Περιβάλλον

Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα της χρονιάς – «Οι ημέρες μας μεγαλώνουν» σχολιάζει ο Θοδωρής Κολυδάς

advertisement

Απόψε, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ζούμε τη μικρότερη ημέρα του 2024, καθώς το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του χειμώνα και φέρνει τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους.

Παραδοσιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο, που εμφανίζεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα, συμβολίζει την αλλαγή της εποχής από φθινόπωρο σε χειμώνα. Αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, ο ήλιος βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του στον ουρανό, διαγράφοντας τη μικρότερη διαδρομή μεταξύ ανατολής και δύσης. Στην πραγματικότητα, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται κάθετα με τον Τροπικό του Αιγόκερω, μια νοητή γραμμή που διασχίζει τον πλανήτη νότια του ισημερινού.

Από αύριο, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, οι ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο θα αρχίσουν να μεγαλώνουν σταδιακά. Στην αρχή, η αλλαγή αυτή θα είναι ανεπαίσθητη, με μόλις λίγα δευτερόλεπτα περισσότερου φωτός καθημερινά. Ωστόσο, καθώς οι μήνες προχωρούν, η διάρκεια της ημέρας θα αυξάνεται αισθητά, φτάνοντας τα τρία επιπλέον λεπτά κάθε ημέρα γύρω στον Μάρτιο.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα: «Η μεγαλύτερη νύχτα του έτους πέρασε και οι μέρες μας μεγαλώνουν. Ο χειμώνας βέβαια είναι μπροστά. Χρόνια πολλά με Υγεία και Ευτυχία».

advertisement
Back to top button