Δέος.. Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο έχει πλέον νέο φωτισμό και μοιάζει πιο εντυπωσιακός από ποτέ
Ο Ναός του Ποσειδώνα, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δεσπόζει στο Σούνιο, πλέον λάμπει πιο επιβλητικός από ποτέ!
Εχθές, 16/9, υπό τους επιβλητικές μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς σκηνικό, η Metlen Energy & Metals μας καλωσόρισε σε ένα «Ταξίδι στο Φως», αποκαλύπτοντας τον νέο φωτισμό του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Σε ένα ταξίδι ενέργειας, ο εμβληματικός Ναός έλαμψε με έναν σύγχρονο τρόπο, που αναδεικνύει τη διαχρονικότητα, τον όγκο, την πλαστικότητα και τη γεωμετρία του. Πλέον, το μεγαλείο του Ναού του Ποσειδώνα μπορεί να θαυμάζεται από κάθε σημείο θέασης, είτε από τη στεριά είτε από τη θάλασσα. Η εικόνα, όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός, προκαλεί δέος.
Δείτε βίντεο από την ΕΡΤ και το Euronews
Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά και εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας.
Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., γύρω στο 444-440 π.Χ., την ίδια περίοδο με τον Παρθενώνα. Αποτελεί το κεντρικό σημείο λατρείας του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική θρησκεία. Το Σούνιο είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τους Αθηναίους, καθώς από εκεί μπορούσαν να ελέγχουν τη ναυσιπλοΐα του Σαρωνικού κόλπου και τη διαδρομή προς τα νησιά και τις αποικίες του Αιγαίου.
Ο αρχικός ναός φαίνεται ότι καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες κατά την εκστρατεία του Ξέρξη. Στη συνέχεια, ο ναός ξαναχτίστηκε για να αναδείξει την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, καθώς και την αυξανόμενη δύναμη του Αθηναϊκού ναυτικού. Η αρχιτεκτονική του, αν και απλή, χαρακτηρίζεται από κομψότητα και μεγαλοπρέπεια.
Κατασκευάστηκε από τοπικό μάρμαρο από την περιοχή της Αγριλέζας. Αρχικά, διέθετε 34 κίονες, από τους οποίους 15 στέκονται ακόμα όρθιοι σήμερα. Το μήκος του ναού είναι περίπου 31 μέτρα και το πλάτος 13,5 μέτρα, δημιουργώντας ένα αυστηρό και ισορροπημένο σχήμα, χαρακτηριστικό του δωρικού ρυθμού.
Κάθε κίονας έχει ύψος περίπου 6 μέτρα και φέρει 16 αυλακώσεις, ενώ η επάνω διάμετρος είναι ελαφρώς στενότερη από τη βάση, δίνοντας μια οπτική αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας. Στο εσωτερικό του ναού υπήρχε ένα άγαλμα του Ποσειδώνα, πιθανώς κατασκευασμένο από χαλκό, το οποίο ωστόσο δεν έχει διασωθεί.
Η θέση του Ναού του Ποσειδώνα είναι συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Σύμφωνα με τον μύθο, από το Σούνιο έπεσε ο βασιλιάς Αιγέας στη θάλασσα, όταν νόμισε ότι ο γιος του, Θησέας, είχε σκοτωθεί στην Κρήτη. Ο Θησέας, επιστρέφοντας από τη μάχη με τον Μινώταυρο, ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά του καραβιού του με λευκά, οδηγώντας τον Αιγέα στην απελπισία και την τραγική πτώση του στα νερά του Αιγαίου, που πήρε και το όνομά του από τον θρύλο αυτό.
Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αρχαιολογικό μνημείο. Η εντυπωσιακή τοποθεσία του Ναού πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με το αρχιτεκτονικό μεγαλείο του, τον καθιστούν έναν από τους πιο φωτογραφημένους αρχαιολογικούς χώρους. Η καλύτερη στιγμή για να τον επισκεφθεί κανείς είναι το ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος βυθίζεται στον ορίζοντα και τα μάρμαρα του ναού παίρνουν μια χρυσαφένια λάμψη.
Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο σε ένα επιβλητικό βίντεο από τον Up Stories