Γέφυρες αποκλειστικά για άγρια ζώα

Η αποψίλωση των δασών καθώς και η υπερβολική ανθρώπινη παρέμβαση στην φύση έχει οδηγήσει σε συχνές επισκέψεις άγριων ζώων κοντά στις ανθρώπινες κατοικίες. Η καταστροφή των βιοτόπων που ζουν άγρια ζώα οφείλεται στις παράνομες καταπατήσεις, σε κατασκευές δρόμων, σιδηρόδρομων, ηλεκτροφόρων καλωδίων και αγωγών. Τα άγρια ζώα που προσπαθούν να διασχίσουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας είτε για να μεταναστεύσουν είτε για να αναζητήσουν τροφή, στέγη ή και σύντροφο, πέφτουν πολύ συχνά θύματα της υπερβολικής ταχύτητας των οχημάτων που τους διασχίζουν.

Η θνησιμότητα των ζώων που διασχίζουν τους αυτοκινητοδρόμους έχει επηρεάσει ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών ειδών σε όλο τον κόσμο.  Ελάφια, πάνθηρες, μαύρες  αρκούδες είναι τα συχνότερα θύματα της υπερβολικής ταχύτητας των οδηγών. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε το 2005, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα με ελάφια γίνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως εκτιμήθηκε προκαλούν ζημιές 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα οχήματα.

Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα είναι οι κατασκευές διαβάσεων  αποκλειστικά για τα ζώα.  Γέφυρες και τούνελ επιτρέπουν στα ζώα να διασχίζουν τους αυτοκινητοδρόμους με ασφάλεια.

Οι πρώτες γέφυρες διέλευσης άγριων ζώων κατασκευάστηκαν στη Γαλλία την δεκαετία του 1950. Από τότε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν κατασκευάσει περάσματα για να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Χαρακτηριστικά, στην Ολλανδία και μόνο, υπάρχουν πάνω από 600 σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οδογέφυρας, κοντά στο Crailo, με μήκος που ξεπερνά τα 800 μέτρα.