Ένα τεράστιο ψάρι, που θυμίζει θαλάσσιο τέρας, εντόπισε το απόγευμα της Κυριακής η Jasmine Santana, ενώ κολυμπούσε στα νερά του νησιού Catalina, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια.

Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια

Το γιγάντιο πλάσμα ονομάζεται  ψάρι – κουπί (oarfish) και ζει σε τροπικά νερά σε βάθη ως και χιλίων μέτρων, οπότε σπάνια εμφανίζεται και η μελέτη του είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Η Jasmine Santana σοκαρίστηκε όταν είδε ένα μάτι που είχε το μέγεθος μισού δολαρίου να την κοιτά από τον αμμώδη βυθό της θάλασσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Θαλάσσιο Ινστιτούτο της Catalina, όπου εργάζεται η γυναίκα.

Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια

«Η πρώτη της αντίδραση ήταν να το πλησιάσει προσεκτικά, μέχρι που κατάλαβε ότι ήταν νεκρό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Tο επίμηκες ψάρι μοιάζει με γιγάντιο χέλι και ο σκελετός του αποτελείται από οστά και όχι από χόνδρο, που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των ψαριών όπως οι καρχαρίες. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 17 μέτρα και εξαιτίας της περίεργης εμφάνισής του το ψάρι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές μυθικές ιστορίες.

Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια

Χρειάστηκαν 15 άνδρες για να μεταφέρουν το ψάρι από τον βυθό στην παραλία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το σώμα του είχε διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Γιγάντιο μυθικό ψάρι ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια

Το Ινστιτούτο έστειλε δείγματα ιστού και video στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προκειμένου να επιβεβαιωθεί το είδος του ψαριού. Πιθανότατα ο σκελετός του γιγάντιου ψαριού θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα του Ινστιτούτου της Catalina ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το «μυθικό» αυτό πλάσμα. Δείτε το βίντεο:

 

via