Αράχωβα, η βασίλισσα του χειμώνα

Σκαρφαλωμένη πάνω σε μία πλαγιά, σε υψόμετρο 960 μέτρων, βρίσκεται η Αράχωβα, ένα από τα γραφικότερα ορεινά χωριά του Παρνασσού. Ο οικισμός που απέχει 12 μόλις χιλιόμετρα από τους Δελφούς και 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, συνδυάζει μαγευτική θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έντονη νυχτερινή ζωή, γευστικές απολαύσεις και φυσικά.. χειμερινά σπορ.

Η “Ράχωβα” όπως ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνέδεε στην αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην περιοχή είναι ο απόκρημνος βράχος με το ρολόι. Το ρολόι χτισμένο τον 18ο αιώνα ως καμπαναριό πάνω στον βράχο Τυριά υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1870 και η καταστροφή του ολοκληρώθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Την σημερινή του μορφή την οφείλει στον Νεκτάριο Καμβασινό, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, ο οποίος το ανακατασκεύασε με δικά του έξοδα το 1966.

Στη δυτική έξοδο της Αράχωβας ορθώνεται το μνημείο του Γεωργίου Καραΐσκάκη πάνω σε τριακόσιες πέτρες. Το άγαλμα κατασκευάστηκε για να θυμίζει την νικηφόρα μάχη που έγινε στην Αράχωβα ενάντια στη στρατιά του Μουσταφάμπεη.

Η Αράχωβα ανέκαθεν αποτελούσε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους οι Μπίτλς, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παρέα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Τζάκι Κένεντι και η Μαρία Κάλλας.