Βάσω Αποστολοπούλου: Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού
Advertisement

Η επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως κατά του καρκίνου του μαστού

Βάσω Αποστολοπούλου: Η Ελληνίδα που νικά τον καρκίνο του μαστού

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις για τα επιτεύγματά της ενώ το αμερικανικό περιοδικό Times την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.

Advertisement

Η Βάσω Αποστολοπούλου είναι η επιστήμονας που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού. Τα συγκεκριμένα εμβόλια πολύ κοντά στην έξοδό τους στην αγορά και η δρ. Αποστολοπούλου πιστεύει πως σε λίγα χρόνια το εμβόλιο θα χορηγείται στις νέες γυναίκες, όπως συμβαίνει σήμερα με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πόσο αποτελεσματικό είναι; Μέχρι στιγμής οι κλινικές δοκιμές δείχνουν πως όσον αφορά sτην πρόληψη του καρκίνου του μαστού η επιτυχία φθάνει στο 100%. Όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου τα ποσοστά είναι χαμηλότερα αλλά και πάλι τα ποσοστά είναι υψηλά». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα άτομα τα οποία πήραν μέρος στις δοκιμές του εμβολίου πριν από δύο δεκαετίες, δεν προσβλήθηκαν ξανά από την επάρατη νόσο.

Η επιστήμονας κατάφερε αυτό το επίτευγμα, βασιζόμενη στη μέθοδο της ανοσοθεραπείας, όπου τονώνει συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα.

Η ίδια έχει επίσης συμβάλει και στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, τα οποία βρίσκονται σε δομικές πιλοτικής φάσης στον άνθρωπο. Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες. Όλα τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του εμβολίου έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Βreast Cancer Research.

Ποια είναι η Βάσω Αποστολοπούλου

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γιάννη Χρυσουλάκη, Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, για αυτήν την σπουδαία ερευνήτρια, μια επιστήμονα της πρώτης γραμμής στην καταπολέμηση χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων – και όχι μόνο – είναι και ο καρκίνος του μαστού.

Η ομογενής Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προάστιο St. Albans της δυτικής Μελβούρνης της Αυστραλίας από γονείς Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από την Αμαλιάδα. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για χρόνιες ασθένειες. Έχει εκπαιδευτεί στην ανοσολογία, τον καρκίνο και την πρωτεϊνική κρυσταλλογραφία, με εκτεταμένο υπόβαθρο και δεξιότητες στην ανάπτυξη κλινικής έρευνας.

Η διεπιστημονική έρευνά της στους τομείς ανοσολογίας, φαρμακευτικής χημείας, βιοχημείας, κρυσταλλογραφίας, κλινικής έρευνας, επιδημιολογίας, ανάπτυξης φαρμάκων επικεντρώνεται στον καρκίνο και σε αυτοάνοσες ασθένειες. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Austin και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Ήταν η πρώτη ερευνήτρια παγκοσμίως που ανέπτυξε τη θεωρία της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η θεωρία αυτή σήμερα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εργαστήρια.

Μόλις στα 27 της είχε ανακηρυχθεί «Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς» στην Πολιτεία της Βικτώριας και είχε φιλοξενηθεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Μελβούρνης. Παράλληλα, στο ερευνητικό κέντρο Austin, όπου εργαζόταν, είχε υπό την καθοδήγησή της μια δεκαπενταμελή ομάδα. Η Βάσω Αποστολοπούλου ήταν η «Γυναίκα της Χρονιάς 2003» στην κατηγορία των επιστημόνων, έχει κερδίσει το “Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες”, ενώ το αμερικανικό περιοδικό “Times” την έχει κατατάξει στους πιο επιτυχημένους Έλληνες εκτός Ελλάδας.
Το έργο της για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του καρκίνου έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 25 κλινικές μελέτες φάσης I, II, III, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις γι’ αυτά τα επιτεύγματα. Έχει αναλάβει έρευνα στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, στο Austin Research Institute Australia, στο Burnet Institute της Αυστραλίας, στο εξαίρετο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και στο Mater Medical Research Institute Australia. Έχει, επίσης, 335 ερευνητικές δημοσιεύσεις και βιβλία, 278 ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα 17 δραστικών ουσιών. Είναι επίσης τακτική κριτής σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών.

Η Βάσω Αποστολοπούλου έχει ερευνητικά επιτεύγματα στους τομείς της χορήγησης αντιγόνων και της ανάπτυξης εμβολίων. Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος. Η θεωρία της ανοσοθεραπείας στοχεύει στην τόνωση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να θανατώνουν καρκινικά κύτταρα. Στη μέθοδο αυτή βασίστηκε η κ. Αποστολοπούλου για την ανάπτυξη του πρώτου παγκοσμίως εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της εξόδου του στην αγορά. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη ότι είναι απλώς θέμα λίγων χρόνων μέχρι το εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται σε νεαρές, συνήθως, γυναίκες, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παγκοσμίως, η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει το έργο της και την επαινεί για τη σπουδαία ανακάλυψή της.

Εκτός από αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Victoria, τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με ερευνητές επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ασθένειας της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Για το ανοσοθεραπευτικό προϊόν κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας που η ίδια ανέπτυξε, κλινικές δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν το 2018 με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Είμαστε όλοι περήφανοι και ευχαριστούμε θερμά τη Βάσω Αποστολοπούλου, μία Ελληνίδα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας“.

Advertisement