Αμμουλιανή: Ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος είναι στη Χαλκιδική
Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή. Πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική.
Στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, βρίσκεται καλά κρυμμένος ένας μαγευτικός “μίνι” παράδεισος: Η Αμμουλιανή.
Ένας μαγευτικός συνδυασμός χρυσής και ψιλής αμμουδιάς, γαλαζοπράσινης θάλασσας, βλάστησης και γιγαντόσωμων βράχων.
Πριν από κάποια χρόνια στο νησί δεν υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία, ταβέρνες και μπαράκια. Οι επιλογές ήταν περιορισμένες και ο κόσμος την επισκεπτόταν για να κάνει ήσυχες, οικογενειακές διακοπές. Σήμερα, η Αμμουλιανή βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Οι κάτοικοι μιλούν με ενθουσιασμό για το νησάκι τους και το χαρακτηρίζουν «Μύκονο της Χαλκιδικής». Μέσα σε μερικά χρόνια, τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές υποδομές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Αν και για πολλούς παραμένει ακόμη ένας άγνωστος προορισμός για τον οποίο δεν γνωρίζουν ούτε τη θέση του στο χάρτη.
Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, την βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στις αρχές του 1925 στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στους πρόσφυγες των νησιών της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι και Σκουπιά). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάτοικοί της, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν μικρασιατική καταγωγή.
Από εκείνη την εποχή έχει διασωθεί ο αρσανάς, ένα αγιορείτικο κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι -εδώ τοποθετούσαν οι μοναχοί το καραβάκι τους όταν είχε κακοκαιρία-, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1865), η λέσχη και το παλιό σχολείο.
Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχοντας την γνώση της θάλασσας ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσουν στον τομέα αυτό. Ένας μύθος λέει ότι ο Θεός ακούμπησε με το δάχτυλό του το 3ο πόδι και γι’αυτό η περιοχή αυτή είναι τόσο γόνιμη.
Η Αμμουλιανή είναι ξακουστή για τις παραλίες της. Ο Άγιος Γεώργιος είναι προσβάσιμος τόσο από τη στεριά, με αυτοκίνητο από το χωριό, όσο και από τη θάλασσα. Η παραλία Αλυκές βρίσκεται στην πίσω μεριά της Αμμουλιανής, που βλέπει προς τη Σιθωνία και είναι επίσης προσβάσιμη από ξηράς και από θαλάσσης.
Η ακτή Πόρτο Άγιο έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία ενώ στην πίσω μεριά της Αμμουλιανής υπάρχουν και πολλές άλλες μικρές παραλίες που χρειάζεται βάρκα για να τις επισκεφθείς. Αλλά αξίζει τον κόπο.
Πετάμε πάνω από τον απόλυτο εξωτικό παράδεισο της Χαλκιδικής, ένα μέρος προικισμένο με τόση ομορφιά που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και θυμίζει Μπαχάμες και Καραϊβική.
Απολαύστε την πτήση του haanity:
Μεταξύ των νησιών αυτού του μικρού συμπλέγματος σχηματίζονται ρηχά, τιρκουάζ νερά που είναι ζεστά και έχουν υπέροχο χρώμα.
Στην περιοχή μπορείτε να φτάσετε είτε με καραβάκι από Τρυπητή ή Ουρανούπολη ή ακόμη καλύτερα να νοικιάσετε τη δικιά σας βάρκα (δεν απαιτείται δίπλωμα) και να… νιώσετε καπετάνιος για μία ημέρα.
Σημειώνεται πως στην Αμμουλιανή σήμερα ζουν πεντακόσιοι περίπου μόνιμοι κάτοικοι και το νησάκι υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αριστοτέλη. Το νησί συνδέεται με φεριμπότ από την ακτή της Τρυπητής (120 χλμ. από Θεσσαλονίκη) και η απόσταση είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια.
Η υλοποίηση του παραπάνω βίντεο έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του watersports-centre.gr.