Ο Jim Simons θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που δεν έχετε ακούσει ποτέ.

Πρόσφατα οι Financial Times έγραψαν για τον Simons ότι είναι ο πιο έξυπνος  δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Μάλλον έχουν δίκιο.
Δισεκατομμυριούχος δίνει από τα δικά του χρήματα αύξηση 15000 δολάρια στους εκπαιδευτικούς το χρόνο
Στις αρχές του 1980, ο Simons ξεκίνησε μια χρηματιστηριακή εταιρεία. Αλλά αντί να προσλάβει οικονομικούς εμπειρογνώμονες αποφάσισε να συνεργαστεί με επιστήμονες και μαθηματικούς. Τους ζήτησε να δημιουργήσουν ένα αλγόριθμο που θα περιγράφει τη συμπεριφορά των αγορών. Ο Simons ήθελε να χρησιμοποιήσει τον αλγόριθμο για να καθορίσει την καλύτερη επενδυτική στρατηγική.

Και το σχέδιό του πέτυχε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Simons ήταν ο 76ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, και η πρώην εταιρεία του άξιζε πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Και πέτυχε γιατί ο Simons ήξερε την σημασία των μαθηματικών και της επιστήμης.
Δισεκατομμυριούχος δίνει από τα δικά του χρήματα αύξηση 15000 δολάρια στους εκπαιδευτικούς το χρόνο
Αλλά το πιο σημαντικό; Ο Simons ξέρει επίσης καλά, πόσο σημαντική είναι η δουλειά των ανθρώπων που διδάσκουν τα μαθηματικά και την επιστήμη.

Για αυτό, από το 2003, ο Simons χρησιμοποιεί ένα μέρος της τεράστιας περιουσίας του για να κάνει κάτι πολύ όμορφο: Προσφέρει αύξηση στους καθηγητές που διδάσκουν στα σχολεία της Νέας Υόρκης. Όχι λίγα χρήματα. Προσφέρει 15.000 δολάρια το χρόνο. Στον καθένα!

Η οργάνωσή του, η οποία ονομάζεται “Μαθηματικά για την Αμερική”, πληρώνει καθηγητές από περίπου 1000 δημόσια σχολεία!

Δισεκατομμυριούχος δίνει από τα δικά του χρήματα αύξηση 15000 δολάρια στους εκπαιδευτικούς το χρόνο

“Αντί να σχολιάζουμε και να κατακρίνουμε τα άσχημα των εκπαιδευτικών, έχουμε επικεντρωθεί στο να γιορτάζουμε τα καλά τους”, είπε ο Simons σε πρόσφατη συνέντευξή του στο TED.

Για να λάβουν αυτά τα χρήματα οι εκπαιδευτικοί καλούνται κάθε χρόνο να υποβάλλουν μια αίτηση.

Ο οργανισμός του Simons δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν του τις βαθμολογίες των τεστ του κάθε εκπαιδευτικού. Αντ ‘αυτού, προσπαθεί να βρει εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ισχυρό υπόβαθρο στην περιοχή τους, έχουν άριστες εκπαιδευτικές δεξιότητες και τους συμπαθούν οι μαθητές τους. Όσοι εγκριθούν από την οργάνωση του Simons, παίρνουν τις 15.000 το χρόνο για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Όταν αυτή η περίοδος παρέλθει, καλούνται να ξανακάνουν αίτηση.

“Ακούω να λένε όλη την ώρα: “Ω, αυτός είναι απλά ένας δάσκαλος» ή «διδάσκω τώρα, μέχρι να κάνω κάτι άλλο,» λέει η Megan Roberts, πρόεδρος των Μαθηματικών της χώρας.
«Η διδασκαλία όμως είναι αρκετή. Για την ακρίβεια είναι κάτι περισσότερο από αρκετή”.

Και αυτό ο Simons το γνωρίζει καλά. Χάρη σε αυτόν οι εκπαιδευτικοί της πόλης του, όχι μόνο πληρώνονται καλύτερα αλλά έχουν και την ευκαιρία να αναπτύξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.