Advertisement

Ο Θανάσης Τσιουρής, επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής και διευθυντής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή των ΗΠΑ, συμμετείχε στην πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και νεφρών παγκοσμίως.

Ο Λαρισαίος καρδιοχειρούργος, με καταγωγή από την Ελασσόνα, πραγματοποιησε μια σπουδαία επίτευξη στον χώρο των μεταμοσχεύσεων οργάνων με ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Advertisement

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τον «άθλο» που επετεύχθη σε εξοικονόμηση χρόνου κρίσιμου για τη μεταφορά των οργάνων και την επιβίωση του ασθενούς.

«Τον περασμένο μήνα ασθενής από άλλη Πολιτεία, με ανεπάρκεια, ήρθε στο νοσοκομείο μας και, αφού σταθεροποιήθηκε με μηχανική υποστήριξη της καρδιάς, παρουσίασε και νεφρική ανεπάρκεια, οπότε μπήκε στη λίστα για διπλή μεταμόσχευση.

Η αναμονή του δικαιώθηκε. Η προσφορά οργάνων ήρθε από την Πολιτεία του Κεντάκι και οι ομάδες ετοιμάστηκαν για τη μεγάλη επιχείρηση αφαίρεσης, μεταφοράς και τοποθέτησης των ληφθέντων οργάνων. 

Συνήθως ταξιδεύει όλη η ομάδα μεταμοσχεύσεων στον τόπο λήψης και εδώ έγκειται η πρωτοπορία. Στον τρόπο μεταφοράς των οργάνων. 

Στην προκειμένη περίπτωση, η τοπική ομάδα τα τοποθέτησε σε μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης Ex-vivo (“έξω από το ζωντανό”), αντί να τοποθετηθούν σε πάγο, που είναι η συνήθης διαδικασία και μεταφέρθηκαν ασυνόδευτα με ειδική εταιρία courier, την UPS, η οποία μετέφερε αεροπορικώς τα όργανα», σημείωσε ο καθηγητής Ιατρικής. 

Αυτές οι πολλαπλές ομάδες που ταξιδεύουν, χάνουν πολύτιμο χρόνο. Ενώ με το μηχάνημα εξωσωματικής αιμάτωσης τα όργανα μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν για διπλάσιο χρόνο. Π.χ. η καρδιά πρέπει να μεταφερθεί σε 4 ώρες, ενώ έτσι ο χρόνος φτάνει τις 8 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βρεθούν δότες από πιο απομακρυσμένες περιοχές, από όπου βρίσκεται ο λήπτης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Οργανισμό μεταμοσχεύσεων του Κεντάκι το 2018, γιατί έπρεπε να τακτοποιηθεί το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα θα λάβει έκταση στα Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αναμένονται οι αντιδράσεις από τις Πολιτείες. Κανονικά θα έπρεπε να μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο 400.000 με 500.000 ασθενείς με προβλήματα καρδιακής ανεπάρκειας σε τελικό στάδιο».

Ωστόσο, το πρόβλημα των δωρητών είναι μεγάλο και παγκόσμιο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Το ζήτημα, περισσότερο ηθικό, αφορά τους δότες για αυτά τα περιστατικά, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θύματα τροχαίων και απολύτως υγιείς. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην ενημέρωση και τα μέτρα, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων μειώνεται. Επομένως, η σωτηρία τους ενός «συγκρούεται κατά μέτωπο» με την ύπαρξη του άλλου. Ακόμη και αν υπήρχαν μηχανήματα διατήρησης των οργάνων για ένα 24ωρο, το πρόβλημα θα παρέμενε λόγω της έλλειψης δοτών», είπε ο καθηγητής.

Μόλις πέρυσι, τον Απρίλιο του 2022, έγινε γνωστό το θέμα της αφαίρεσης οργάνων από κρατούμενους που εκτελούνταν στην Κίνα. Πολλοί θα θυμούνται τα τάγματα θανάτου, που δρούσαν παλαιότερα στις φαβέλες, στη λατινική Αμερική, με σκοπό την εμπορία οργάνων, από ανθρώπους κυρίως παιδιά, που ζούσαν στους δρόμους, ενώ ο τουρισμός των μεταμοσχεύσεων ανθεί σήμερα στην Ινδία.

Παρά την διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης, το 2008, οι παράνομες μεταμοσχεύσεις συνεχίζονται, γιατί εκείνοι που χρειάζονται κάποιο όργανο είναι περισσότεροι από τους πιθανούς δότες.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα που ανοίγει νέους δρόμους στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θανάσης Τσιουρής εκτός από επιστήμονας έχει και σπουδαίο αθλητικό παρελθόν, καθώς εκπροσώπησε την Λάρισα τη δεκαετία του ´90 ως πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και 5ος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στίβου (πανελλήνιου ρεκόρ παίδων στα 60 μέτρα κλειστού στίβου το 1997, νίκη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων στα 100 μέτρα το 1996 και το 1997, πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων το 1998, χρυσό στους βαλκανικούς στα 100 μέτρα το 1998, πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 100μ και 5η θέση στο παγκόσμιο εφήβων στο 100 μέτρα το 1998).

Advertisement