Γέφυρα Καζάρμας: Η αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα
Στο γραφικό χωριό Αρκαδικό της Αργολίδας, κρυμμένος ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, βρίσκεται ένας θησαυρός της αρχαιότητας: η Γέφυρα του Αρκαδικού ή γέφυρα της Καζάρμας.
Πρόκειται για μια μοναδική κατασκευή, ένα ζωντανό μνημείο της μυκηναϊκής μηχανικής και της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού το 1300 π.Χ
Θεωρείται η αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα στην Ευρώπη και πιθανότατα σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησίμευε στο να συνδέει το Ασκληπιείο θεραπευτικό κέντρο και την Επίδαυρο με τις Μυκήνες και την Αρχαία Τίρυνθα, το Άργος και την Ασίνη. Κατασκευασμένη από τεράστιους ογκόλιθους, με ένα εντυπωσιακό μονότοξο άνοιγμα, αποτελούσε ζωτικό κομμάτι του οδικού δικτύου της εποχής.
Το μήκος της είναι 22 μέτρα, έχει πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Το άνοιγμα και το ύψος του τόξου είναι 2 μέτρα, το μήκος του καταστρώματος 10,40 μέτρα ενώ το πλάτος 5,70 μέτρα.
Η κατασκευή μιας τόσο μεγάλης και ανθεκτικής γέφυρας, χωρίς τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και μηχανημάτων, αποτελούσε μια πραγματική πρόκληση για τους αρχαίους τεχνίτες. Οι τεράστιοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν, το προσεκτικά σχεδιασμένο τόξο και η σταθερή βάση της γέφυρας μαρτυρούν την εξαιρετική τεχνογνωσία των Μυκηναίων.
Οι ακατέργαστοι ασβεστόλιθοι χωρίς την χρησιμοποίηση συνδετικού υλικού με την λοξή σφήνα ήταν ένας τρόπος κατασκευής που χρησιμοποιούσαν συνήθως οι Μυκηναίοι. Τοποθετούσαν συμμετρικά τους ασβεστόλιθους έτσι ώστε με το βάρος τους η γέφυρα να παραμένει σταθερή και να μην δημιουργούνται φθορές.
Οι συγκεκριμένες κατασκευές ονομάζονταν και Κυκλώπειες επειδή σύμφωνα με την μυθολογία τις έφτιαξαν οι Κύκλωπες. Υπάρχουν άλλες τέσσερις γέφυρες στην περιοχή με το συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής αλλά καμία δεν είναι τόσο παλιά όσο η γέφυρα της Καζάρμας.
Αναφορά υπάρχει και από τον Όμηρο για το σπουδαίο οδικό δίκτυο των Μυκηνών. “Τώρα τρεις χώρες έχω εγώ πολύ πιο λατρεμένες, τ’ Άργος, την πλατύδρομη Μυκήνα, και τη Σπάρτη” ήταν η δήλωση της Ήρας.
Παρά την πάροδο χιλιάδων ετών, η Γέφυρα του Αρκαδικού παραμένει σε άριστη κατάσταση. Η Γέφυρα του Αρκαδικού δεν είναι απλά ένα αρχαιολογικό εύρημα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Χιλιάδες επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής διασχίζουν καθημερινά τη γέφυρα, θαυμάζοντας την ομορφιά και την ιστορία της.