«Γαρύφαλλε»: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι που δεν.. τραγουδούσε ο Βλάσσης Μπονάτσος
«Μαζεύεται πλήθος χαρούμενες φάτσες εκεί που ο Γαρύφαλος λέει
Τους λέει τα δικά του και σαν τελειώσει ο κόσμος γελάει ή κλαίει…»
Είναι οι πρώτοι στίχοι από το θρυλικό κομμάτι των Πελόμα Μποκιού «Γαρύφαλλε», το τραγούδι που χάρισε στο συγκρότημα των 70’s μία θέση στο πάνθεον της ελληνικής μουσικής ιστορίας.
Το όνομα του συγκροτήματος αποτελείται από συλλαβές των επωνύμων των ιδρυτικών μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου.
Το εν λόγω κομμάτι έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον αείμνηστο και πληθωρικό Βλάσση Μπονάτσο. Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, η ιστορία του απίστευτη και έρχεται να αποκαλύψει άλλη μία επί σειρά ετών πλάνη.
Υπήρξε ο Γαρύφαλλος;
Πολλοί αμφισβήτησαν την ύπαρξή του. Η αλήθεια είναι, όμως, πως Γαρύφαλλος, ναι, υπήρξε. Όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον ήρωα που περιγράφουν οι στίχοι.
Στην πραγματικότητα ήταν ένας 80άρης που ζούσε στο Κολωνάκι. Ένας τύπος που μοίραζε καραμέλες στα παιδιά, ήταν πάντα καλοντυμένος και χαμογελαστός. Συνήθιζε να βγάζει λόγους στο κοινό, διχάζοντας τα πλήθη και δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα, αφού άλλοι γελάνε και άλλοι κλαίνε. Τα χρόνια περνούν, ο πρωταγωνιστής πεθαίνει και τότε πηγαίνει στον παράδεισο και συνομιλεί με τους αγγέλους.
Πώς λοιπόν μπόρεσε ένα συμπαθητικό γεροντάκι να μετατραπεί σε απόλυτη έμπνευση για τον δημιουργό; Ήταν γείτονας του Κιουρκτσόγλου και καθώς το όνομά του ήταν τετρασύλλαβο, ταίριαζε στο μέτρο κι έτσι το δανείστηκε.
Ο «Γαρύφαλλος» έμελε να μείνει στη μουσική ιστορία του τόπου. Και να φανταστεί κανείς πως το τραγούδι είχε αρχικά απορριφθεί και έμεινε για μήνες ολόκληρους στα συρτάρια της δισκογραφικής εταιρίας Lyra.
Από την απόρριψη, στην κορυφή
Στις αρχές της δεκαετίες του ’70, η Lyra ρώτησε τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου, αν έχει κάποιο ροκ τραγούδι γραμμένο σε ελληνικό στίχο, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Εκείνος, αντιλαμβανόμενος πως του δίνεται μία τεράστια επαγγελματικά ευκαιρία, απαντάει θετικά, με την εταιρεία να του ζητά να τους πάει το τραγούδι την επόμενη κιόλας μέρα.
Κι εδώ ήταν το πρόβλημα, μιας και στην πραγματικότητα ο Κιουρκτσόγλου δεν είχε κανένα τραγούδι έτοιμο. Αλλά δεν έχασε την ψυχραιμία του. Επέστρεψε στο σπίτι και μέσα σε ένα βράδυ έγραψε τον «Γαρύφαλλο», έχοντας δανειστεί το όνομα του Κολωνακιώτη γείτονά του.
Η ιστορία του ήρωα ήταν απλά γραμμένη. Και την επόμενη ημέρα που έδωσε το τραγούδι στην εταιρεία, είδε τον ιδιοκτήτη της Αλέκο Πατσιφά, να μην εντυπωσιάζεται με το τελικό αποτέλεσμα.
Και ο «Γαρύφαλλος» μπήκε στο συρτάρι κι έμεινε εκεί σχεδόν έναν χρόνο. Και όταν ξαναβγήκε, πήγε να συναντήσει τους Πελόμα Μποκιού, γράφοντας μαζί ιστορία!
Η δημιουργία των Πελόμα Μποκιού και ο μύθος με τον Βλάσση Μπονάτσο
Λίγο καιρό μετά την απόρριψη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1970, ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου αποφασίζει να φτιάξει μία ροκ μπάντα, χωρίς να υπάρχει στο μυαλό του κάποιο μελλοντικό πλάνο με διάρκεια. Μάλλον, ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας ήταν ένας περιορισμένος αριθμός εμφανίσεων.
Έτσι, σιγά σιγά σχηματίστηκαν οι Πελόμα Μποικιού, που από την αρχή προκάλεσαν αίσθηση με το όνομά τους. Το κοινό προσπαθούσε να μαντέψει τι να σήμαινε και οι εκδοχές που έδιναν ήταν πολλές και κάποιες, απίθανες. Αλλά στην πραγματικότητα, το όνομα δεν ήταν παρά συλλαβές από τα ονόματα ή επίθετα των μελών του συγκροτήματος.
Πρώτα, όμως, προηγήθηκε το ξαφνικό τηλεφώνημα από τη Lyra, που είχε βγάλει από το συρτάρι, πλέον, τον «Γαρύφαλλο». Πρότειναν, λοιπόν, στον Κιούρτσογλου να δώσουν το κομμάτι στην Πόπη Αστεριάδου. Εκείνος, όμως, τους εξήγησε πως πλέον είχε τη δική του μπάντα κι έτσι του αντιπρότειναν να το ηχογραφήσουν με το συγκρότημά του.
Όταν ακούμε το «Γαρύφαλλε» στο μυαλό όλων έρχεται η φωνή Μπονάτσου. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, καθώς στο στούντιο για την αρχικά ηχογράφηση του κομματιού δεν μπήκε ο Μπονάτσος, αλλά ο Νίκος Δαπέρης. Ωστόσο, ο Βλάσσης το ερμήνευε στα live του συγκροτήματος κι έτσι κατάφερε να το «σφραγίσει» με το πληθωρικό ταλέντο του.
Στην πραγματικότητα, ο Μπονάτσος μπήκε για πρώτη φορά στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον «Γαρύφαλλο» πολλά χρόνια μετά, με τους Goin’ Through και συγκεκριμένα το 1995, ενώ κυκλοφόρησε από την FM Records.