Αγρογλυφικά (Crop Circles)

ΜΕ τον όρο Αγρογλυφικά (Crop Circles) εννοούμε παράξενους σχηματισμούς που παρατηρούνται συνήθως σε μεγάλες εκτάσεις δημητριακών (συνήθως σιτηρών)  αλλά ορισμένες φορές και σε εκτάσεις καλυμμένες με άμμο ή ακόμη και χιόνι.

Κανείς δε ξέρει το πώς δημιουργούνται , το σίγουρο όμως είναι πως εμφανίζονται ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα , προς κατάπληξη και απογοήτευση των καλλιεργητών . Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν μικρές φωτεινές σφαίρες να πετάνε πάνω από ένα κομμάτι χωραφιού , στο οποίο “αμέσως” μετά εμφανίζεται ένα τέτοιο σχέδιο , πράγμα που μειώνει τον χρόνο σχηματισμού τους σε κάποια λεπτά ως και δευτερόλεπτα !

Αν και υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για τέτοια παράξενα σχήματα , ή σημάδια , από πολύ παλιά (η παλαιότερη γνωστή αναφορά χρονολογείται το 1647 στην Αγγλία), έχουμε μια έξαρση του φαινομένου από τα μέσα του 1970 , με κύκλους στα σπαρτά με φορά δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη . Η επόμενη αλλαγή ήρθε μέσα στο ’90 , όταν τα αγρογλυφικά , που ως τότε ήταν σκέτοι κύκλοι , άρχισαν να δημιουργούν πολύπλοκα σχέδια , όπως ομόκεντρους κύκλους , με γραμμές να τους ενώνουν , ακόμα και σπείρες , πάντα σε τέλειους γεωμετρικούς σχηματισμούς , συχνά συμμετρικούς !

Αυτό βέβαια άλλαξε ριζικά τις θεωρήσεις για τα αγρογλυφικά , καταρρίπτοντας τις υπάρχουσες θεωρίες και δημιουργώντας νέες , αλλά εν τέλει προβλημάτισε πολύ τους ερευνητές που ασχολούνταν με το φαινόμενο . Για αρχή , αποκλείστηκε παντελώς το ενδεχόμενο φάρσας . Αν και δυο άτομα παρουσιάστηκαν στην Αγγλία ισχυριζόμενα πως ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα σχέδια , ως ένα είδος φάρσας , όταν κλήθηκαν να κάνουν μια επίδειξη του πώς τα κατάφεραν , απέτυχαν να δημιουργήσουν αυτά τα τόσο πολύπλοκα σχέδια , και μάλιστα σε μια νύχτα !

Άλλωστε , και οι συντελεστές της ταινίας Signs (Οιωνός)  χρειάστηκαν αρκετές μέρες για να αναπαραστήσουν επακριβώς ένα τέτοιο σχέδιο . Έτσι , φάνηκε πως τα σχέδια αυτά ήταν κάτι παραπάνω από απλές φάρσες ανθρώπων!

Μετά την εμφάνιση των αγρογλυφικών σε ένα χωράφι , τα σπαρτά συνήθως θερίζονται , ώστε εξαφανίζονται τα ορατά σημάδια του κύκλου . Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως παραμένει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο . Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν πως όταν αυτό το χωράφι ξανασπείρεται για την επόμενη σοδειά , τα φυτά στην περιοχή που είχε εμφανιστεί ο κύκλος μεγαλώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι τα γύρω τους !

