ΕΡΤ
Advertisement

Μια συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από την Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, την αθλήτρια που βγήκε νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2022.

H 27χρονη αθλήτρια του ΑΠΚ Νεάπολης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τέσσερα χρόνια είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συγκεκριμένα είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

Η προσπάθεια της Βασιλικής Κωνσταντινοπούλου νικήτριας του Μαραθωνίου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του «Never Give Up».

«Διαγνώστηκα με μυελωειδές καρκίνο του θυρεοειδούς. Στην εγκυμοσύνη μου είχα πάρα πολλά προβλήματα. Μου έλεγαν ότι θα έπρεπε να κάνω αποβολή στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Αυτό είχε κάποιες τρομερές συνέπειες, που ήταν κυρίως ψυχολογικές. Όμως, τα καταφέραμε και το παιδάκι μου γεννήθηκε υγιέστατο. Γεννήθηκε πρόωρα στους 6,5 μήνες, όμως υπήρχε άγχος που το παιδάκι μου έμεινε για αρκετό καιρό σε θερμοκοιτίδα.

Advertisement

Υπήρχε πρόβλημα με την υγεία μου και δεν το γνώριζα. Εμφανίστηκαν κάποια συμπτώματα και επειδή ο σύζυγός μου εργάζεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο, μου είπαν να κάνω τις εξετάσεις που απαιτούνται. Έκανα εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, καθώς η μικροβιολόγος αναγνώρισε τα συμπτώματα που είχα. Κινηθήκαμε ιδιωτικά στη συνέχεια, επειδή ο καρκινικός δείκτης ήταν πολύ αυξημένος.

Έγινε το χειρουργείο και το μόνο που με επηρεάζει στην καθημερινή μου ζωή είναι ένα χάπι που πρέπει να παίρνω για όλη μου τη ζωή. Ήταν 21 Δεκεμβρίου 2019 όταν μάθαμε για τον καρκίνο. Ο καρκίνος τώρα έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες και είμαι πάντα σε συνεννόηση με τους γιατρούς στο Θεαγένειο για να παρακολουθείται η υγεία μου.

Σίγουρα το να ακούς μια τέτοια διάγνωση στο μυαλό σου έρχονται μόνο αρνητικές σκέψεις. Θα έλεγα ότι θέλει πολύ μεγάλη πίστη στο ότι θα τα καταφέρεις και πώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παλέψεις. Έτσι ήταν και για εμένα. Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να μου κόπηκαν τα πόδια, αλλά μετά κοίταξα το παιδί μου και πεισματικά είπα στον εαυτό μου “θα τα καταφέρεις!“, έχει πει η Βασιλική στο newsbobmb.gr

Το μήνυμα της στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα

«Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας ξέρουν και μόνες τους πόσο δυνατές είναι. Οπότε, εμείς απλά το θυμίζουμε κι αυτό είναι το πιο σημαντικό: Να υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή που τους θυμίζουν πόσο δυνατές είναι».

Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων, προέρχεται από τα C κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως την ορμόνη καλσιτονίνη. Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς.

Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn.

Όπως είναι προφανές εκείνη η επιτυχία της στον Μαραθώνιο της Αθήνας απέκτησε αυτομάτως πολύ μεγαλύτερη αξία.

Είναι λες και ζω σε ένα όνειρο», ήταν τα πρώτα λόγια της 27χρονης αθλήτριας μετά τον τερματισμό της. Λίγο αργότερα κατά την απονομή το χρυσού μεταλλίου η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου ήταν φανερά συγκινημένη και ξέσπασε σε κλάματα.

Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έτρεξε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η δεύτερη συνολικά στη ζωή της. Κι όμως, κέρδισε τα φαβορί και με χρόνο 2:46.01 που είναι και ατομικό ρεκόρ έκοψε το νήμα του τερματισμού!

Η 27χρονη Μαραθωνοδρόμος είχε πει συγκινημένη όταν ολοκλήρωσε την προσπάθειά της:

«Χάρηκα πάρα πολύ, δεν το πίστευα. Κοιτούσα συνέχεια πίσω και έλεγα δεν μπορεί να είμαι πρώτη. Κοιτούσα αριστερά και δεξιά και έλεγα δεν μπορεί, κάτι έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι το πλάνο μου ήταν να πάω πιο γρήγορα, αλλά είδα τη ζέστη και αποφάσισα να το πάω συντηρητικά. Βγήκε σε καλό. Έλεγα μετά το 40ο χιλιόμετρο πώς δεν με ενδιαφέρει, θέλω μόνο να τερματίσω. Πονούσα παντού, με έπιασαν κράμπες. Αλλά μόλις είδα την κατηφόρα, πήρα δύναμη και ο κόσμος μου έδωσε δύναμη. Ήταν φοβερό συναίσθημα όταν μπήκα που ο κόσμος χειροκροτούσε και τους χαιρετούσα και εγώ. Ήταν απίστευτο. Είναι η δεύτερη φορά που τρέχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Πέρσι ήμουν 3η στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα»

Advertisement