Depositphotos
Advertisement

Η κακοποίηση ζώων θεωρείται αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, δηλαδή η εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον.

Η απειλή κυρώσεων όμως δυστυχώς δεν είναι δυνατή να αποτρέψει κάποιους από το να προβούν σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Άνθρωποι χωρίς ενσυναίθηση, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς, χτυπούν απροστάτευτα ζώα επειδή απλά.. θέλουν.

Advertisement

Χθες, μια ημέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, διαβάσαμε στο epirus-tv-news ότι ένας άνδρας στα Ιωάννινα έδειξε την απουσία κάθε σεβασμού προς ένα ζώο και θα τιμωρηθεί για αυτό.

Ο ημεδαπός άντρας συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων. Όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος είχε κλωτσήσει αδέσποτο σκύλο στο κεφάλι. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ βεβαιώθηκε επιπλέον το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. 

Τι να κάνετε αν δείτε κάποιον να κακοποιεί ένα ζώο;

Είναι σημαντικό να αντιδράσετε αν διαπιστώσετε ότι ένα ζώο κακοποιείται. Η κακοποίηση των ζώων είναι απαράδεκτη και πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την προστασία και την ευημερία τους. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Τηλεφωνήστε σε μια τοπική οργάνωση προστασίας των ζώων: Επικοινωνήστε με την τοπική οργάνωση προστασίας των ζώων ή την αστυνομία και αναφέρετε την κατάσταση. Παρέχετε όσες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την τοποθεσία και τα περιστατικά που παρατηρήσατε.
  • Μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τον κακοποιητή μόνοι σας: Είναι σημαντικό να μην εκθέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Παραμείνετε ασφαλείς και επιτρέψτε στις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
  • Συγκεντρώστε αποδείξεις: Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε αποδείξεις για την κακοποίηση, όπως φωτογραφίες ή βίντεο.

Συγκεκριμένα η κακοποίηση αναφέρεται :

Α. στην κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους όπως ενδεικτικά ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης του ζώου, το δέσιμο, η μη παροχή επαρκούς τροφής και νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο περιβάλλον (π.χ. μπαλκόνια, χώροι με ακαθαρσίες, χωρίς προφύλαξη από καιρικές συνθήκες), η παράνομη αναπαραγωγή, εμπορία και πώληση.

Β. στον φόνο, τον βασανισμό, την πρόκληση πόνου ή φόβου, τη σωματική εξάντληση του ζώου, την εγκατάλειψη νεογέννητων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό.

Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια.

Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.  Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ν. 4830/2021  προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34)  και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, στις περιπτώσεις κακοποίησης, κοινοποιείτε την καταγγελία σας

Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (πχ φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, άλλους μάρτυρες, κλπ) και να κρατάτε πάντα αντίγραφο.

Advertisement