Advertisement

Σήμερα το πρωί αναμένεται να υποβληθεί στον εισαγγελέα η δικογραφία για τον θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα. Μέχρι τώρα, εκκρεμούσε η έκθεση του πραγματογνώμονα που είχε ορίσει η εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιάννη Σουλιώτη και της «Καθημερινής», η έκθεση θα παραδοθεί σήμερα αλλά τα συμπεράσματά της έχουν κοινοποιηθεί προφορικά. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν εντοπίζεται ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τον θάνατο του χάσκι.

Advertisement

Το εν λόγω πόρισμα συντάχθηκε με βάση φωτογραφίες που δόθηκαν στον πραγματογνώμονα από τη διαδικασία της εξέτασης/νεκροτομής του σκύλου.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η δικογραφία δεν καταλήγει σε κάποιον ύποπτο. Περιέχει, ωστόσο, μαρτυρικές καταθέσεις, ανάλυση βίντεο καθώς και τις αρχικές εκθέσεις κτηνιάτρων.

Update: Το τελικό πόρισμα έγινε γνωστό από το Πρώτο Θέμα

Το απόγευμα της Παρασκευής το τελικό πόρισμα ήρθε στο φως από το Πρώτο Θέμα. Πιο αναλυτικά στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Όλιβερ, του χάσκι από την Αράχωβα, δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, «αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/άλλων ζώων» καταλήγει στο πόρισμά του ο καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος ορίστηκε πραγματόγνωμας από την ΕΛΑΣ για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στο τετρασέλιδο πόρισμά του που παρουσιάζει το protothema.gr ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ενώ στην κατάθεσή της η κτηνίατρος Τόλα που εξέτασε πρώτη τον Όλιβερ αναφέρει ότι «η νεκροψία έδειξε κακοποίηση από ανθρώπινο παράγοντα», «κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση νεκροτομής».

Όσον αφορά το τραύμα στην περινεϊκή χώρα ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ αφενός επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωστή μεθοδολογία «για να μπορεί να εκτιμηθεί σωστά» και αφετέρου ότι «το συγκεκριμένο τραύμα όπως εμφαίνεται στη φωτογραφία κατά την νεκροτομή, εμφανίζει εκτεταμένη σήψη, η βαρύτητα της οποίας δεν δικαιολογείται στο διάστημα μεταξύ της περίθαλψης του τραύματος από την κτηνίατρο και της νεκροτομής. Εκτιμάται ότι η εκτεταμένη αυτή σήψη στο σημείο του τραύματος οφείλεται στο ότι, από τον τρόπο τραυματισμού εισήλθαν στους εν τω βάθει ιστούς μικρόβια τα οποία στο αναερόβιο εν τω βάθει περιβάλλον, ανέπτυξαν αυτή την ταχεία σηπτική δράση. Επίσης στην ίδια φωτογραφία, διαπιστώνεται περιφερειακά του τραύματος, λύση συνεχείας του δέρματος που προέρχεται από θλών και τέμνων όργανο (δόντι)».

Ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει, επίσης, ότι «όπως αναφέρεται στη Νεκροτομική Έκθεση, δεν διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στο κατιόν κόλο, στοιχείο που δεν συνάδει με βίαιη είσοδο ξένου σώματος. Επίσης δεν αναφέρονται ούτε διαπιστώνονται από τις φωτογραφίες κλινικά σημεία και αλλοιώσεις στον πρωκτικό δακτύλιο».

«Από τα παραπάνω (και κυρίως από τη φωτογραφία του τραυματισμού στο αριστερό ούς καθώς και από αυτή από το ακανόνιστου σχήματος τραύμα στην περινεϊκή χώρα με απώλεια δέρματος και τριχών), και επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά, ότι η πραγματογνωμοσύνη βασίζεται σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε συγκεκριμένο υλικό που δόθηκε από το Α.Τ. Διστόμου, συμπεραίνεται ότι: το ζώο κατέληξε από μεθαιμορραγικό σοκ, λόγω τραυμάτων τα χαρακτηριστικά των οποίων δεν τεκμαίρουν ανθρώπινη παρέμβαση αλλά η φύση των τραυμάτων και των αλλοιώσεων παραπέμπει σε επίθεση άλλου/ων ζώων» καταλήγει στην έκθεσή του ο κ. Παπαϊωάννου.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ

Οι αντιδράσεις από φιλόζωούς στο X/Τwitter:

Για την υπόθεση μίλησε και η Εριέτα Κούρκουλου

«Το να ακυρώνουμε μια περιοχή και να στρεφόμαστε αντίθετα σε μια κοινότητα, η οποία, ναι είναι η Αράχωβα, είναι όμως και άνθρωποι που βγάζουν τα χρήματα, για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Το να στρεφόμαστε εναντίον τους, αντί να δουλεύουμε μαζί τους, αντικειμενικά είναι οι άνθρωποι, που μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην επίλυση της υπόθεσης. Σίγουρα σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι, που προσπαθούν να αποκρύψουν κάποια πράγματα, όμως η εμπειρία μου λέει, ότι υπάρχουν άνθρωποι, που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν. Αυτή η ακυρωτική προσέγγιση, η υπερβολική για μένα προσέγγιση, τους κρατάει πίσω, από το να πουν πραγματικά αυτά που ξέρουν και να βοηθήσουν», είπε αρχικά και πρόσθεσε.

«Επίσης θεωρώ πολύ προβληματικό το γεγονός, ότι δεν έχει μιλήσει κανένας για τον ιδιοκτήτη αυτού του σκύλου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος κατά κόρον για αυτό που έγινε. Γιατί σίγουρα υπάρχουν έξω πολλοί άρρωστοι άνθρωποι, προβληματικοί άνθρωποι, όμως η ευθύνη κάποιου ζώου είναι του ιδιοκτήτη του, ο οποίος δεν το πρόσεξε όπως θα έπρεπε».

Advertisement