Πρόσωπα

Η Ελληνίδα γιατρός από την Πάτρα που ψηφίστηκε Γυναίκα της χρονιάς στην.. Ολλανδία

Η Πατρινή γιατρός Μαρία Θέμελη, η οποία ψηφίστηκε γυναίκα της χρονιάς το 2017 στην Ολλανδία, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Μια σπουδαία Ελληνίδα επιστήμονας από την Πάτρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας για τον καρκίνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως.

Η Μαρία Θέμελη θεωρείται μία από τις σημαντικότερες νέες επιστήμονες στον τομέα της ανοσοθεραπείας, έχοντας αφιερώσει την καριέρα της στην ανάπτυξη μεθόδων που αξιοποιούν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Πατρινή γιατρός εργάστηκε αρχικά στο φημισμένο Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, ένα από τα κορυφαία αντικαρκινικά κέντρα παγκοσμίως, ενώ στη συνέχεια συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο VUmc Amsterdam στην Ολλανδία.

Εκεί, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, ανέπτυξε μια καινοτόμα μέθοδο παραγωγής εξειδικευμένων λεμφοκυττάρων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μάχη κατά του καρκίνου. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική βασίζεται στη χρήση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, ανοίγοντας νέους δρόμους στην εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία.

Στόχος της έρευνας είναι η δημιουργία ανοσοκυττάρων που θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, δίνοντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες σε ασθενείς με δύσκολες μορφές καρκίνου.

Η δουλειά της Μαρία Θέμελη δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Για τη σημαντική συμβολή της στην έρευνα τιμήθηκε στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το ολλανδικό περιοδικό VIVA, στην κατηγορία «Έξυπνα Κεφάλια», μια διάκριση που απονέμεται σε γυναίκες με ξεχωριστή παρουσία στους τομείς της επιστήμης, της καινοτομίας και της κοινωνικής προσφοράς.

O πατέρας της Παναγιώτης Θέμελης μιλώντας στο thebest.gr αναφέρει ότι δεν περίμενε ο ίδιος αλλά ούτε η Μαρία αυτή τη διάκριση γιατί οι συνυποψήφιοί της ήταν πρόσωπα που είναι ευρέως γνωστά στην Ολλανδία. Ο κ. Θέμελης πάντως δεν κρύβει τη χαρά του και την υπερηφάνια του και λέει με διάθεση χιούμορ “έχω πει στους φίλους μου να με συγκρατήσουν για να μην την ψωνίσω”.

Σε παλαιότερες δηλώσεις της, η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε αναφερθεί στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί η μάχη κατά του καρκίνου, τονίζοντας πως η ανοσοθεραπεία αλλάζει πλέον τα δεδομένα στην ιατρική επιστήμη.

Η ίδια έχει αφιερώσει χρόνια μελέτης και έρευνας στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να «εκπαιδευτεί» ώστε να επιτίθεται αποτελεσματικότερα στους όγκους, κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε σχεδόν αδύνατο.

Η Μαρία Θέμελη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Αποφοίτησε πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με επιβλέποντα τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη.

Αργότερα, μετακόμισε για μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στο εργαστήριο του Dr. Michel Sadelain.

Στο εργαστήριό του εκπαιδευτηκε σε βάθος στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπειας με λεμφοκύτταρα, των λεγομένων κυττάρων CAR-T. Η δουλειά της οδήγησε σε ανακαλύψεις υψηλού αντίκτυπου στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T. Περιέγραψε για πρώτη φορά τη χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κύτταρων ως πηγή για τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση. Η μέθοδος αυτή έχει κατοχυρωθεί με πατέντα.

Για την έρευνα της έχει λάβει πολλές διακρίσεις όπως η υποτροφία Druckenmiller από το New York Stem Cell Foundation Το 2015 έλαβε μια υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη, στο τμήμα αιματολογίας στο VUmc Cancer Center του Άμστερνταμ, όπου πήρε πρόσφατα θέση επίκουρου καθηγητή. Στην ομάδα VUmc η ομάδα της έχει αναπτύξει και προληπτικά αξιολογήσει τη χρήση των CAR-T για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Συνεχίζει επίσης να βελτιώνει τη χρήση των πολυδύναμων κυττάρων ως απεριόριστη πηγή θεραπευτικών κυττάρων CAR-T με στόχο την ευρύτερη εφαρμογή, προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Όπως επισημαίνει, τον επιστημονικό τρόπο σκέψης τής τον έμαθαν πρώτα οι γονείς της και μετά το ελληνικό πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή Πατρών:

«Η αλήθεια είναι ότι πριν φύγω από την Ελλάδα είχα κάνει αίτηση σε ό,τι υποτροφία υπάρχει χωρίς αποτέλεσμα. Μην νομίζετε όμως ότι δεν με εξέπληξε και η βράβευσή μου στην Ολλανδία, διότι και εδώ πολλές φορές έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου η ανάληψη θέσεων ή χρηματοδότηση είναι καθαρά θέμα γνωριμιών και networking. Και στην Αμερική το ίδιο. Αυτό που δεν έχω συναντήσει στην Ολλανδία είναι εκπτώσεις στα προσόντα, τέτοιες ώστε να γίνεται επικίνδυνο για την κοινωνία, κάτι που δυστυχώς έχω δει στην Ελλάδα».

Η ίδια σε ερώτηση που της έγινε για την παιδεία και την έρευνα στην Ελλάδα, είπε:

«Εγώ τελείωσα το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, δεν πλήρωσα για την εκπαίδευσή μου κι αυτό το οφείλω στον Έλληνα φορολογούμενο και βλέπω ότι με τα καλά του και τα άσχημα, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να εξάγει καταρτισμένους ανθρώπους και μπορούμε να αποφύγουμε την εξαγωγή των μυαλών μας, διότι ο λόγος που φεύγουν είναι πως δεν υπάρχει μέλλον μετά την εκπαίδευσή τους, και στην έρευνα και στο να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι”.

Όσο για τη συμβουλή που θα έδινε στους νέους, είναι να θέτουν στόχους και να δουλεύουν σαν αθλητές για να τους κατακτήσουν. Όχι απαραίτητα πρωταθλητές, αλλά σίγουρα με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να μην μπορεί τίποτα να τους στερήσει το όραμα. Να εκτιμούν τη γνώση, γιατί καμιά γνώση δεν πάει χαμένη.

Συνέντευξή της Μαρίας Θέμελη στο European Hematology Association

Η πορεία της αποτελεί πηγή υπερηφάνειας όχι μόνο για την Πάτρα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγεται στους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και συμβάλλουν ενεργά στην πρόοδο της παγκόσμιας ιατρικής έρευνας.

Το έργο της Μαρίας Θέμελη δίνει ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια οι θεραπείες κατά του καρκίνου θα γίνουν ακόμη πιο στοχευμένες, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιβαρυντικές για τους ασθενείς, επιβεβαιώνοντας πως η επιστήμη συνεχίζει να κάνει βήματα που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητα.

Back to top button