Depositphotos
Advertisement

Πρόσφατα ένας Ρουμάνος που ήρθε στην Ελλάδα για να δουλέψει στον τομέα του Τουρισμού, δημοσίευσε ένα κείμενο στο Reddit εκφράζοντας τις απορίες του σχετικά με τον μισθό του.

Ο εργαζόμενος όπως ισχυρίζεται υπέγραψε για καθαρό μισθό 900 ευρώ μαζί με δωρεάν φαγητό/διαμονή/μεταφορά, και για 40 ώρες τη εβδομάδα. Ξαφνικά όμως του είπαν οι εργοδότες του ότι θα πρέπει να δουλεύει 48 ώρες χωρίς να πληρώνεται τις υπερωρίες του. Έτσι αποφάσισε να δημοσιεύσει την ιστορία του στο Reddit μήπως από τις απαντήσεις άλλων καταφέρει να βγάλει μια άκρη..

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα έγραψε:

«Δεν καταλαβαίνω τον μισθό μου

Πριν αρχίσω να εργάζομαι σε ένα θέρετρο 5 αστέρων, μου είπαν ότι ο καθαρός μισθός μου θα ήταν 900 ευρώ (+δωρεάν φαγητό/διαμονή/μεταφορά). Στο συμβόλαιο λέει 986 ευρώ μικτά(830+156, υποθέτω ότι 830 είναι ο κατώτατος μισθός και 156 είναι μπόνους, idk) και δεν είμαι σίγουρος πώς όλοι οι φόροι φτάνουν στα 86 ευρώ.

Στο συμβόλαιο λέει 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να δουλεύω 48 ώρες και ότι δεν πληρώνουν υπερωρίες.

Ρώτησα ξανά το τμήμα προσωπικού για να σιγουρευτώ και μου είπαν ότι θα πάρω 900 ευρώ καθαρά. Είμαι Ρουμάνος, οι αλλοδαποί φορολογούνται διαφορετικά;

Μήπως με κοροϊδεύουν;

Υγ: Γαμώτο, είναι 986 και όχι 968.»

Η ανάρτηση του αφού σχολιάστηκε αρκετά στο Reddit, αναδημοσιεύτηκε στην συνέχεια στο X.

Αρκετοί ήταν οι Έλληνες που θέλησαν να τον βοηθήσουν προσπαθώντας να βρουν μια λογική εξήγηση ενώ κάποιοι άλλοι απλά το θεώρησαν όλο αυτό φυσιολογικό:

“Για 968 μικτά τα καθαρά σου θα πρέπει να είναι γύρω στα 800 κανονικά. Όταν λές δωρεάν φαγητό, εννοείς κουπόνια “εισιτηρίου εστιατορίου”; Πολλές εταιρείες τα δίνουν αυτά, οπότε ίσως σκοπεύουν να τα προσθέσουν στα 800 καθαρά σας; Ή μήπως εργάζεσαι νυχτερινές βάρδιες ή Κυριακές; Αυτά πληρώνονται επιπλέον, οπότε θα μπορούσε να είναι αυτό.

Επίσης, νομίμως λαμβάνεις 14 μισθούς το χρόνο (έναν ανά μήνα, συν έναν επιπλέον το Δεκέμβριο, συν τους μισούς το Πάσχα και άλλους μισούς γύρω στον Ιούλιο). Ίσως, το γνωρίζεις ήδη αυτό, αλλά ήθελα να σιγουρευτώ.

Το θέμα με τις υπερωρίες είναι σίγουρα παράνομο, θα έπρεπε να σε πληρώνουν υπερωρίες για κάθε επιπλέον ώρα. Πολλοί εργοδότες όμως θα σε πιέσουν παράνομα να δουλέψεις περισσότερο, αυτό είναι ένα θλιβερό γεγονός”, σχολιάζει ένας χρήστης στο Reddit ενώ κάποιος άλλος αναφέρει:

“Πιστεύω ότι το μπόνους στο οποίο αναφέρεσαι είναι κουπόνια φαγητού. Έτσι, αν έχω δίκιο, θα λαμβάνετε ένα είδος κάρτας ανανέωσης όπου κάθε μήνα θα λαμβάνετε τα 156 ευρώ μέσα. Το θέμα είναι ότι μπορείτε να ξοδέψετε αυτά τα χρήματα μόνο σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κ.λπ. Δεν μπορείτε να τα ξοδέψετε σε οτιδήποτε άλλο.

Θα πρέπει να ρωτήσετε το τμήμα προσωπικού σας εάν αυτό το μπόνους έχει τη μορφή αυτών των κουπονιών” (οι Έλληνες συνήθως τα ονομάζουν κουπόνια Εστιατορίου”).”

Όσο για τα σχόλια στο X, πρώην Twitter, είναι πιο επιθετικά για τους επαγγελματίες του τουρισμού στην χώρα μας κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση των εποχιακών υπαλλήλων στον τομέα του τουρισμού που άλλα τους υπόσχονται οι εργοδότες και άλλα συναντούν όταν ξεκινούν να εργάζονται.

“Και μετα εχεις τους επιχειρηματιες του τουρισμου να σου κλαιγονται οτι “δεν βρισκουμε υπαλληλους(σκλαβους στην γαλερα) οι ελληνες δεν θελουν να δουλεψουν(γιατι αραγε?)Δινουμε ΠΟΛΥ καλο μισθο(900 -1000 -1200ευρω για 10ωρα 7/7). Μα ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ?”

“Κι ακόμα είναι στο «μου είπανε» πού να δει ότι τελικά θα δουλεύει 84 ώρες την εβδομάδα, στο καλό σενάριο”

“Εντωμεταξυ που τους βρίσκουν τους Ρουμάνους που έρχονται Ελλάδα σεζόν για ούτε 1000 ευρώ μεικτά; Πέρα απ’το γελοίο της υπόθεσης, χαλάνε τη πιάτσα. Άκου σεζόν 980 μεικτά”

“Ακόμα θυμάμαι το τελευταίο καλοκαίρι που δούλεψα σεζόν στον γιδοτοπο, απ τα 45 άτομα προσωπικό και οι 45 φάγαμε πιστόλι από 2χιλιαρικα. Και οι 45 πήγαμε στην επιθεώρηση εργασίας του νησιού η οποία δεν έκανε τίποτα”

“Ο σεβασμός προς τον εργαζόμενο για εμάς εδω στην Ελλάδα ειναι προτεραιότητα”

“Σεζον και να μην δουλευεις 12ωρο 7 στα 7 ειναι ντροπη για τον επιχειρηματια”

“do foreigners get taxed differently λέει το δόλιο.. όχι μάνα μου τα ίδια σκατά στη μάπα τρώμε σ’ αυτό, δεν είναι ρατσιστές, σκαμ το ρουμάνο ίδιο σκαμ και τον έλληνα, μη σου πω και χειρότερο. Ολα κι ολα”

“Come to Greece για να τη βρεις…”

Είναι μόνο μερικά από τα σχόλια που διαβάζουμε

Advertisement