Γανγκάρ Πουενσούμ, το υψηλότερο απάτητο βουνό στον κόσμο

Το Γανγκάρ Πουενσούμ, που σημαίνει τρεις αδερφές κορυφές, είναι το υψηλότερο βουνό του Μπουτάν αλλά και το υψηλότερο απάτητο βουνό στον κόσμο με υψόμετρο 7570 μέτρων και έξαρση εδάφους 2990 μέτρων.

Βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Θιβέτ. Ωστόσο η ακριβής του θέση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών.

Το 1983 επιτράπηκε η ορειβασία στο Μπουτάν και τέσσερις αποστολές πραγματοποίησαν αποτυχημένες προσπάθειες να ανέβουν στην κορυφή του το 1985 και το 1986. Ωστόσο, το 1998, μία ομάδα αναρριχήθηκε επιτυχώς σε μία δευτερεύουσα κορυφή του βουνού από το Θιβέτ.

Το υψόμετρο του Γανγκάρ Πουενσούμ μετρήθηκε για πρώτη φορά το 1992, αλλά μέχρι πρόσφατα οι χάρτες της περιοχής δεν ήταν καθόλου ακριβείς και το βουνό απεικονιζόταν σε διάφορες τοποθεσίες και με διαφορετικά υψόμετρα. Λόγω της ανεπαρκούς χαρτογράφησης, η πρώτη ομάδα που επιχείρησε να αναρριχηθεί σε αυτό δεν κατόρθωσε ούτε να το εντοπίσει.

Με βάση την αναφορά βρετανικής αποστολής που προσπάθησε να αναρριχηθεί στο βουνό το 1986, το ύψος του βουνού αγγίζει τα 24.770 πόδια και ολόκληρο το βουνό βρίσκεται εντός των ορίων του Μπουτάν.

Από το 1994 η αναρρίχηση σε βουνά άνω των 6000 μέτρων απαγορεύτηκε στο Μπουτάν από σεβασμό στις τοπικές πνευματικές πεποιθήσεις και από το 2003 η ορειβασία απαγορεύτηκε εντελώς. Το Γανγκάρ Πουενσούμ είναι πιθανόν να διατηρήσει την πρωτιά του για αρκετό καιρό ακόμη.

 

Gangkhat Puensum (1)

 

Gangkhat Puensum (2)

 

Gangkhat Puensum (3)

 

Gangkhat Puensum (4)

 

Gangkhat Puensum (5)

 

Gangkhat Puensum (6)

Πηγές: wikipedia