“Για πού το ’βαλες καρδιά μου”: Το τραγούδι του Περίδη που όλοι νομίζουν ότι γράφτηκε για έναν θάνατο
Ο Ορφέας Περίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς τραγουδοποιούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής.
Με μια πορεία που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες, ο Περίδης έχει καταφέρει να συνδυάσει την παραδοσιακή ελληνική μουσική με μοντέρνα στοιχεία, δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχόχρωμα που αγγίζει την ψυχή και τη σκέψη.
Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1957 στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία, έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική, αντλώντας έμπνευση από την παραδοσιακή μουσική της Μακεδονίας και τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτές οι επιρροές διαμόρφωσαν τον ιδιαίτερο μουσικό του χαρακτήρα, που συνδυάζει το ελληνικό στοιχείο με την ποιητικότητα και την ευαισθησία.
Οι στίχοι του Ορφέα Περίδη χαρακτηρίζονται από ποιητικότητα και λυρισμό, κάτι που τον ξεχωρίζει από πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες. Οι στίχοι του συχνά πραγματεύονται θέματα όπως η αγάπη, η ζωή, ο χρόνος και η ανθρώπινη ύπαρξη, με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα προσωπικός και καθολικός. Η ικανότητά του να εκφράζει βαθιά συναισθήματα μέσα από απλές λέξεις και μελωδίες τον έχει καταστήσει έναν από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της Ελλάδας.
Πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά. Το 1990 ήταν η χρονιά που μας χάρισε τα πρώτα διαμάντια του όταν συμμετέχοντας στο δίσκο του Νίκου Παπάζογλου “Σύνεργα” έγραψε τρία τραγούδια (Μάτια μου, Φεύγω, Θάνατο θέλω τραγικό).
Δύο χρόνια μετά, στους Αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας, πήρε το τέταρτο βραβείο με το τραγούδι “Ο Ρομπέν των καμένων δασών”. Το 1993 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο Αχ ψυχή μου φαντασμένη, που περιλαμβάνει τα πολύ γνωστά Φωτοβολίδα, Ζηλεύει η νύχτα κ.ά. Το 1996 κυκλοφόρησε ο δεύτερος του δίσκος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος, με τίτλο Καλή σου μέρα αν ξυπνάς, από τον οποίο ξεχωρίζει το “Αχ να σε δω” και το “Κάτι μου κρύβεις”.
Ακολουθεί ο τρίτος δίσκος “Για πού το ‘βαλες καρδιά μου”, το 1999, που περιλαμβάνει το γνωστό Υλαγιαλή και το ομώνυμο του δίσκου.
Το τραγούδι “Για πού το ‘βαλες καρδιά μου” αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι αναφέρεται στο θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, γράφτηκε για άλλο λόγο…
Ο ίδιος εξήγησε στην Ελευθεροτυπία:
«Το “Για πού το ’βαλες καρδιά μου” ήταν ένα κομμάτι που “συνόδευσε” τα ρεπορτάζ για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Προφανώς, επειδή μιλά για “πέλαγα ουράνια κι άστρα μαγικά”. Αυτή η χρήση του δεν με συγκινεί περισσότερο από το ίδιο το γεγονός.
Εχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο με τη Μαλβίνα Κάραλη. Οσοι ήξεραν ότι αγαπούσε πολύ αυτό το τραγούδι το χρησιμοποίησαν για να ντύσουν μουσικά ρεπορτάζ που την αφορούσαν. Εγώ, πάντως, όταν το έγραφα δεν πενθούσα, αλλά τελικά ο κόσμος δεν λαθεύει.
Η πραγματική ιστορία πίσω από αυτό το κομμάτι είναι πως τους στίχους τους έγραψα παρέα με μια φίλη που ήθελε να το αφιερώσει στον άντρα της που ήταν ναυτικός και της έλειπε.»
Ερμηνεία: Ορφέας Περίδης
Άλμπουμ: Για που το ‘βαλες καρδιά μου
Συνθέτης: Ορφέας Περίδης
Στιχουργός: Νατάσα Μεσσήνη
Έτος Κυκλοφορίας: 1999
Στίχοι
Για που το `βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά,
για ποια πέλαγα ουράνια, άστρα μαγικά;
Για που το `βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά;
Για ποια μακρινή πατρίδα, έρμη ξενητειά;
Θάλασσα, ουρανός μ’ αστέρια, πουθενά στεριά.
Για που το `βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά;
Ποια αγάπη, ποιο λιμάνι, ποια παρηγοριά;
Θα `χεις αγκαλιά το κύμα, χάδι το νοτιά.
Για πού το `βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά;