Αγία Παρασκευή των Τεμπών: Η ασύλληπτη καταστροφή στην πιο διάσημη στάση για προσκύνημα της Ελλάδας
Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου του 2024 η ομάδα Up Stories βρέθηκε, η για την ακρίβεια προσπάθησε, να φτάσει στο εμβληματικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη.
Η έλευση στο σημείο μέσω της Παλαιάς πλέον εθνικής οδού ήταν αδύνατη καθώς αυτή παραμένει κλειστή για εργασίες συντήρησης και ακόμα και αν τελικά η ομάδα έφτανε, η διέλευση της κρεμαστής γέφυρας που διαπερνά τον Πηνειό ποταμό και οδηγεί στο εκκλησάκι θα ήταν αδύνατη καθώς όπως θα δείτε και στο βίντεο έχει καταστραφεί εντελώς.
Έτσι πήγαν μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Τεμπών και από εκεί περπατώντας και ακολουθώντας το παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο για μια απόσταση περίπου 5χλμ φτάσαμε τελικά στην Αγιά Παρασκευή.
Οι εικόνες της καταστροφής που αντικρίσαν πραγματικά δεν περιγράφονται με λόγια.
Δείτε το βίντεο και ευχόμαστε κάποιοι να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να επαναφέρουν αυτό το ιστορικό σημείο που έχουν κάνει στάση πάνω από 20.000.000 οχήματα και έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 100.000.000 επισκέπτες στην αρχική του μορφή.
Το ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών
Αποτελεί παράδοση πλέον για κάθε πιστό οδηγό που διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών να κάνει μία στάση για να φωτογραφηθεί στην κρεμαστή γέφυρα και κυρίως για να προσκυνήσει στο ναό και στο θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.
Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η Κοιλάδα των Τεμπών σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος». Την περιοχή διασχίζει ο Πηνειός ποταμός ανάμεσα από τα δυο μεγάλα βουνά.
Στη φημισμένη αυτή κοιλάδα των Τεμπών ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα και περίπου στο κέντρο βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.
Ακριβώς δίπλα από το ναό της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μία μικρή σπηλιά. Εκεί είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος και αν είναι αρκετά ψηλός πρέπει να μπει σκυμμένος.
Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στην θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε και το καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.
Η σιδερένια πεζογέφυρα που πρέπει να διασχίσετε αν θέλετε να επισκεφθείτε την εκκλησία κατασκευάστηκε το 1960, μέχρι τότε οι πιστοί μεταφερόντουσαν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.
Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας. Την ημέρα της εορτής της Αγίας, στις 26 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο πηγές , της «Δάφνης» και της «Αφροδίτης». Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.