Στην Ελλάδα τη μοναδική μαρτυρία εμφάνισης Αγρογλιφυκών την είχαμε στις 7 Αυγούστου 2002 στο χωριό Πρίνος Τρικάλων . Εκεί μάρτυρες αναφέρουν πως ένα κυκλικό ΑΤΙΑ προσγειώθηκε σε ένα χωράφι , αφήνοντας μετά την απογείωση ένα σημάδι , έναν κύκλο διαμέτρου 10m , με σπειροειδή σχηματισμό , μέσα στον οποίο τα σπαρτά ήταν πατημένα ! Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως σε παρόμοια περιστατικά προσγείωσης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα ( βλέπε περιστατικό Αταλάντης ) τα φυτά μέσα στον κύκλο ήταν καμμένα ή εξαϋλωμένα ! Είναι δηλαδή η μοναδική αναφορά ανά τον κόσμο (το περιστατικό αναφέρεται και σε ξένες σελίδες σχετικές με ΑΤΙΑ αλλά και crop circles ) που συνδέει άμεσα την δημιουργία αγρογλυφικών , γιατί το συγκεκριμένο είχε τα κλασσικά χαρακτηριστικά , με την εμφάνιση ΑΤΙΑ , μια υπόθεση που αρκετοί έχουν κάνει .

Το περιστατικό αυτό πάντως δεν συγκαταλέγεται στο φαινόμενο των crop circles , διότι περιλαμβάνει θέαση ΑΤΙΑ και εξωγήινων(!) και τρύπες στο σημείο προσγείωσης και πέρα από αυτό , είναι δηλαδή κλασσική περίπτωση προσγείωσης !

Ας δούμε τι έγραψε η Guardian για το περιστατικό στην Ελλάδα:

Helena Smith, Athens
Saturday August 10, 2002
The Guardian

ATIA καταστρέφουν τα εύφορα χωράφια της κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με αγρότες που ισχυρίζονται πως έχουν εντοπίσει εξωγήινα αεροσκάφη να προσγειώνονται στα χωράφια τους .
Μετά από μια επίσκεψη από έναν “παράξενο ιπτάμενο δίσκο” αυτή η εβδομάδα, ένας αγρότης στην περιοχή του Κοζιακα είπε ότι καταστράφηκαν αρκετά στρέμματα από τα σιτηρά του .

“Αυτό το τεράστιο κυκλικό ιπτάμενο αντικείμενο αιωρήθηκε προς τα κάτω από τον ουρανό προς το χωράφι μου ,” είπε ο Αθανάσιος Τσιούκας από το χωριό Πρίνη . “Η επιφάνειά του ήταν γεμάτη από μικρές τρύπες.”

Ο αγρότης ανησύχησε τόσο πολύ από την στενή επαφή που όρμηξε στο τοπικό καφενείο για να προειδοποιήσει τους φίλους του.
“Όταν επιστρέψαμε στο χωράφι οι εξωγήινοι είχαν φύγει ” , δήλωσε . “Αλλά η μηχανή τους είχε αφήσει όλες αυτές τις τρύπες στο χώμα, μερικες τόσο βαθιά μέχρι τα 20cm, οι οποίες είχαν καταστρέψει τα φυτά μου .”

Ο κ. Τσιούκας δεν είναι ο μόνος. Πολυάριθμοι αγρότες στην περιοχή έχουν παραπονεθεί για άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα που αφήνουν παράξενα σημάδια στα χωράφια τους, αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτά τα ανεξήγητα σχέδια είναι αγρογλυφικά όπως αυτά που εμφανίζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Μερικοί αγρότες έχουν απαιτήσει ακόμη και αποζημίωση. Μέχρι τώρα, οι αιτήσεις αυτές έχουν πέσει στο κενό καθώς οι ενάγοντες δεν μπορούν να ονομάσουν ή να επισημάνουν τους μυστήριους καταστροφείς της σοδειάς .

Ένας άλλος αγρότης, ο Απόστολος Πατραμάνης, ο οποίος ήταν στο διπλανό χωράφι κατά την διάρκεια του τελευταίου περιστατικού , είπε ότι κοίταξε ψηλά και είδε “φωτεινές λάμψεις ψηλά στον ουρανό – και έπειτα αυτό το τεράστιο αντικείμενο εμφανίστηκε και προσγειώθηκε στο χωράφι του Τσιούκα”.

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

 

Αγρογλυφικά (Crop Circles)

via via