Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

Λίγες πόλεις στον κόσμο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μοναδικές – και η Βενετία είναι μία από αυτές

Πρόκειται για μια πόλη-μουσείο, μια πόλη που ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε κάπου εκεί στα χρόνια της Αναγέννησης, ενώ περπατώντας στα στενά της δεν θα σας έκανε καμία έκπληξη αν βλέπατε να περπατούν στο δρόμο φιγούρες άλλης εποχής, βγαλμένες από το καρναβάλι. Λέγεται, άλλωστε, ότι στα χρόνια της ακμής της πόλης, οι Βενετσιάνοι συνήθιζαν να μασκαρεύονται με πολυτελή κοστούμια και μυστηριώδεις μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές…

Η Βενετία είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιοχής Βένετο, και βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Οι Βενετσιάνοι δεν είχαν καθόλου αρχαία ιστορία. Τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., η απελπισία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, των Γότθων αρχικά και των Ούνων στη συνέχεια, ανάγκασε τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη. Κάποιοι απ’ αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας περίπου από το 400 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Βενετία ιδρύθηκε και τυπικά στις 24 Μαρτίου 421. Η κακή κατάσταση των γύρω περιοχών, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρείχε η λιμνοθάλασσα με τα αβαθή νερά, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση και άλλων προσφύγων. Η μόνη σχεδόν δυνατότητα βιοπορισμού ήταν η θάλασσα. Ετσι σιγά σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Με μια πρώτη ματιά, η Βενετία μοιάζει με λαβύρινθο, στον οποίο δύσκολα θα καταφέρει κανείς να προσανατολιστεί. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι κάπως καλύτερη. Το κέντρο της παλιάς πόλης είναι χωρισμένο σε 6 περιοχές, γνωστές ως sestieri (Castello, Cannaregio, San Marco, Santa Croce, Dorsoduro, San Polo), ενώ στην πόλη ανήκουν και τα νησιά Giudecca, San Giorgio, Murano, Burano, Torcello και Lido. Για τη μετακίνησή σας υπάρχουν πολλά θαλάσσια λεωφορεία, ταξί και βενζινάκατοι, καθώς και βαπορέτα που θα σας μεταφέρουν κατά μήκος του μεγάλου και των μικρότερων καναλιών. Η βόλτα με γόνδολα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Βενετία, προσφέρει μια αξέχαστη ρομαντική εμπειρία. Κοστίζει περίπου 70 ευρώ και αν ο γονδολιέρης έχει τα κέφια του μπορεί να σας τραγουδήσει άριες από ιταλικές όπερες. Ολοι συμφωνούν, πάντως, ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη είναι πεζή. Και για να μη χαθείτε, σας ενημερώνουμε ότι η αρίθμηση των οδών στη Βενετία σε κάθε sestiere ξεκινά από το 1 και αυξάνεται προοδευτικά. Απολαύστε ένα παγωτό, από κάποιον πλανόδιο, και ξεκινήστε το περπάτημα!

Το ξέρατε πως…

Η Βενετία βυθίζεται; Μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια, το έδαφος της πόλης έχει βυθισθεί κατά 23 εκατοστά εξαιτίας της ανόδου των υδάτων και της αποσάθρωσης του εδάφους. Είναι γεγονός ότι οι Βενετσιάνοι έχουν συνηθίσει η παλίρροια, ή «acqua alta» όπως τη λένε, να εισβάλει στην πόλη τους. Βουνά σάκων με άμμο «φρουρούν» τις εισόδους κτιρίων και υπερυψωμένοι ξύλινοι διάδρομοι επιτρέπουν τη μετακίνηση των πεζών τις ημέρες των χειρότερων πλημμυρών. Το πρόβλημα, όμως, ενισχύεται. Η πλατεία του Αγ. Μάρκου πλημμύρισε επτά φορές το 1900, αλλά… 99 φορές το 1996.


 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

 

 

 

Βενετία, η πόλη των Δόγηδων

via