Depositphotos
Advertisement

Δυτικά της Ρόδου, υπάρχει ένα μικρό νησί, χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως το νησί Ειρήνης και Φιλίας, που ξεχωρίζει για τις ονειρεμένες παραλίες, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών αλλά και για τα υπέροχα φυσικά τοπία. 

Είναι η μικρούλα Χάλκη των 475 κατοίκων που όταν οι υπόλοιποι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν μπλε, πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος για να πληρώσουν όσο γίνεται λιγότερα χρήματα στον ΔΕΔΔΗΕ, αυτοί δεν πληρώνουν απολύτως.. τίποτα!

Advertisement

Από το 2021 και χρόνο με τον χρόνο η πανέμορφη Χάλκη μεταμορφώνεται σε ένα νησί-πρότυπο για την πράσινη ενέργεια, τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης κοινωνίας-πολιτών. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε μια ενεργειακή κοινότητα με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Depositphotos

Δωρεάν ρεύμα για όλους

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάστηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος GR-eco island, παράγει ετησίως 1,8 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων και συμβάλει στη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η τοπική κοινότητα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

Ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης έχει πει στον Αθήνα 9,84:

«Το φωτοβoλταϊκό πάρκο ανήκει στους ίδιους τους κατοίκους, μιλάμε δηλαδή για ενεργειακή δημοκρατία. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, έχουν μηδενίσει το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά τους μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα project που ξεπερνάει τα στενά όρια της χώρας μας και αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Το επιτυχημένο μοντέλο της Χάλκης θα μπορούσε σταδιακά να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους τόπους, σε χωριά και σε γειτονιές και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, να εκμεταλλευτούμε τον απίστευτο ήλιο της χώρας μας».

Και επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανεξάντλητες, τα κύματα της θάλασσας αποτελούν και αυτά μια σημαντική πηγή ενέργειας την οποία στη Χάλκη, όπως τόνισε ο κ,. Φραγκάκης, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Μετά από προσπάθεια και μελέτη, έχουμε χρηματοδοτηθεί και από την ΕΕ για ένα νέο πρότζεκτ, να παράξουμε ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι ετοιμάζουν ήδη και το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο, αποδεικνύοντας ότι δεν θέλει κόπο αλλά… τρόπο για να ακολουθήσει κάποιος το δρόμο της «πράσινης» ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Nancy1008, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Τέλος οι κάδοι σκουπιδιών

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.. Τα τελευταία 3 χρόνια γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών πόρτα-πόρτα, έχουν αφαιρεθεί όλοι οι κάδοι από τον οικισμό, μοιράζονται δωρεάν σακούλες τεσσάρων χρωμάτων στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις και καθημερινά γίνεται αποκομιδή από δημοτικούς υπαλλήλους που περνούν με τα πόδια με αποτέλεσμα ένα περιβάλλον πάρα πολύ καθαρό και τους κατοίκους να έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Πρόκειται για προσπάθεια που υλοποιείται λόγω της συνέπειας όλων γιατί όπως ο Δήμαρχος λέει, χωρίς να συμμετέχει και να κινητοποιηθεί η κοινωνία δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Στα επόμενα 3-4 χρόνια δεν θα υπάρχουν πετρελαιοκίνητα-βενζινοκίνητα οχήματα

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ήδη κυκλοφορούν οκτώ ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, υπάρχουν τέσσερις φορτιστές ταχείας φόρτισης. Έχουν στόχο να μην υπάρχει στα επόμενα 3-4 χρόνια ούτε ίχνος πετρελαιοκίνητου-βενζινοκίνητου οχήματος.

Έχουν αρχίσει δράσεις για έξυπνους φωτισμούς, υπάρχει ένα Εργαστήρι για τους μαθητές του σχολείου που σχετίζονται με την καθημερινότητα του νησιού και μελετώνται άλλες εφαρμογές ώστε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Το μικρότερο περιπολικό στον κόσμο

Στην Χάλκη υπάρχει και το μικρότερο περιπολικό του κόσμου. Το Ami δημιουργήθηκε ως μια εναλλακτική λύση για απολύτως οικολογικές μετακινήσεις. Είναι σαν… μινιατούρα, με μήκος 2,41 μέτρων και πλάτος 1,39 μέτρων, ενώ έχει βάρος μόλις 471 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας 5.5 kWh που προσφέρει αυτονομία για 70 χιλιόμετρα.

Το Citroen Ami είναι αμιγώς ηλεκτρικό και η μπαταρία του, για μια πλήρη φόρτιση, χρειάζεται μόλις 3 ώρες σε πρίζα του κοινού οικιακού δικτύου.

Ο δήμαρχος πριν λίγο καιρό υποδέχθηκε μια μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα, η οποία επιθυμεί να μεταφέρει το παράδειγμα της Χάλκης στα νησιά της. Τυχαίο;

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Advertisement