By Joaquin Ossorio Castillo shutterstock
Advertisement

Όσοι λατρεύετε την ελληνική παράδοση, την ιστορία της χώρας μας και θέλετε να δείτε μοναδικές φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την γραφική Ανδρίτσαινα.

By Joaquin Ossorio Castillo shutterstock

Κοντά στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας, στη σκιά του Λυκείου Όρους και περικυκλωμένη από απότομα φαράγγια, βουνοκορφές, σκιερά δάση και ορμητικά ποτάμια, είναι η Ανδρίτσαινα.

Advertisement

Ένας τόπος ηρωικός με μακρά ιστορία που χάνεται κάπου στα αρχαία χρόνια.

 

Η Ανδρίτσαινα είναι σήμερα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου.

Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση που υπάρχει λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και από ορεινούς όγκους και ποτάμια.

 

By Joaquin Ossorio Castillo shutterstock

Η πόλη της Ανδρίτσαινας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο και εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική της, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βρύσες της.

Μέσα στην πόλη υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείου που φιλοξενεί 4000 εκθέματα από την κοινωνικοοικονομική ζωή της ευρύτερης ορεινής Ολυμπίας. Στα ράφια υπάρχουν εργαλεία, εξοπλισμοί παλαιών επαγγελμάτων όπως επίσης χειρόγραφα και πολεμικά κειμήλια των Ελλήνων Αγωνιστών της πρώτης νικηφόρας Μάχης του Αγώνα που έλαβε χώρα την 27/3/1821 στα στενά του Αγίου Αθανασίου.

By Joaquin Ossorio Castillo shutterstock


Στην πόλη υπάρχει και η Νικοπούλειος Βιβλιοθήκη με σημαντικά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και Οπλαρχηγών του 1821, με αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη, να κοσμούν τους διαδρόμους της.

Η Ανδίτσαινα παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες τουριστικές ανέσεις, όπως παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπια αγνά προϊόντα, γραφικούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ήπιας μορφής νυχτερινή διασκέδαση.

By Joaquin Ossorio Castillo shutterstock

Πάντως, ο προορισμός μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο extreme τουρίστες καθώς η Ανδρίτσαινα προσφέρεται για κανό, καγιάκ στο Ποταμό Λούσιο, πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας και στους καταρράκτες, ποδηλασία, διαδρομές 4×4 κ.ά..


Όσοι επισκεφτείτε την Ανδρίτσαινα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα αρκαδικά τοπία και τα αξιοθέατα γύρω από τον ιστορικό τόπο και σίγουρα θα είστε ικανοποιημένοι.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα των Αθηνών Ικτίνου (420-410 π.Χ). Ο επονομαζόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ναός, χτίστηκε προς τιμήν του θεού Απόλλωνα που έσωσε τους κατοίκους της Αρχαίας Φιγαλείας από την επιδημία πανούκλας που μάστιζε την περιοχή, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.

By Heracles Kritikos shutterstock

Νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας, βρίσκεται η Αρχαία Φιγαλεία και κατά την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις ισχυρότερες αρκαδικές πόλεις. Θα δείτε το τείχος 4 χιλιομέτρων, το οποίο προστάτευε και περιέβαλλε την πόλη όπως επίσης και τους πύργους του. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Φιγαλεία, βρίσκεται το σπήλαιο Στόμιο, απ’ όπου περνούν τα νερά του ποταμού Τρίτωνα. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο αγριοπερίστερα, νυχτερίδες, βίδρες και σπάνια είδη ερπετών.

By Heracles Kritikos shutterstock

Στην περιοχή της Ανδρίτσαινας υπάρχουν και δύο πανέμορφα μυθικά ποτάμια, ο Αλφειός και η Νέδα-ο μόνος ποταμός με θηλυκό όνομα. Χαρακτηριστικό των παρόχθιων τμημάτων τους είναι η ποικιλία οικοτόπων και η πλούσια χλωρίδα.

By Heracles Kritikos shutterstock_Το φαράγγι της Νέδας είναι μία μοναδική περιοχή με φυσικό και σπάνιο κάλλους, πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές και ιδιαίτερα πλούσια πανίδα.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, με το θέαμα ενός από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της Ελλάδας, ύψους 50 μέτρων. Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται το εντυπωσιακό παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι Θεισόας.

By Heracles Kritikos shutterstock

Επίσης, σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της περιοχής είναι η Μονή Σεπετού που έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα μ.Χ πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο ενώ είναι ιερός χώρος για τους Χριστιανούς καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σεπετιώτισσας.

By alexandralarina shutterstock

Μια μονή πραγματικό κόσμημα καλά κρυμμένη μέσα σε πλατάνια, αγριελιές, κουμαριές, βελανιδιές και πεύκα. Δεκαπέντε λεπτά από την Αλιφείρα, πάνω σε απόκρημνο βράχο, πάνω απ’ την όχθη του ποταμού Τρίτωνα και κάτω απ’ την ακρόπολη της Αλιφείρας. Η παράδοση αναφέρει ότι η ονομασία της Μονής προήλθε από τη φράση «σε πετώ» που είπε μία πιστή γυναίκα πετώντας το παιδί της ταμένο στην Παναγία απ’ το παράθυρο της εκκλησίας.

Ως εκ θαύματος η δύναμη της Πίστης έσωσε το παιδί και έκτοτε επικράτησε η ονομασία Σεπετό και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας λατρεύεται ανελλιπώς. Η ίδρυση της Μονής εντοπίζεται το 1150μ.Χ.

Το1915 μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το ναό και σώθηκε μόνο η εικόνα της Παναγίας της Σεπετιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Το 1972 η εικόνα κλάπηκε, αλλά επτά μήνες μετά ξαναβρέθηκε στα χέρια των ληστών.

Στην Ανδρίτσαινα πάτε οδικώς και απέχει 240 χλμ από την Αθήνα, 65χλμ από την Πύργο, από την Πάτρα 150 χλμ και από την Τρίπολη 80 χλμ.

Παρακολουθήστε ένα εξαιρετικό βίντεο από τον Νίκο Σιελούλη

Advertisement