Οι 18αρηδες της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν όλη την γηραιά Ήπειρο με τρένο εντελώς δωρεάν. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2018 και συνεχίζεται και φέτος.

Αυτό το καλοκαίρι οι νέοι ταξιδεύουν με τρένο εντελώς δωρεάν σε όλη την Ευρώπη

Ένα σακίδιο στην πλάτη και μετακινήσεις από χώρα σε χώρα και από σταθμό σε σταθμό σε όλη την Ευρώπη. Κι όλα αυτά δωρεάν, αν είσαι 18 ετών.

Η Κομισιόν προχώρησε στα πρώτα βήματα για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που θα δίνει σε 20 με 30.000 εφήβους ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν δωρεάν με τρένο σε 30 χώρες στην Ευρώπη και 32 σιδηροδρομικά δίκτυα (μεταξύ αυτών και ο ΟΣΕ).

Το 2018 στις Βρυξέλλες κατέληξαν κατ’ αρχήν σε συμφωνία για 12 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλύπτει νέου που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί, με απόφαση των ευρωβουλευτών, ώστε να συμπεριλαμβάνει περισσότερους νέους.

Το εισιτήριο για το πρόγραμμα Interrail κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ (ως και 510€) ανάλογα με τις ημέρες χρήσεις και τις μετακινήσεις που θα επιλέξει κανείς. Οι πρώτοι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν δωρεάν αυτό το καλοκαίρι. Ο Επίτροπος παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς δήλωσε στο euronews: “Είναι σημαντικό να προσφέρουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν εμπειρίες από άλλες χώρες. Η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με όσα μαθαίνουμε στην τάξη, αλλά με όσα ανακαλύπτουμε για άλλου πολιτισμού στους γείτονες Ευρωπαίους”.

Η κάρτα InterRail Global είναι ένα ειδικό πάσο – εισιτήριο, που επιτρέπει στον κάτοχό του να για να ταξιδέψει σε 30 χώρες ανά την Ευρώπη και να επισκεφθεί μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου 40.000 προορισμούς. Πρόκειται για μια κάρτα που δίνει στον κάτοχό της πρόσβαση στο δίκτυο και τις υπηρεσίες 37 σιδηροδρομικών εταιριών και ακτοπλοϊκών γραμμών σε όλη την Ευρώπη

Μπορείτε να ταξιδέψετε στις ακόλουθες χώρες με μία κάρτα InterRail Global: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Λουξεμβούργο, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία

Νέοι Ευρωπαίοι από όλα τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα στο δωρεάν αυτό εισιτήριο, το οποίο θα επιτρέπει τη μετακίνηση και με άλλα μέσα πλην τρένου, όπως λεωφορεία ή πλοία σε χώρες που βρίσκονται εκτός του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Μάλτα.

Το συνολικό κόστος για το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να φτάσει το 10 δισ ευρώ.

Για το αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε αίτηση από τις 2 Μαΐου έως τις 16 Μαΐου για ημερομηνίες ταξιδιού από την 1η Αυγούστου 2019 έως 31 Ιανουαρίου του 2020.

Για υποβάλετε την αίτησή σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο: europa.eu