medlabgr
Advertisement

Ο Χρήστος Αποστολάκος είναι ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV. Είναι λάτρης της φυσικής άσκησης (παίρνει μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας), της υγιεινής διατροφής, της επαφής με την φύση και μας προτρέπει να δυναμώνουμε μέσα από τις αντιξοότητες. Μέσα από την προσωπική του ιστορία  μας δίνει ένα μάθημα ζωής, ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Πρόσφατα έγραψε βιβλίο με τίτλο «Πνοή Ζωής» από τις εκδόσεις iWrite. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ασθενείς και φροντιστές που έχουν έρθει σε επαφή με τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ένα σύνολο κειμένων, μια κατάθεση ψυχής που αποπνέει αισιοδοξία, τονίζει τη δύναμη της θέλησης για Ζωή και είναι πηγή θετικής ενέργειας για κάθε αναγνώστη.

Advertisement

Στην περιγραφή του βιβλίου του ο Χρήστος σχολιάζει:

“Αυτά τα σύντοµα κείµενα είναι γραµµένα απ’ τη σκοπιά ενός πάσχοντος –κι όχι ενός ειδικού– που δίνει εδώ και τρία χρόνια τον αγώνα. Έχω αδενοκαρκίνωµα πνεύµονα σταδίου IV, µια δυνητικά θανατηφόρα µορφή της νόσου, όµως το παλεύω µε επιτυχία µέχρι στιγµής.
Η επιτυχία οφείλεται πιστεύω στις καινοτόµες αντικαρκινικές θεραπείες, στον σκληρό καθηµερινό αγώνα, στους γιατρούς µου και στην ακράδαντη πίστη µου στη νίκη.
Έγραψα αυτό το βιβλίο για να προσφέρω µε χαρά µια ανάσα ζωής, µια πνοή ελπίδας, σε ασθενείς και φροντιστές, σε όσους έχουν βιώσει τον πόνο του καρκίνου, προτείνοντας τρόπους για να γίνει ο πόνος σπόρος.
Και θέλω να θυµίσω ξανά εδώ αξίες αιώνιες, που γιατρεύουν (αγάπη, συµπόνια, αλήθεια, θάρρος, αλληλεγγύη), αλλά και να περάσω ένα μήνυμα στον κόσµο, που είναι πως:

Μπορεί και να νικήσει κάποιος τον καρκίνο, αλλά και κάθε άλλη ασθένεια, ακόµα και στα πιο προχωρηµένα στάδια, αφού κρύβει µέσα του απίστευτες δυνάµεις – έτσι ώστε η ανάσα του να µην κόβεται ποτέ από την αρρώστια, αλλά απ’ την έκσταση και µόνο…

Το βιβλίο αφιερώνεται σε όλους όσους έχουν βιώσει τον καρκίνο, καθώς και στον φορέα FairLife L.C.C., που µας θυµίζει πως:

Όλοι είµαστε ΙΣΟΙ απέναντι στη νόσο.
Όλοι αξίζουµε την ίδια ΠΝΟΗ ΖΩΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για να στηρίξουν το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH του φορέα που προσφέρεται δωρεάν σε όσους βιώνουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Χρήστος Αποστολάκος, ο οποίος συμμετέχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας, έδωσε συνέντευξη στο medlabnews.gr μέσα από την οποία διαδίδει το εμψυχωτικό μήνυμά του ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα.

Πέρυσι, στα τέλη Νοέμβρη, όπως έδειξε η scan, διαγνώστηκα με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο και στο ήπαρ-καρκίνος τέταρτου και τελικού σταδίου, είπαν οι γιατροί.

Φέτος, τέλη Νοέμβρη, θα τρέξω στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας τη διαδρομή των πέντε χλμ. μαζί με τη μικρή μου κόρη, με την υποστήριξη της fairlife, ενός φορέα που κάνει πολύ δουλειά με τον καρκίνο, του πνεύμονα ειδικά.

Τι μεσολάβησε αυτό το χρόνο στη ζωή μου και πως πήρα την απόφαση;

Πρώτον, κατάλαβα νωρίς πως ο καρκίνος θέλει πίστη, αισιοδοξία αλλά και σκάψιμο βαθύ.

Δεύτερον, με βοήθησαν πολύ οι καινούργιες θεραπείες (κυρίως η ανοσοθεραπεία)

Τρίτο, έσκαψα μέσα μου βαθιά και πήρα τη ζωή πιο σοβαρά.

Τέταρτο ζήτησα βοήθεια από τη Δύναμη

Και πάνω απ’ όλα κατάλαβα πως για να γλιτώσεις το σφαγείο, θέλει να λαχταράς απεγνωσμένα τη ζωή σε κάθε κύτταρο και μόριο του κορμιού σου.

Έτσι, επειδή λατρεύω τη ζωή, δεν κάνω απλά ότι μπορώ για να μείνω όρθιος στο πλανήτη αλλά κάνω παραπάνω!

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Πως, αν κι έχω μηνίσκο και χιαστό, βγαίνω και τρέχω πέντε χιλιόμετρα κάθε μέρα

Πως, αν κι είμαι εξήντα έξι και το σώμα έχει φθορές, βγαίνω και κολυμπάω η τρέχω κάθε μέρα, σαράντα πέντε λεπτά τουλάχιστον, με ήλιο η με βροχή(παίρνω και ρεπό βέβαια)

Οι γείτονες, που με βλέπουνε συχνά ν’ αγκομαχώ, μου φωνάζουν :

– Μη κουράζεσαι! μα γιατί ιδρώνεις έτσι;

Αλλά εγώ ξέρω-το λένε όλες οι έρευνες-πως αν δε κουραστώ και δε δυναμώσω το ανοσοποιητικό (τρέχοντας, κολυμπώντας, κάνοντας βάρη) θα πάρει ο Κ. το πάνω χέρι κι άντε γειά -γι’ αυτό κατάργησα τον καναπέ, το χασομέρι στο διαδίκτυο και αγωνίζομαι”

Ο Χρήστος στον Μαραθώνιο έτρεξε μαζί με την κόρη του Βάσια, στέλνοντας το εμψυχωτικό μήνυμα της αδιάκοπης πάλης για τη Ζωή. Η προσπάθειά του χειροκροτήθηκε και αποτέλεσε παράδειγμα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Μέσα από την προσωπική του ιστορία, αναδεικνύει τη δύναμη της επιμονής και την αισιόδοξη αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας που μας φέρνει η ζωή.

Μετά τον τερματισμό της διαδρομής, ο Χρήστος Αποστολάκος δήλωσε:

“Νιώθω τεράστια χαρά και ικανοποίηση που έτρεξα σήμερα, πλάι στην κόρη μου Βάσια, την οικογένεια της FairLife και άλλους ασθενείς και φίλους στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. 

Ο σημερινός Μαραθώνιος είναι για μένα η συνέχεια του μαραθώνιου που δίνω καθημερινά ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα. Η αφύπνιση της ψυχής, η μαχητικότητα και η άσκηση είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις της ασθένειας. Ευχαριστώ από καρδιάς τους ambassadors, καθώς και τον νεαρό Eric Bell, τον μαχητή που με συγκίνησε συμμετέχοντας στον αγώνα και δίνοντας το μήνυμα της νέας γενιάς και της ελπίδας απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής. 

Τρέξαμε γιατί αντέξαμε και νικήσαμε!”.

Advertisement