Ενημέρωση

Ασταμάτητη η Ευαγγελία Πλατανιώτη: Κατέκτησε και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

advertisement

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μετά το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο πριν λίγες ημέρες κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Ντόχα.

Το δεύτερο μετάλλιό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα πανηγύρισε απόψε η Ευαγγελία Πλατανιώτη. Μετά το χρυσό στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο, το περασμένο Σάββατο (3/2), η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 253.2833 βαθμούς και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο ελεύθερο πρόγραμμα, φτάνοντας συνολικά τα τέσσερα παγκόσμια μετάλλια στην καριέρα της, όσα έχει συνολικά η χώρα μας στην καλλιτεχνική κολύμβηση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η Ζακλίν Σιμονό, η οποία ρίσκαρε με ένα πρόγραμμα πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας (49.1500 έναντι 41.7500 στον προκριματικό), το εκτέλεσε καλά και βαθμολογήθηκε με 264.8207, χαρίζοντας στον Καναδά το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε αγώνισμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης μετά από 33 χρόνια. Την τριάδα συμπλήρωσε η Λευκορωσίδα Βασιλίνα Χαντόσκα, που αγωνίζεται ως ουδέτερη ανεξάρτητη αθλήτρια, με 245.1042 βαθμούς. Η Βασιλική Αλεξανδρή, η οποία εκπροσωπεί την Αυστρία και είχε περάσει πρώτη από τα προκριματικά, δεν τα κατάφερε ούτε στο ελεύθερο πρόγραμμα, αφού έκανε πάλι λάθος και έμεινε στην έκτη θέση (όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα).

Η τελική κατάταξη

1. Ζακλίν Σιμονό (Καναδάς) 264.8207 β.

advertisement

2. Ευαγγελία Πλατανιώτη (Ελλάδα) 253.2833 β.

3. Βασιλίνα Χαντόσκα (ανεξάρτητη) 245.1042 β.

4. Χουγιάν Ζου (Κίνα) 244.2251 β.

5. Κλάρα Μπλέγερ (Γερμανία) 230.8894 β.

Η απονομή του ασημένιου μεταλλίου

Ποια είναι η Ευαγγελία Πλατανιώτη

Η καλλιτεχνική κολύμβηση στην Ελλάδα δεν ανήκει στα αθλήματα που  έχουν αναγνωρισιμότητα. Όταν η Χριστίνα Θαλασσινίδου στη δεκαετία του 90 άρχισε να βάζει το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων με τις επιτυχίες της όταν ακόμη λέγονταν συγχρονισμένη και όχι καλλιτεχνική και ήταν μόνο γένους θηλυκού (σ.σ. πλέον αγωνίζονται και άνδρες), πολλά κορίτσια θέλησαν να μπουν στην πισίνα για να τη μιμηθούν.

Μία από αυτές και η Ευαγγελία Πλατανιώτη. Γεννημένη στις 9 Αυγούστου 1994 στην Αθήνα και από μικρή λάτρεψε τον χορό. Ξεκίνησε στα 5 της χρόνια με μπαλέτο και ρυθμική γυμναστική.

Στα 7 της ασχολήθηκε και με την κλασσική κολύμβηση αλλά όταν είδε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής ερωτεύτηκε το άθλημα, και μετά από 22 χρόνια έχει να επιδείξει μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Ζήλεψα και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση» είχε πει σε συνέντευξή της για την πρώτη της επαφή με το άθλημα που την γοήτευσε. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 στο ζευγάρι, μαζί με την Δέσποινα Σολωμού, και τερμάτισαν στην 8η θέση.

Η δεύτερη συμμετοχή της σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 ως ζευγάρι με την Ευαγγελία Παπάζογλου. Τερμάτισαν στην 10η θέση. Και στις δύο διοργανώσεις πολλοί μίλησαν για αποτυχία
αλλά αυτό περισσότερο την πείσμωσε παρά την απογοήτευσε.

Το 2021, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο
ελεύθερο σόλο. Ο κορονοϊός την λάβωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι
οποίοι λόγω της πανδημίας COVID-19, διεξήχθησαν το 2021.

Παρότι καθυστέρησε να μεταβεί στο Τόκιο λόγω της ασθένειας αγωνίστηκε στα προκριματικά του ντουέτου στο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφερε να συνεχίσει τις προσπάθειες
καθώς βρέθηκε εκ νέου θετική σε τεστ για κορονοϊό. Ούτε τότε όμως το έβαλε κάτω.

Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών. Επίσης έχει κερδίσει ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις της σειράς «World Series». Και όλα αυτά με ατέλειωτες ώρες προπόνησης και ελάχιστη στήριξη.

eleftherostypos

advertisement
Back to top button