depositphotos
Advertisement

Νησί που να μην έχει στις παραλίες του ομπρέλες και ξαπλώστρες υπάρχει; Κι όμως! Ένα πανέμορφο νησάκι στο Αιγαίο λέει όχι σε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες του και δεν το έχει μετανιώσει..

Είναι οι Λειψοί! Ο δήμος δεν παραχώρησε ποτέ σε ιδιώτες την χρήση των ακτών και η πληρότητα του είναι σταθερά στο 100% τους καλοκαιρινούς μήνες.

depositphotos

Χαρακτηριστικά είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος:

Advertisement

«Εμείς από χρόνια, ποτέ δηλαδή, δεν επιτρέψαμε σαν δημοτική αρχή να υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλίες. Και αυτό το κάναμε γιατί το νησάκι μας είναι μικρό. Δεν επιτρέπει η γεωμορφολογία των παραλιών έστω και ελάχιστες να τοποθετήσεις και επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πάντα καταστρατηγείται το δικαίωμα που παραχωρείς σε κάποιους επιχειρηματίες».

depositphotos

Πως κατάφερε να μην έχει ξαπλώστρες στις ακτές

Πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο η Κτηματική Υπηρεσία μας ζητάει με έγγραφό της να της καταστήσουμε γνωστό εάν επιθυμούμε να παραχωρήσουμε εμείς οι Δήμοι σε ιδιώτες τη χρήση των ακτών για τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κτλ. Εμείς πάντα απαντούμε αρνητικά ότι δεν θέλουμε να μας παραχωρήσει το δικαίωμα η Κτηματική να παραχωρήσουμε και εμείς με τη σειρά μας επιχειρηματίες και έτσι τελειώνει εκεί».

depositphotos

Όσον αφορά την τουριστική κίνηση στο νησί, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «εμείς αυτή τη στιγμή και εδώ και 10 – 15 ημέρες, είμαστε στο 100% πληρότητα και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, μέχρι και τις 15 η πληρότητα είναι γύρω στο 95% και σιγά – σιγά θα αρχίσει να φθίνει».

depositphotos

Λειψοί, το κρυφό στολίδι του Αιγαίου

Ένα κρυφό στολίδι των Δωδεκανήσων το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα τους και είναι περιτριγυρισμένο από μικρά νησάκια και βραχονησίδες.

depositphotos

Με συνολική έκταση 21 τετρ. χλμ. και οδικό δίκτυο 14 χιλιομέτρων, στο Λειψώ (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το κεντρικό, μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο νησί του συμπλέγματος των περίπου 20 μικρότερων νησιών και νησίδων των Λειψών) δεν χρειάζεται να πάρεις το αυτοκίνητό σου.

depositphotos

Έρχεσαι με τα απαραίτητα και χαλαρώνεις απολαμβάνοντας την ησυχία..

Μια ηρεμία και έναν τρόπο ζωής που εκτιμούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί. Λίγο έξω από το Χωριό, που είναι και ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού, υπάρχει η λεγόμενη ιταλική συνοικία, όπου ουκ ολίγοι Ιταλοί είναι ιδιοκτήτες όμορφων οικημάτων, που αγναντεύουν το Αιγαίο και τα γύρω πάμπολλα νησιά και νησάκια.

depositphotos

Έχουν κάνει φιλίες με τους ντόπιους, έχουν φέρει τις συνήθειές τους αλλά και την κουζίνα τους, και κάθε χρόνο φιλοξενούν και άλλους συμπατριώτες τους μεγαλώνοντας την “αποικία”.

depositphotos

Μια μικρή Ιταλία στο Αιγαίο όπως το αποκαλούν οι ίδιοι χαριτολογώντας. Άλλωστε οι Λειψοί, από όπου και αν κατάγεσαι, είναι ένας προορισμός που σου κλέβει την καρδιά.

depositphotos

Οι Λειψοί, που η παράδοση θέλει να είναι η μυθική Ωγυγία, το νησί της νύμφης Καλυψούς, δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τη σπάνια βιοποικιλότητά τους και την απαράμιλλη και ξεχωριστή τους ομορφιά.

depositphotos

Είναι ένα μικρό νησί που σφύζει από ζωή, 12 μήνες το χρόνο, και όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο. Αποτελεί πραγματικό πρότυπο καθώς είναι ένα νησί που σέβεται τους πολίτες και τους επισκέπτες του. Σχεδόν 700 οι μόνιμοι κάτοικοί του, αριθμός διπλάσιος απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια, όταν οι περισσότεροι έφευγαν στην Αθήνα ή στο εξωτερικό. Νέοι, μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν επιλέξει να μείνουν μόνιμα στον τόπο τους.

depositphotos

Ενδεικτικό είναι ότι χωρίς τις μεγαλοστομίες των λεγόμενων πράσινων νησιών που κάθε τόσο μας ανακοινώνουν διάφοροι μελετητές και πολιτικοί, οι Λειψοί αποτελούν ένα πράσινο νησί στην πράξη. Σε μια εποχή που στην Ελλάδα ακόμα αναρωτιόμαστε αν τα σκουπίδια μας πρέπει να τα πετάμε μέσα ή έξω από τους κάδους, οι Λειψοί έχουν καταργήσει τους κάδους, έχουν επιτύχει πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, καθώς και τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων.

depositphotos

Παράλληλα είναι ένα πραγματικά παραγωγικό νησί, με ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, μέλι και τυροκομικά προϊόντα. Το γλυκόπιοτο κρασί τους είναι φημισμένο, αφού κάποτε έφτανε μέχρι το Βατικανό για να χρησιμοποιηθεί ως νάμα!

depositphotos

Οι Λειψοί ως ένα λαμπρό παράδειγμα που παράγει έργα και όχι λόγια, θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν θετικά, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα για την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

depositphotos

Το νησί, αν και μικρό, έχει αρκετά σημαντικά αξιοθέατα όπως είναι η αρχαία Ακρόπολη και τα ερείπια του αρχαίου κάστρου αλλά και πολλά βυζαντινά εκκλησάκια με ενδιαφέρουσες εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια. Ένα από αυτά είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα.

depositphotos

Όσο για παραλίες ξεχωρίζουν οι αμμουδερές Κατσαδιά, ο Κάμπος, το Τουρκόμνημα, ο Πλατύς Γιαλός, η Λιεντού ή με βότσαλο όπως η Χοχλακούρα, ο Ξηρόκαμπος, η Παπαντριά και το Μονοδένδρι.

Παράδεισος τσέπης

depositphotos
depositphotos

Απολαύστε τους Λειψούς στα βίντεο

Advertisement