Δεν «βλέπει» ανθρώπινο παράγοντα η πραγματογνωμοσύνη – Κλείνει οριστικά η υπόθεση του Όλιβερ
Σήμερα το πρωί αναμένεται να υποβληθεί στον εισαγγελέα η δικογραφία για τον θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα. Μέχρι τώρα, εκκρεμούσε η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε ορίσει η εισαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Σουλιώτη και της «Καθημερινής», η έκθεση θα παραδοθεί σήμερα αλλά τα συμπεράσματά της έχουν κοινοποιηθεί προφορικά. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν εντοπίζεται ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τον θάνατο του χάσκι.
Το εν λόγω πόρισμα συντάχθηκε με βάση φωτογραφίες που δόθηκαν στον πραγματογνώμονα από τη διαδικασία της εξέτασης/νεκροτομής του σκύλου.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η δικογραφία δεν καταλήγει σε κάποιον ύποπτο. Περιέχει, ωστόσο, μαρτυρικές καταθέσεις, ανάλυση βίντεο καθώς και τις αρχικές εκθέσεις κτηνιάτρων.
Update: Το τελικό πόρισμα έγινε γνωστό από το Πρώτο Θέμα
Το απόγευμα της Παρασκευής το τελικό πόρισμα ήρθε στο φως από το Πρώτο Θέμα. Πιο αναλυτικά στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Όλιβερ, του χάσκι από την Αράχωβα, δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, «αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων» καταλήγει στο πόρισμά του ο καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ορίστηκε πραγματόγνωμας από την ΕΛΑΣ για την διαλεύκανση της υπόθεσης.
Στο τετρασέλιδο πόρισμά του που παρουσιάζει το protothema.gr ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ στην κατάθεσή της η κτηνίατρος Τόλα που εξέτασε πρώτη τον Όλιβερ αναφέρει ότι «η νεκροψία έδειξε κακοποίηση από ανθρώπινο παράγοντα», «κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση νεκροτομής».
Όσον αφορά το τραύμα στην περινεϊκή χώρα ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ αφενός επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωστή μεθοδολογία «για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά» και αφετέρου ότι «το συγκεκριμένο τραύμα όπως εμφαίνεται στη φωτογραφία κατά την νεκροτομή, εμφανίζει εκτεταμένη σήψη, η βαρύτητα της οποίας δεν δικαιολογείται στο διάστημα μεταξύ της περίθαλψης του τραύματος από την κτηνίατρο και της νεκροτομής. Εκτιμάται ότι η εκτεταμένη αυτή σήψη στο σημείο του τραύματος οφείλεται στο ότι, από τον τρόπο τραυματισμού εισήλθαν στους εν τω βάθει ιστούς μικρόβια τα οποία στο αναερόβιο εν τω βάθει περιβάλλον, ανέπτυξαν αυτή την ταχεία σηπτική δράση. Επίσης στην ίδια φωτογραφία, διαπιστώνεται περιφερειακά του τραύματος, λύση συνεχείας του δέρματος που προέρχεται από θλών και τέμνων όργανο (δόντι)».
Ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει, επίσης, ότι «όπως αναφέρεται στη Νεκροτομική Έκθεση, δεν διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο κατιόν κόλο, στοιχείο που δεν συνάδει με βίαιη είσοδο ξένου σώματος. Επίσης δεν αναφέρονται ούτε διαπιστώνονται από τις φωτογραφίες κλινικά σημεία και αλλοιώσεις στον πρωκτικό δακτύλιο».
«Από τα παραπάνω (και κυρίως από τη φωτογραφία του τραυματισμού στο αριστερό ούς καθώς και από αυτή από το ακανόνιστου σχήματος τραύμα στην περινεϊκή χώρα με απώλεια δέρματος και τριχών), και επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι η πραγματογνωμοσύνη βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε συγκεκριμένο υλικό που δόθηκε από το Α.Τ. Διστόμου, συμπεραίνεται ότι: το ζώο κατέληξε από μεθαιμορραγικό σοκ, λόγω τραυμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/ων ζώων» καταλήγει στην έκθεσή του ο κ. Παπαϊωάννου.
Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ
Οι αντιδράσεις από φιλόζωούς στο X/Τwitter:
αν ευσταθεί το δημοσίευμα της Καθημερινής κ πάει για κλείσιμο η υποθεση, μια χαρά εξηγείται η αναφορά στο ζευγάρωμα του Ολιβερ στην πλατεία. #ΑΡΑΧΩΒΑ
— sult1906 (@sult190671474) December 21, 2023
Πουθενά αλλού δεν βγήκε.
— Proud Mary ???? (@ProudMary_Maria) December 21, 2023
Δεν κλείνει έτσι μια υπόθεση επειδή πηγαίνει στην Εισαγγελία. Θα μελετήσει τον φάκελο και μπορεί να ζητήσει νέες έρευνες.
#ΑΡΑΧΩΒΑ #Ολιβερ Το κουκουλωσαν αγόρι μου δεν θα δικαιωθείς τελικά ????????????????????????????. Κάποιος -οι φρόντισαν να το κουκουλώσουν . Έσυ αγάπησες τους ανθρώπους εκείνοι δεν ήταν αντάξιοι της αγάπης σου ???????????? https://t.co/ZFfU6WQv8G pic.twitter.com/KVKRU9qeBH
— alloparmeni????️???? (@lovevoulis) December 21, 2023
#ΑΡΑΧΩΒΑ #Ολιβερ https://t.co/zcUQ8ZMHpa
— AnnaBelle4 ⚪️⚫️ (@TheStrayAnna) December 21, 2023
Αγαπητοί Αραχωβιτες,η μεγαλύτερη δυσφήμιση για τον τόπο σας δεν είναι οι φιλοζωικές κι ο κόσμος που αγωνιά για τη δικαίωση του #Ολιβερ ,είστε ΕΣΕΙΣ οι ίδιοι που αν είχατε μιλήσει εξαρχής και ο ένοχος θα είχε βρεθεί και το θέμα θα είχε λήξει! #ΑΡΑΧΩΒΑ #CancelArachova ⬇️
— Ledidi_Laune (@LedidiLaune) December 21, 2023
Εχει μείνει τίποτα όρθιο τελικα ;;
— Eleutheria Pe (@Eleutheria49726) December 21, 2023
https://t.co/56S8Hdlqxh #ΑΡΑΧΩΒΑ pic.twitter.com/4g8iln8sPX
Δεν παρατάμε την υπόθεση μέχρι να τα ξέρασετε όλα. #CancelArachova #ολιβερ #Αράχωβα pic.twitter.com/POBftj1LB0
— Νέμεσις ⚖ (@Slightlymight) December 21, 2023
Δηλαδή με τούτα και με εκείνα πάτε να το κλείσετε το θέμα έτσι? Από φωτογραφίες λέει βγάλατε πόρισμα μη ανθρώπινου παράγοντα… Ξεφτιλισμένοι και κατάπτυστοι, ντρέπομαι για αυτή τη χώρα και την ελληνική δικαιοσύνη. Θα μας βρείτε μπροστά σας. #ΑΡΑΧΩΒΑ #Ολιβερ @PrimeministerGR
— Maria Morou (@MariaMorou1) December 22, 2023
Για την υπόθεση μίλησε και η Εριέτα Κούρκουλου
«Το να ακυρώνουμε μια περιοχή και να στρεφόμαστε αντίθετα σε μια κοινότητα, η οποία, ναι είναι η Αράχωβα, είναι όμως και άνθρωποι που βγάζουν τα χρήματα, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Το να στρεφόμαστε εναντίον τους, αντί να δουλεύουμε μαζί τους, αντικειμενικά είναι οι άνθρωποι, που μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην επίλυση της υπόθεσης. Σίγουρα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι, που προσπαθούν να αποκρύψουν κάποια πράγματα, όμως η εμπειρία μου λέει, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή η ακυρωτική προσέγγιση, η υπερβολική για μένα προσέγγιση, τους κρατάει πίσω, από το να πουν πραγματικά αυτά που ξέρουν και να βοηθήσουν», είπε αρχικά και πρόσθεσε.
«Επίσης θεωρώ πολύ προβληματικό το γεγονός, ότι δεν έχει μιλήσει κανένας για τον ιδιοκτήτη αυτού του σκύλου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος κατά κόρον για αυτό που έγινε. Γιατί σίγουρα υπάρχουν έξω πολλοί άρρωστοι άνθρωποι, προβληματικοί άνθρωποι, όμως η ευθύνη κάποιου ζώου είναι του ιδιοκτήτη του, ο οποίος δεν το πρόσεξε όπως θα έπρεπε».