφεται και ο κόσμος.

2035: Οι Raelians δηλώνουν ευθαρσώς ότι οι εξωγήινοι Ελοχίμ θα έρθουν στον πλανήτη μας και θα βάλουν τέλος.

Μια Παρασκευή στις 21:47 κάποτε: Αυτή είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Έμετ Μέντλερ. Μόνο το έτος δεν βρήκε ο άνθρωπος και σε ποια χρονική ζώνη της γης θα είναι 21:47.

 

via