Advertisement

Ένα φυσικό φαινόμενο, που πιθανόν να λύσει τα προβλήματα θέρμανσης ενός χωριού και όχι μόνο, βρίσκει διέξοδο σε αγρόκτημα του χωριού Αλώνια Πιερίας. 

Είναι μια «φλέβα» φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε τυχαία και σε βάθος 250 μέτρα στα έγκατα της γης. 

Advertisement

Σύμφωνα με το pieria.tv, αγρότης των Αλωνίων, πριν από 25 χρόνια, θέλησε να κάνει γεώτρηση στο χωράφι του και ενώ το γεωτρύπανο έφτασε στο βάθος που συνάντησε βράχο, στην προσπάθεια του να διαπεράσει τον βράχο άγγιξε την «φλέβα» τού φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να βγαίνει αέριο από τον σωλήνα αντί για νερό. Εδώ και 22 χρόνια κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για το εύρημα αυτό ενώ τόσα χρόνια μέρα και νύχτα το αέριο φλέγεται για να μην διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα.

Σε απόσταση 600 μέτρων από το σημείο και άλλος αγρότης έκανε γεώτρηση όπου και αυτός συνάντησε βράχο στο ίδιο βάθος και μαζί με το νερό βγάζει και φυσικό αέριο.

Επίσης, σε διπλανό χωριό λίγα χιλιόμετρα απόσταση, πρώην πρόεδρος τού χωριού στην προσπάθεια του μέσα στην νύχτα να ελέγξει την δεξαμενή τού πόσιμου νερού που παρουσίασε πρόβλημα, και ενώ δεν είχε φακό μαζί του άναψε τον αναπτήρα του για να δεί με αποτέλεσμα να ανάψει μεγάλη φλόγα από το αέριο που για άγνωστο λόγο έβγαινε και από την δεξαμενή νερού. 

Ο νεαρός πρόεδρος μεταφέρθηκε για λίγους μήνες στην Εντατική και χρειάστηκε πολλές πλαστικές εγχειρήσεις για αποκατάσταση τού δέρματος του, όπως μάς λέει ο πρόεδρος τού χωριού των Αλωνίων στην συνέντευξη που μας παραχωρεί εξηγώντας μας το εύρημα τού φυσικού αερίου.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων τα έγκατα τής γής στην Βόρεια Ελλάδα κρύβουν «θησαυρό» που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Όταν ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης τού χωραφιού τίς αρχές, τού είπαν να το ξεχάσει διότι σε λίγο καιρό θα ξεθυμάνει το αέριο και θα τελειώσει. 

Μέχρι σήμερα πάντως αυτό δεν έχει γίνει..

Τι έχει πει η ΕΔΕΥ για τον πιθανό “θησαυρό” φυσικού αερίου στα Αλώνια Πιερίας

Πρόκειται για αρκετά παλαιά υπόθεση, καθώς πριν 22 χρόνια αγρότες της περιοχής ανακάλυψαν τυχαία αέριο σε βάθος 250μ, ενώ σε γειτονικό χωριό είχαν γίνει έρευνες ήδη από το 1955.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΕΔΕΥ απάντησε σε ερώτημα βουλευτών, επισημαίνοντας ότι πράγματι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ύπαρξης αερίου σε περιοχές όπως αυτή και συνίστανται κυρίως σε μεθάνιο που εκλύεται στα ανώτερα στρώματα της επιφάνειας και είναι πιθανά συνδεδεμένο με τύρφες ή υδάτινα φρεάτια.

Υπό την έννοια αυτή, τα εν λόγω κοιτάσματα δύνανται να αντιπροσωπεύουν επιφανειακούς θύλακες αερίου μη εκμεταλλεύσιμους, σύμφωνα με την ΕΔΕΥ και θα μπορούσαν να συνδέονται με συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων σε βάθη 1.500 μέτρων ή παραπάνω.

Όπως σημειώνει η ΕΔΕΥ, η έμφαση σε αυτή τη χρονική περίοδο δίδεται σε έρευνες στη Μεσοελληνική Αύλακα που περιλαμβάνει τα Γρεβενά. Σε κάθε περίπτωση, η κρατική εταιρεία δεν αποκλείει ότι οι υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Αλώνια, δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας στο μέλλον.

Advertisement