Advertisement

Τις διαφορετικές πτυχές της Αλοννήσου προβάλλουν τα διεθνή ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα! Συγκεκριμένα, η Αλόννησος είναι η «βασίλισσα του δικού της, ακατοίκητου αρχιπελάγους που σαγηνεύει τον ταξιδιώτη με τη δασώδη βλάστηση και την πηγαία ηρεμία της», σύμφωνα με τη νέα λίστα του National Geographic με τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2023.

Σε συνεργασία του Γραφείου ΕΟΤ Μ. Βρετανίας με τον Δήμο, το τελευταίο τεύχος του δημοφιλούς Βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveller αναφέρει πως η Αλόννησος είναι ένας τόπος ευλογημένος με ειδυλλιακά φυσικά τοπία, το εντυπωσιακό θαλάσσιο πάρκο της και ένα μεγάλο εύρος επιλογών για τους φίλους του περιπατητικού και καταδυτικού τουρισμού.

Παράλληλα, το National Geographic της Ιταλίας εκθειάζει στο νέο εκτενές αφιέρωμα του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας το οποίο αποκαλύπτει τα αρχαία μυστικά του Αιγαίου. Την ίδια περίοδο, η Αλόννησος προτάθηκε από τον καθιερωμένο Αμερικανικό ταξιδιωτικό ιστότοπο Suitcase ως έναν από τους 12 προορισμούς της Ελλάδας που προσφέρουν αυθεντικές ταξιδιωτικές αποδράσεις μακριά από τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού.

Giuliagi, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

«Δημιουργούμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα που προσελκύουν το ενδιαφέρον του διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού. Ταυτόχρονα βελτιώνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών μας με μικρά και μεγάλα έργα που δημιουργούν συνθήκες βιωσιμότητας και ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η αναγνωρισιμότητα αυξάνεται και η επισκεψιμότητα στο νησί έχει ξεκινήσει νωρίτερα με την προοπτική να επεκταθεί μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Advertisement
depositphotos.com

Ένα νησί που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Ένα καταπράσινο νησί με πανέμορφες παραλίες, έτοιμο να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

depositphotos.com

Μαζί με τα νησάκια που το περιβάλλουν Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα και Σκάτζουρα, τα οποία είναι ακατοίκητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων.

dronepicr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου είναι το υπέροχο πευκοδάσος που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της σκιαγραφείται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Παλιού Χωριού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

depositphotos.com

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Πατητήρι, που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο, αφού το μεσαιωνικό τείχος που το περιβάλλει αποτελείται ουσιαστικά από τα σπίτια του οικισμού που ενώνονται μεταξύ τους.

depositphotos.com

Το λιμάνι του νησιού είναι πολύβουο και πολύχρωμο αφού εκεί χτυπάει η καρδιά του νησιού ενώ τα γραφικά σοκάκια που περνούν από τις ολάνθιστες αυλές το σπιτιών οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή.

depositphotos.com

Τότε τα νησιά των Σποράδων ήταν ακόμη ενωμένα με το Πήλιο και οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είτε κυνηγούσαν στη χέρσα κοιλάδα ανάμεσα στην Αλόννησο και στην Περιστέρα (το Ξερό, όπως το λένε οι ντόπιοι) είτε ψάρευαν στη λιμνοθάλασσα που πλημμύριζε την ίδια περιοχή.

depositphotos.com

Στους απότομους βράχους και στις πολλές θαλάσσιες σπηλιές της Αλοννήσου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια.

depositphotos.com

Το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί το 1992, το μοναδικό της χώρας, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus».

flickr

Το πάρκο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και εικοσιδύο βραχονησίδες. Επίσημα ονομάζεται «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων», και είναι προσβάσιμο με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι για να κάνουν τον γύρο του.

Vasilis drosakis, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Πέρα από την εξαιρετικά σπάνια συνάντηση με τις γλυκύτατες φώκιες η βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τα υπέροχα νερά του.

depositphotos.com

Η Αλόννησος είναι ένας τόπος με έντονη οικολογική συνείδηση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε την πλαστική σακούλα.

PLAKLE, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Απολαύστε ολες τις παραλίες της Αλοννήσου στο βίντεο του Robert Polasek

Απολαύστε την Αλόννησο απο ψηλά στο υπέροχο βίντεο του Drone Magic

Advertisement