Από καφέ μέχρι βενζινάδικα, 50 καταστήματα με ειδικά αυτοκόλλητα θα προσφέρουν ασφάλεια σε θύματα έμφυλης βίας
Από καφέ μέχρι και βενζινάδικα, 50 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη θα αποτελούν καταφύγιο για θύματα έμφυλης βίας. Ειδικά αυτοκόλλητα θα είναι αυτά που θα σηματοδούν αυτά τα μαγαζιά ως χώρους ασφαλείας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ίριδας – Κέντρο Γυναικών, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που κρίθηκε απαραίτητη μετά την ομοφοβική επίθεση, τον περασμένο Μάρτιο, στην πλατεία Αριστοτέλους, σε δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα οποία βρήκαν καταφύγιο σε εστιατόριο. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, όπως η περίπτωση μιας σερβιτόρας σε καφέ της Αθήνας, που έσωσε μια κακοποιημένη γυναίκα.
Η ανακοίνωση έγινε χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης της καμπάνιας #SheChangeSpeak: Η Θεσσαλονίκη Υψώνει τη Φωνή της κατά της Έμφυλης Βίας, την οποία διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, και η Ίριδα – Κέντρο Γυναικών.
Όπως ανέφερε η ιδρύτρια της Ίριδας, Χλόη Κούσουλα, η δημιουργία του Δικτύου Τοπικών Επιχειρήσεων ως Ασφαλή Σημεία αποτελεί μέρος της καμπάνιας #SheChangeSpeak, που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Amplifying the Voices and Impact of Women’s Organizations and addressing gender-based violence in South and East of Europe».
«Θα συνεργαστούμε με 50 επιχειρήσεις από την περιοχή της Θεσσαλονίκης -καφέ, εστιατόρια, φαρμακεία, βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, και ψυχολόγοι μας θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ώστε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και υποστήριξη σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι 50 τοπικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο δίκτυο, θα σηματοδοτούνται με ένα αυτοκόλλητο που θα σχεδιαστεί στο πλαίσιο της καμπάνιας ώστε να είναι αναγνωρίσιμο και ένα άτομο που είναι σε κίνδυνο, να βλέπει ότι είναι ένας ασφαλής χώρος για να μπει και να ζητήσει βοήθεια».
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα προσφερθεί υποστήριξη σε 300 επιζήσασες και δυνάμει θύματα έμφυλης βίας μέσω εξατομικευμένων υπηρεσιών προστασίας και νομικής εκπροσώπησης, ενώ θα παρέχεται πρόσβαση και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Παράλληλα, στόχος είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια που περιλαμβάνει 10 φωτογραφίες γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες υψώνουν τη φωνή τους κατά της έμφυλης βίας.
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε ότι ελπίζει η 25η Νοεμβρίου -Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- να μη χρειάζεται στο μέλλον να αναφέρεται ως επετειακή μέρα. Επίσης, η Μαρία Όλσον (Maria Olson), επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, τόνισε ότι το έργο που υλοποιείται από οργανώσεις σώζει ζωές, ενώ οι ιστορίες που μοιράζονται οι επιζήσασες έχουν τη δύναμη να ενθαρρύνουν και άλλες γυναίκες να μιλήσουν.