Καθημερινά, περνώ με το ποδήλατό μου πηγαίνοντας στη δουλειά μου από την όχθη του ποταμού
Advertisement

Ο Tommy Kleyn από την Ολλανδία κάθε πρωί που θα ξυπνήσει, παίρνει το ποδήλατό του και πηγαίνει στη δουλειά του. Η διαδρομή που ακολουθεί είναι πάντα η ίδια. Ένας ποδηλατόδρομος και μερικά δρομάκια που βρίσκονται πλάι από ένα ποτάμι.

Όταν περνάει όμως από το ποτάμι αντί να σταθεί για λίγο και να θαυμάσει το όμορφο τοπίο, αυξάνει ταχύτητα για να αποφύγει την δυσάρεστη οσμή που έρχεται από τα εκατοντάδες σκουπίδια που υπάρχουν διασκορπισμένα κατά μήκος της όχθης.

Advertisement

Ο νεαρός Ολλανδός αντί να διαμαρτυρηθεί στον Δήμο για το αποκρουστικό θέαμα, αποφάσισε να γίνει ο άνθρωπος που θα κάνει την διαφορά.

Κάθε πρωί βάζει το ξυπνητήρι του 30 λεπτά νωρίτερα, σταματάει με το ποδήλατο του στο ποτάμι και μαζεύει μια σακούλα σκουπιδιών την ημέρα. Αφού πετάξει την σακούλα στα σκουπίδια, συνεχίζει το δρόμο του για τη δουλειά!

Θέλοντας να βρει συμπαραστάτες στο έργο του, δημοσίευσε φωτογραφίες της προόδου του στο Facebook. Παρά τα θετικά σχόλια, λίγοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του.

Ο Kleyn είπε ότι τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που συλλέγει είναι πλαστικά μπουκάλια και αναπτήρες. Είπε επίσης ότι ελπίζει να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Να παίρνουν μια φορά το χρόνο μια άδεια σακούλα και να την γεμίζουν με σκουπίδια που θα βρίσκουν στη κοντινή τους παραλία ή στην όχθη ενός ποταμού. Θέλει να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πράσινο κίνημα. Μακάρι να τα καταφέρει και η αυθόρμητη ιδέα του να γίνει η αιτία να ομορφύνει ο πλανήτης μας!

Ας τον αφήσουμε όμως να μας διηγηθεί την ιστορία του:

“Καθημερινά, περνώ με το ποδήλατό μου πηγαίνοντας στη δουλειά μου από την όχθη του ποταμού (πράγματι είμαι από την Ολλανδία). Είναι μια ωραία διαδρομή για να οδηγήσεις, εκτός από αυτό το συγκεκριμένο μέρος.”
Καθημερινά, περνώ με το ποδήλατό μου πηγαίνοντας στη δουλειά μου από την όχθη του ποταμού
“Ένα τμήμα της όχθης του ποταμού καλύπτεται με πλαστικά μπουκάλια αλλά και άλλα (κυρίως πλαστικά) σκουπίδια.”
"Ένα τμήμα της όχθης του ποταμού καλύπτεται με πλαστικά μπουκάλια αλλά και άλλα (κυρίως) πλαστικά σκουπίδια."
“Με ενοχλούσε να βλέπω τα σκουπίδια κάθε πρωί, πάρα πολύ. Πήρα λοιπόν ένα ζευγάρι γάντια και άρχισα να τα μαζεύω.”
"Με ενοχλούσε να βλέπω τα σκουπίδια κάθε πρωί, πάρα πολύ. Πήρα λοιπόν ένα ζευγάρι λαβίδες και άρχισα να τα μαζεύω."
“Μου παίρνει περίπου 30 λεπτά για να γεμίσω μια σακούλα σκουπιδιών. Δεν είναι όμως πολύ για ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα!”
"Μου παίρνει περίπου 30 λεπτά για να γεμίσω μια σακούλα σκουπιδιών. Δεν είναι πολύ για ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα!"
«Είναι πολύ απλό: Μαζεύω τα σκουπίδια, τα βάζω στην τσάντα, και πετάω την τσάντα στον διπλανό κάδο απορριμμάτων. Πόσο δύσκολο είναι να το κάνουμε όλοι;”
«Είναι πολύ απλό: Μαζεύω τα σκουπίδια, τα βάζω στην τσάντα, και πετάω την τσάντα στον διπλανό κάδο απορριμμάτων. Πόσο δύσκολο είναι;"
«Η καθημερινή μου πλέον ρουτίνα με γεμίζει ικανοποίηση. Μοιράστηκα την εμπειρίες μου και στο Facebook (μην με πυροβολείτε) και μου έκαναν “like” πάνω από 180 άνθρωποι. Όλοι μου είπαν στα σχόλια ότι μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι σαν κι εσένα! Λίγοι όμως ήρθαν την άλλη μέρα να με βοηθήσουν.”

Μοιράστηκα την εμπειρίες μου και στο Facebook (μην με πυροβολείτε

“Δεν φαίνεται η διαφορά;”
"Δεν φαίνεται η διαφορά;"

“Η περιοχή ανάμεσα στα βέλη είναι πλέον καθαρή. Και έγινε σε 6 μόνο ημέρες!”
"Η περιοχή ανάμεσα στα βέλη είναι πλέον καθαρή. Και έγινε σε 6 μόνο ημέρες!"
“Ανακάλυψα ότι μια σακούλα την ημέρα είναι το μέγιστο. Μετά από 30 λεπτά συλλογής σκουπιδιών δεν αντέχεις την βρώμα από τα σκουπίδια. Δεν με βοηθάει και ο πόνος στην πλάτη μου.”

 "Ανακάλυψα ότι μια τσάντα την ημέρα είναι το μέγιστο.
“Πήρα αυτή τη φωτογραφία για να σας δείξω τη διαφορά.”

"Πήρα αυτή τη φωτογραφία για να σας δείξω τη διαφορά."
“Μαζεύοντας σκουπίδια διατάραξα την ησυχία των υδρόβιων πτηνών. Για αυτό φροντίζω να παίρνω και λίγο ψωμί μαζί μου για να τα ταΐζω και να τους δείχνω ότι δεν έχω σκοπό να τα βλάψω.”
Μαζεύοντας σκουπίδια διατάραξα την ησυχία των υδρόβιων πτηνών

«Περιττό να σας πω τι σκέφτομαι πλέον για τα πλαστικά απόβλητα. Θα νομίζετε ότι τα μισώ. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό, αδιάβροχο, σκληρό, ελαφρύ και φτηνό. Νομίζω όμως ότι το χρησιμοποιούμε λανθασμένα.

Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάζεις τις σακούλες σκουπιδιών από ένα προϊόν που διατηρείται μέχρι και 400 χρόνια.

Για παράδειγμα: Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάζεις τις σακούλες σκουπιδιών από ένα προϊόν που διατηρείται μέχρι και 400 χρόνια.”
Περιττό να σας πω τι σκέφτομαι πλέον για τα πλαστικά απόβλητα

“Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση. Δείτε τώρα και την ανταμοιβή μου! Μόλις τέλειωσα τον καθαρισμό ενός σημείου ήρθε και έφτιαξε την φωλιά της μια Φαλαρίδα. Δεν είναι υπέροχη;”

Μόλις τέλειωσα τον καθαρισμό ενός σημείου ήρθε και έφτιαξε την φωλιά της μια Φαλαρίδα

Advertisement